Latest Blogposts

Waarom therapie na narcistisch misbruik soms niet werkt

waarom-therapie-na-narcistisch-misbruik-soms-niet-werkt

Het leven met een narcist is vol psychisch geweld. De verborgen manipulatie, het verbale geweld, de bedreigingen en vernederingen maken de slachtoffers zeer onzeker en kwetsbaar. Alleen al om die reden kunnen de meeste slachtoffers van narcistisch misbruik waarschijnlijk wel professionele hulp gebruiken. 

Psychologische hulp kan zinvol zijn. Helaas is het voor veel slachtoffers van narcistisch misbruik moeilijk om hulp te vinden die werkt. Het treffen van een verkeerde therapeut kan zelfs gevaarlijk zijn. De schade van de verkeerde therapie kan een nieuw trauma zijn. Dit is potentieel verwoestend en het beste advies is dan ook om ver weg te blijven van ‘ongekwalificeerde’ therapeuten.

Standaardtherapie

In het algemeen gaat men er bij een traditionele behandeling vanuit dat het probleem kan worden behandeld door therapie voor persoonlijke verandering.Vanuit deze standaardtherapie creëert men voor het slachtoffer dan het beeld dat zij zelf de bron van het probleem zijn en niet de dader.

Therapie kan je waardevolle inzichten in jezelf geven en over je leven. Maar, wanneer je bent veranderd door narcistisch misbruik, dan is het niet het goede moment om een nieuwe beoordeling van jezelf te gaan maken. Dit zal op geen enkele manier de herinnering aan het misbruik beter verteerbaar maken.

Misdiagnoses

Het gevaar van het treffen van de verkeerde therapeut brengt ook met zich mee dat er Vaak Misdiagnose bij Slachtoffers van Narcisten zijn en zij een verkeerd etiketje opgeplakt krijgen.

Als de therapeut de dynamiek van narcisme en de afbrekende effecten ervan niet begrijpt, is het gemakkelijk voor hen om de verkeerde diagnose te stellen. Wanneer ze dit doen, roept dit extra verwarrende gevoelens op bij de slachtoffers die niet goed begrepen worden. Door er zaken op allerlei gebied, bij te halen, kunnen de problemen nog erger worden.

Slachtoffers van narcistisch misbruik hebben vaak het gevoel dat ze 'gek' aan het worden zijn. Dat gevoel kan in therapie nog eens worden versterkt, omdat hun ervaringen door therapeuten, die de gedragspatronen van narcisten niet begrijpen, onvoldoende worden begrepen of zelf worden ontkent. De afwijzing door iemand die veilig en betrouwbaar zou moeten zijn, weerspiegelt het misbruik dat ze al in hun relatie hebben ervaren.

Narcistische therapeuten

Een andere valkuil bij het vinden van hulp is de narcistische therapeut. Dit is van de meest verontrustende problemen. Helaas is ook dit iets wat voorkomt. Er zijn tal van voorbeelden van mensen die het slachtoffer werden van een therapeut die zelf narcistisch was. Hiermee zal de narcistische mishandeling opnieuw aangewakkerd worden.

De slachtoffers van narcistisch misbruik verdienen begrip en erkenning. Ze zijn vaak vol schaamte en schuld en hebben vaak te kampen met fysieke symptomen van een trauma. Zij hebben een therapeut nodig die deskundig en gevoelig is en niet iemand die kritisch en ongeschikt is, of iemand die het narcistische misbruik zal herhalen.

Ongeschikte relatietherapeuten

Tal van overlevenden van narcistisch misbruik hebben gemeld dat ze werden aangespoord door (relatie-)therapeuten om de relatie te ‘behouden' en zich wat meer te verplaatsen in de standpunten van de narcist.

Zo zijn er talloze voorbeelden van ongeschikte (relatie-)therapeuten die de slachtoffers in de situatie duwen om de narcist te vergeven en de relatie te behouden. Zelfs als het voor het slachtoffer niet veilig voelt.

Het is in de eerst plaats de taak van therapeuten om hun patiënten te ondersteunen. Zij kunnen dan zelf beslissingen nemen over het wel of niet beëindigen van een relatie. Slachtoffers van narcistisch misbruik zouden van voldoende kennis moeten worden voorzien. Zo kunnen zij zelf beter bepalen wanneer een relatie voor hen veilig is of niet.

Passende behandeling

Het advies aan al diegene die therapeutische steun voor het verwerken van narcistisch misbruik nodig hebben, is om iemand te vinden met eigen ervaringen met narcisme of iemand die op zijn minst een stevig inzicht heeft in het Narcistisch Slachtoffer Syndroom en daar een passende behandelingstechniek voor heeft.

 


Meer over

error: Content is protected !!