Latest Blogposts

Zit jij vast in een narcistische relatie?

 

zit-jij-vast-in-je-relatieHeb jij in je relatie wel eens een van de volgende dingen ervaren?

  • Dat je het gevoel hebt dat je relatie 'niet klopt'.
  • Dat je zelfvertrouwen aan flarden is.
  • Dat je niet meer weet, wat waar is en wat een leugen is.
  • Dat je geen vertrouwen meer hebt in je partner.
  • Dat je het gevoel hebt dat de persoon die je was voor de relatie, langzaam is verdwenen.
  • Dat je vast zit.

 

 

Als dat zo is, dan heb je misschien een destructieve relatie met een persoon met de narcistische stoornis. Mensen die lijden aan deze stoornis kunnen aan de buitenkant volledig normaal lijken, maar zijn dat niet.

Vernietigend

Buitensporig narcistische personen zullen zijn, wat je wilt dat ze zijn- zolang het hen uitkomt. Wanneer het niet meer in hun eigen belang is, komen de nare narcistische trekjes boven. Je zult dan merken dat ze je eerst op een voetstuk plaatsten en je dan genadeloos naar benden hebben gehaald. Dat ze ontploffen om niets, of je vals beschuldigen van dingen die jij blijkbaar verkeerd hebt gedaan, of dat ze ruzie met je maken om niets, om je vervolgens verbijsterd achter te laten.

Het ene moment zul je jezelf aanbeden voelen, maar veel vaker zul je worden ondermijnd, misbruikt en negatief worden beïnvloed. Tegelijkertijd zullen narcistische partners je aantrekkelijke en mooie eigenschappen bedreigend vinden voor hun eigen gevoel van superioriteit – dus zullen ze er alles aan doen om die van jou te vernietigen.

Tegenstrijdig

Een van de meest onbegrijpelijke dingen in een narcistische relatie is het feit, dat hoe meer liefde je geeft, hoe minder liefde je zult ontvangen. Dit is waardoor je uiteindelijk het gevoel overhoudt 'verraden te zijn door liefde'.

Het lijkt tegenstrijdig, maar hoe meer liefde jij laat zien in de relatie, hoe meer een narcistisch persoon je zal misbruiken. Narcisten minachten namelijk iedereen die voor hun sluwe trucjes vallen, dus ook jou, omdat je voor de valse liefde zwicht.

Zodra narcisten weten dat ze je na een ruzie je weer kunnen verleiden en je lief voor hen bent, zullen zij je kort daarna weer opnieuw respectloos behandelen. Het is pijnlijk om dit te beseffen, maar het is belangrijk om te begrijpen dat dit een vast narcistisch patroon is en niet vanzelf ophoudt.

Leven vol duisternis

Iemand die echt narcistisch is, weet diep van binnen heus wel van zichzelf dat zijn streken vals zijn, dat hij liegt en dat zijn liefde, die hij in het begin voor je liet zien, niet echt is. Hij liet je in een sprookje van de romantische liefde geloven, terwijl hij niet eens het vermogen heeft om van anderen te houden. Je bent verraden door liefde...

Wat ik je wil zeggen, is dat narcisten in eerste instantie misschien zeer interessant kunnen lijken, maar uiteindelijk meestal destructief zijn. Het gebrek aan medemenselijkheid kan zeer gevaarlijk zijn. Narcistische personen veroorzaken problemen in relaties die je leven in duisternis dompelen.

De duisternis, die narcisten als een schaduw over je heen kunnen laten vallen, kun je alleen bestrijden met licht. Je kunt de duisternis alleen verdrijven door het kwaad, dat narcisme veroorzaakt, in het licht te zetten en jezelf niet langer voor de gek te laten houden.

Zelfbescherming

Wanneer je het gevoel hebt vast te zitten in je relatie en je niet meer weet wie je zelf bent, is het verstandig jezelf volledig te informeren over de omvang van de problemen van narcisme in relaties. Narcistische personen zullen er altijd zijn, maar door er echt je licht op te laten schijnen kun je jezelf beschermen, ervan loskomen, herstellen en er zo bovenuit stijgen!

===> Bezoek de website: www.trafopublishers.nl om meer te lezen over narcisme herkennen, hanteren en ervan  herstellen, in de E-books - Verraden door Liefde. 

=== > Stuur dit artikel alsjeblieft door naar iedereen die er iets aan kan hebben. Dankjewel!


Meer over

2 reacties op “Zit jij vast in een narcistische relatie?


Comment author said

Door AH op 18 oktober 2015 om 20:44

In mijn privé relatie is er geen sprake van . Mijn direct leidinggevende is een narcist. Ik ben de gebeten hond voor hem. Wellicht omdat hij mij ziet als een bedreiging. Hij kleineert mij, in gezelschap mij of negeren of voor aap zetten
Geen informatie wat ik nodig heb om mijn werk uit te oefenen geven. Ga zo maar Door. Ik heb na 5 jaar melding gemaakt tegen zijn meerdere en nu word ik echt gepest. Ook al als er andere personen boven hem uitstijgen pakt hij die mensen ook. Hij duldt totaal geen kritiek. Kan niet verkroppen dat een ander een compliment krijgt. Ik ben kostwinner en kan mijn baan niet opzeggen. .....

 

Comment author said

Door Mina op 8 juli 2015 om 23:33

ik herken alles wat er maar staat over narcisme, wat ik het ergste vind is dat mijn hele familie en plus mijn kinderen dezelfde gedrag vertonen< manipuleren, baas over mij spelen, beslissen over mij. oordelen en niet goed naar mij luisteren, geen begrip tonen en met zijn allen mij hebben laten vallen, dus nu twijfel ik aan mijzelf....ik ben in de duisternis geplaatst.....ik moet dood volgens mijn man want hij gaat mij nooit met rust laten en zelf doet hij wat hij wilt ...want alle schuld is van mij

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!