Latest Blogposts

Zelfbescherming Tegen Narcistisch Misbruik

Narcistisch misbruik begint vaak niet met lichamelijk geweld, maar met manipulatie, vernederingen en bedreigingen. Het maakt niet uit of je nu fysiek of mentaal bent misbruikt, zelfbescherming is noodzakelijk. En al ben je zelf geen slachtoffer, dan nog is de kans groot dat je iemand kent die wel slachtoffer is.

 

Geheim Misbruik

Een van de redenen dat het geheime misbruik - dat velen hebben ervaren – in narcistische relaties zo schadelijk is, is omdat het je volledig overrompelt. Je hebt letterlijk niet op school geleerd en geen kennis opgedaan, of zelfs maar enig idee dat zoiets mogelijk is. Er zijn bijna geen woorden om te beschrijven wat je meemaakt.

Niets van wat je doet om te proberen dingen op te lossen wanneer je eenmaal in zo'n situatie zit, maakt het beter. Niets van wat je doet om te proberen jezelf te redden, houdt je veilig in deze relatie. Het enige gevolg is, dat je het gevoel krijgt dat het op de een of andere manier allemaal jouw schuld is.

Symptomen Herkennen

Pas nadat je voldoende bewust bent geworden, de juiste informatie bezit en gesprekken met andere slachtoffers hebt gehad, begrijp je dat jij niet verantwoordelijk bent voor het misbruik, maar alleen de dader. En, je begrijpt dan ook, dat je niet alleen bent in je ervaring.

Narcistisch misbruik is een van de moeilijkste dingen in je leven om mee om te gaan, maar wanhoop niet. Iedereen kan leren om het gedrag en de symptomen te herkennen, die helpen om misbruik te voorkomen.

Narcisme Hanteren en Identificeren

Het moeilijkste onderdeel om misbruik te leren herkennen, is het scheiden van het fictieve beeld van de persoon als -aantrekkelijke, liefhebbende, vriendelijke figuur- van het daadwerkelijke gedrag- vol met kleinerende, intimiderende en manipulerende aanvallen, enzovoorts.

Het hanteren en identificeren van bepaald gedrag van mensen als gevaarlijk en hier zelfs kinderen al vroeg meer over leren, is een van de eerste stappen om het gedrag, dat wordt geassocieerd met misbruik en geweld, te leren herkennen.

Herstellen van Narcistisch Misbruik

Veel te vaak raken mensen op een bepaald moment in hun leven verloren in de verwerking van misbruik in een destructieve relatie en zoeken ze de schuld bij zichzelf. Dit kan tot uiting komen in allerlei fysieke en /of mentale kwalen en zelfs leiden tot post-traumatische stress.

Het is belangrijk om volledig te herstellen van een destructieve relatie. Meer kennis over narcistisch misbruik is vaak nodig om te kunnen herstellen en om te voorkomen dat je (opnieuw) slachtoffer kunt worden!

Lees meer in de E-books over het herkennen, hanteren en herstellen van narcisme in relaties: narcismeinrelaties.nl/e-books-mjon/


Meer over

error: Content is protected !!