Latest Blogposts

World Narcissistic Abuse Awareness Day - #IfMyWoundsWereVisible

World-Narcissistic-Abuse-Awareness-Day-NETHERLANDS

Op 1 juni vindt de World Narcissistic Abuse Awareness Day (WNAAD) plaats. WNAAD is een groeiende, wereldwijde beweging die zich richt op het verhogen van het bewustzijn over narcistisch misbruik, door het aanbieden van informatie en het in beweging brengen van beleidsverandering. WNAAD is een internationaal evenement dat wereldwijd wordt erkend.

WAT IS WNAAD?

WNAAD staat voor World Narcissistic Abuse Awareness Day werd in 2016 opgericht om de slachtoffers te ondersteunen en om te voorkomen dat anderen de verstrekkende gevolgen van narcistisch misbruik ooit zullen ervaren.

Rond deze dag is er de jaarlijkse teleconferentie: Narcissistic Abuse Virtual Summit. De primaire focus van deze conferentie is om wereldwijd bewustzijn te creëren over narcistisch misbruik. Het doel van de conferentie is om ervaren professionals zoals coaches, therapeuten en artsen op het gebied van narcistisch gedrag, samen te brengen met overlevenden om belangrijke kwesties te bespreken die te maken hebben met "Geen contact", "Stressvermindering" en "Trauma binding

 

WAT IS NARCISTISCH MISBRUIK

In tegenstelling tot fysieke mishandeling laat narcistisch misbruik geen zichtbare sporen na. Het is een vorm van psychologisch en emotioneel misbruik, die aan de buitenkant onzichtbaar is en moeilijk te bewijzen valt. Maar de effecten ervan zijn blijvend en schadelijk.

Kneuzingen en gebroken botten zijn zichtbaar en genezen veel sneller genezen dan een gebroken geest. De narcistische mishandeling blijft vaak onopgemerkt, ook omdat er geen wetten zijn die het emotioneel bespelen, kleineren of manipuleren verbieden.If-My-Wounds-Ware-Visible

Veel slachtoffers van narcistisch misbruik (een vorm van psychologisch misbruik) zijn zich er niet eens van bewust dat wat ze ervaren een legitieme vorm van mishandeling is. En wanneer ze zich ervan bewust worden dat ze worden misbruikt, kunnen ze het nauwelijks beschrijven.

Omdat narcistisch misbruik vaak onzichtbaar is, gebruiken we als motto de hashtag,
#IfMyWoundsWereVisible  
(# Als mijn wonden zichtbaar waren...)

WAAROM IS BEWUSTZIJN OVER NARCISTISCHE MISHANDELING NODIG?

Het is een enorm, maar meestal onzichtbaar probleem. Volgens onderzoeken heeft 1% tot 6% van de bevolking last van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. (Stinson et al, 2000).

Als elk van deze personen in hun leven een relatie heeft met ongeveer vijf partners, dan heeft een verrassend grote groep mensen ooit narcistisch misbruik in een relatie ervaren. Zelfs als we de meest conservatieve inschattingen toepassen, dan betekent dat de impact van dit misbruik enorm is.

Miljoenen mensen worden getroffen in hun relatie door narcistisch misbruik. Tel daarbij de kinderen die lijden onder een narcistische ouder op en het is duidelijk dat er sprake is van een grootschalig, ingrijpend en urgent probleem. Het loont om in gedachten te houden dat de narcist niet altijd een partner is. Ze kunnen ook een ouder, kind, vriend of collega zijn.

Proberen om het totale aantal slachtoffers te berekenen is dan ook bijna onmogelijk, hoewel het aantal onmiskenbaar groot is. Toch is er tot nu toe bijna geen onderzoek, campagne, financiering of opleiding die specifiek is gericht op de effecten van narcistisch misbruik.

NIET GENOEG BEKENDHEID OVER DE EFFECTEN VAN NARCISTISCH MISBRUIK

Er bestaat onderzoek naar narcisme, maar er is nog nauwelijks onderzoek naar de gevolgen voor de slachtoffers van narcistische mishandeling. Het internet is bezaaid met forums en mensen die op zoek zijn naar antwoorden, die wanhopig proberen de flarden van zichzelf op te rapen en hun leven weer op te bouwen.

Hoewel veel professionals in de geestelijke gezondheidszorg een goed begrip hebben van de definitie van narcisme, weten maar weinig mensen wat het met het slachtoffer van het misbruik doet. Narcistisch misbruik kan mentale, cognitieve en lichamelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, die nog jaren kunnen aanhouden nadat slachtoffers ontsnapt zijn aan zo’n misbruikende relatie.

HOE KUN JE HET OPSPOREN?

De enige manier om narcistisch misbruik te beëindigen, is te beginnen met het verhogen van het bewustzijn en mensen te informeren over wat het is, wat de waarschuwingssignalen zijn en hoe je jezelf kunt beschermen.

Kennis is van cruciaal belang, omdat degenen die narcistische misbruikers zijn een doordringend patroon hebben van het niet nemen van verantwoordelijkheid, impulsiviteit en een gebrek aan empathie, waarvoor geen effectieve behandeling is.

 

HOE KUN JE HELPEN?

  • Bezoek onze Nederlandstalige facebookgroepWNAAD - World Narcissistic Abuse Awarenes Day - Netherlands, voor meer informatie over WNAAD en om erachter te komen hoe je je bij deze wereldwijde beweging kunt voegen om een verschil te maken.  Vergeet ook niet om lid te worden van deze Facebook-pagina.
  • Meld je aan voor de jaarlijkse Narcissistic Abuse Virtual Summit. Klik hier om te luisteren naar deze teleconferentie.
  • Toon je steun door de hashtag #IfMyWoundsWereVisible... te gebruiken. Log in op je Twitter-account en gebruik de hashtag #IfMyWoundsWereVisible (#AlsMijnWondenZichtbaarWaren)...
  • Klik hier om naar Twibbon te gaan en het WNAAD-lint aan je profielfoto toe te voegen om zo je steun te tonen.
  • Praat over WNAAD. Vertel over WNAAD op je sociale media en link naar www.wnaad.com of onze Nederlandse Facebookpagina, zodat mensen kunnen lezen waar het allemaal over gaat.
  • Neem contact op met de (lokale) media. Geef ze iets om over te publiceren. Vraag hen om op 1 juni de World Narcissistic Abuse Awareness Day te noemen. Geef ze het webadres www.wnaad.com en vraag hen contact op te nemen voor meer informatie of een interview.

Help het bewustzijn te vergroten!

 

 

 


Meer over

error: Content is protected !!