Latest Blogposts

Zelfbescherming Tegen Narcistisch Misbruik

Narcistisch misbruik begint vaak niet met lichamelijk geweld, maar met manipulatie, vernederingen en bedreigingen. Het maakt niet uit of je nu fysiek of mentaal bent misbruikt, zelfbescherming is noodzakelijk. En al ben je zelf geen slachtoffer, dan nog is de kans groot dat je iemand kent die wel slachtoffer is.

 

Geheim Misbruik

Een van de redenen dat het geheime misbruik - dat velen hebben ervaren – in narcistische relaties zo schadelijk is, is omdat het je volledig overrompelt. Je hebt letterlijk niet op school geleerd en geen kennis opgedaan, of zelfs maar enig idee dat zoiets mogelijk is. Er zijn bijna geen woorden om te beschrijven wat je meemaakt.

Niets van wat je doet om te proberen dingen op te lossen wanneer je eenmaal in zo'n situatie zit, maakt het beter. Niets van wat je doet om te proberen jezelf te redden, houdt je veilig in deze relatie. Het enige gevolg is, dat je het gevoel krijgt dat het op de een of andere manier allemaal jouw schuld is.

Symptomen Herkennen

Pas nadat je voldoende bewust bent geworden, de juiste informatie bezit en gesprekken met andere slachtoffers hebt gehad, begrijp je dat jij niet verantwoordelijk bent voor het misbruik, maar alleen de dader. En, je begrijpt dan ook, dat je niet alleen bent in je ervaring.

Narcistisch misbruik is een van de moeilijkste dingen in je leven om mee om te gaan, maar wanhoop niet. Iedereen kan leren om het gedrag en de symptomen te herkennen, die helpen om misbruik te voorkomen.

Narcisme Hanteren en Identificeren

Het moeilijkste onderdeel om misbruik te leren herkennen, is het scheiden van het fictieve beeld van de persoon als -aantrekkelijke, liefhebbende, vriendelijke figuur- van het daadwerkelijke gedrag- vol met kleinerende, intimiderende en manipulerende aanvallen, enzovoorts.

Het hanteren en identificeren van bepaald gedrag van mensen als gevaarlijk en hier zelfs kinderen al vroeg meer over leren, is een van de eerste stappen om het gedrag, dat wordt geassocieerd met misbruik en geweld, te leren herkennen.

Herstellen van Narcistisch Misbruik

Veel te vaak raken mensen op een bepaald moment in hun leven verloren in de verwerking van misbruik in een destructieve relatie en zoeken ze de schuld bij zichzelf. Dit kan tot uiting komen in allerlei fysieke en /of mentale kwalen en zelfs leiden tot post-traumatische stress.

Het is belangrijk om volledig te herstellen van een destructieve relatie. Meer kennis over narcistisch misbruik is vaak nodig om te kunnen herstellen en om te voorkomen dat je (opnieuw) slachtoffer kunt worden!

Lees meer in de E-books over het herkennen, hanteren en herstellen van narcisme in relaties: narcismeinrelaties.nl/e-books-mjon/


Meer over

5 reacties op “Zelfbescherming Tegen Narcistisch Misbruik


Comment author said

Door Rosita op 26 augustus 2016 om 18:57

Weet je wat mij raakt, is dat hij openlijk zijn verliefdheid uitspreekt !
Denk ik, hoe gemeen! We zijn 2 maanden uit elkaar en dan zoo verliefd!! Hoe meer ik lees over narcisme, hoe meer ik denk: jij hebt een persoonlijkheidsstoornis, ik niet.
Hoe heb ik deze persoon toegelaten in mijn leven!
Gr
Rosita

 

Comment author said

Door Rosita op 23 augustus 2016 om 23:44

Ik heb pas een relatie met een narcist achter de rug. Hij doet dingen die mij enorm raken. Zo gevoelloos!!

 

Comment author said

Door Mirjam op 22 augustus 2016 om 16:05

Oooh zo herkenbaar jou verhaal.
Zoveel overeenkomsten helaas.
Ik heb helaas geen tips voor je, ben zelf ook nog op zoek naar beste manier om ermee om te gaan.
Sterkte!

 

Comment author said

Door Luci op 22 februari 2016 om 16:51

Ik zit midden in een verwerkingsproces. 2 maanden afstand genomen van een narcistische moeder voor mijzelf en gezin, maar ook onbewust om te kijken of er iets zou veranderen. Na jarenlange manipulatie en emotionele mishandeling maar er nooit mijn vinger op kon leggen wat er precies aan de hand is met moeder ben ik op deze website terecht gekomen en over narcisme gaan lezen. Hierdoor ontdekte ik pas en herkende ik heel veel. Ik begon voor mijzelf en gezin voorzichtig aantal grenzen aan te geven van wat wij absoluut niet meer willen meemaken, de gevolgen van deze destructieve relatie, maar dit was nu juist volgens haar op een "verkeerd moment" omdat in juni 2015 mijn vader hartproblemen kreeg en inmiddels ernstig ziek is. En nu mag ik niet naar mijn vader toe als ik niet "normaal" doe (net als vroeger doe mezelf volledig wegcijfer en mij telkens weer emotioneel laat beschadigen..bedoelt ze dan).
Ik was erg bezorgd om vader en zij nam ook geen contact met ons op in die 2 maanden, dus was ik maar 2 weken geleden onverwachts langsgegaan om te kijken hoe het met hem gaat, zij liet mij voor de deur staan. Ik zou best mijn vader willen blijven zien af en toe, maar heeft iemand een tip om dit voor elkaar te krijgen want het kost mij ook weer heel veel pijn en moeite om haar dan weer te zien. Ze blijft namelijk dezelfde en ergste is dat zij nooit eens "sorry" zegt voor wat zij laatst weer heeft gedaan..
Laatste keer zei moeder: Schaam jij je niet ? De dokter zegt dat je vader zijn toestand zal verslechteren en hij ook weleens binnenkort zal kunnen overlijden en dan heb jij hem niet meer gezien...Op dit moment ben ik radeloos..iemand een tip voor mij ? Ik ben pas namelijk verwezen naar professionele hulp maar dit moet nog in gang worden gezet.

Iedereen die hiermee te maken heeft wens ik heel veel sterkte toe, het is een moeilijk proces...en inmiddels heb ik niemand meer over.

 

Comment author said

Door Corinne op 19 oktober 2015 om 17:49

Het is ook erg moeilijk om mee om te gaan. Ondanks dat je er veel over hebt gelezen, therapie hebt gehad... pas als het je niet meer raakt, dan ben je op de goede weg.
Afstand is voor mij dan ook het allerbeste

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!