Latest Blogposts

Waarom Narcisten Zo Moeilijk Te Verlaten Zijn

Narcisten veroorzaken vaak het gevoel van wanhoop en verlangen. Het is een verslaving die een ongezond gevoel van liefde produceert. Het is een wanhopige liefde, want hun zogenaamde liefde klopt niet. Narcisten kennen geen echte liefde, alleen een ongezonde eigenliefde. Ze zullen je met hun romantische nep liefde op vele manieren proberen te misbruiken. 

Waarom je blijft

Bij narcisme in relaties is er sprake van een patroon waarbij je persoonlijkheid wordt gespiegeld, je leven wordt geboycot en je dromen worden gemanipuleerd. En, al is de hele relatie misschien wel een van de smerigste, meest pijnlijke ervaring van je leven, de vraag is, waarom je bij zo iemand blijft.

Praktische zaken

Er zijn verschillende redenen die je in de relatie kunnen houden. Op een oppervlakkig niveau kunnen praktische zaken zoals financiële afhankelijkheid, huisvesting en opgroeiende kinderen, redenen zijn om dit te doen.

Aangeleerde gedachten

Op een wat dieper niveau kom je gedachten tegen die het moeilijk maken om de relatie te beëindigen. Deze automatische gedachten zijn vaak aangeleerd, maar zelden waar, zoals bijvoorbeeld:

  • Liefde is voor altijd.
  • Alleen zijn is afschuwelijk.
  • Ik vind nooit iemand anders.
  • Vrouwen horen te verzorgen.
  • Je mag een ander geen pijn doen.
  • Ik ben niet aantrekkelijk / interessant genoeg.
  • Je hoort bij je man te blijven als hij het moeilijk heeft.
  • Als ik maar hard genoeg aan deze relatie werk, dan gaat het wel werken.

Onverwerkte gevoelens

Op een nog dieper niveau liggen onverwerkte gevoelens die ervoor zorgen dat je niet met de relatie kunt stoppen. Deze gevoelens heb je vaak onbewust opgedaan in je kinderjaren en ze hebben soms nog veel invloed op je volwassen leven.

Het is belangrijk om als kind je gevoelens te mogen voelen en te leren uiten. Als aan deze behoefte niet wordt voldaan, kun je jezelf ontwikkelen tot emotioneel afhankelijke volwassenen. Je bent dan kwetsbaarder voor het ontwikkelen van relatieverslaving. Het is dan geen liefde, maar een afhankelijkheid.  

Leegte vullen

De narcistische persoonlijkheidskenmerken gaan ook over gevoelens van angst, verdriet en ontevredenheid. De klassieke narcistische partner heeft de kwaliteiten om zich zeker voor te doen, maar kan ook heel zielig doen.

Een narcist deelt zijn verdriet en de leegte veelvuldig en jij voelt dat je op de een of andere manier deze leegte wilt vullen.

Complexe verslavingen

Vaak blijft het niet bij alleen de verslaving aan de relatie. Je wordt moe van het zoeken naar manieren om de pijn van de relatie te stillen. Net zoals je narcistische partner zul je misschien veel zijn gaan drinken, overmatig gaan eten of je toevlucht misschien zoeken in overmatig winkelen. Je zult jezelf in deze relaties hoe dan ook vaak terugvinden in een of andere verslaving, waarin je jezelf hebt gestort.

De gevolgen

Wat er is gebeurd, is dat je jezelf laat meeslepen in het narcisme en de verslavingen van je partner. Je bent gevangen in een neerwaartse spiraal richting de vergetelheid. Je zit In een leven vol verslavingen en misbruik. Je raakt de realiteit kwijt en blijft jezelf dan vertellen, dat hij echt van je houdt, zelfs als hij je elke avond van de week voorliegt en bedriegt.

Realiseer je dat de moeilijkheden in de relatie niet jouw schuld zijn, maar dat die veroorzaakt worden door je partner met een stoornis. Dit betekent simpelweg dat niet jij, maar hij degene is die gestoord is en dat zijn gedrag niet klopt.

Geen afsluiting

Als de relatie eindigt, dan is het lastig. Een narcist is niet bereid om enig gevoel van afsluiting te geven. Proberen om uitleg te krijgen van een narcist kan ongelooflijk frustrerend zijn. Een narcist is doorgaans niet in staat om wat dan ook uit te leggen. Hij voelt zich ongemakkelijk bij vragen en komt niet met echte antwoorden. Accepteer dat als een onderdeel van zijn stoornis.

Als je vrede hebt met het feit dat je narcistische partner een persoonlijkheidsstoornis heeft die niet te genezen is, dan zal je poging om hem te verlaten een stuk makkelijker verlopen.

Je doet er goed aan om geen antwoorden, afsluiting of zelfs nog maar een normaal gesprek van een narcist te verwachten. Vergeet het, daar is hij niet toe in staat. Stop met energie verspillen en denk: ‘laat maar…’. Deze reis gaat over jou!

 

Meer Lezen?  Aanbevolen: 

1. Verraden door liefde deel 1- over het Herkennen van narcisme in relaties

2. Verraden door liefde deel 2 - over het Hanteren van narcisme in relaties

3. Verraden door liefde deel 3-  over het Herstellen  van narcisme in relaties

Wil je meer weten over wat deze E-books voor je kunnen betekenen? Hier zijn wat reacties en lees je wat andere mensen zeggen over de serie Verraden door Liefde: Aanbevelingen

Wil je de E-books Verraden door Liefde bestellen? Ga dan naar de website van Trafo publishers: Serie Verraden door Liefde


Meer over

error: Content is protected !!