Latest Blogposts

Waarom Narcisten Zo Moeilijk Te Verlaten Zijn

Narcisten veroorzaken het gevoel van een complexe verslaving, wanhoop en verlangen. Het is een verslaving die een ongezond gevoel van liefde produceert. Het is een wanhopige liefde. In de relatie met een narcist heb je steeds het gevoel dat er iets niet klopt, want hun zogenaamde liefde klopt niet. Narcisten kennen geen echte liefde, maar alleen een ongezonde eigenliefde. Ze zullen je met hun romantische nep liefde proberen te manipuleren en misbruiken op vele manieren.

Waarom je blijft

Bij narcisme in relaties is er sprake van een patroon waarbij je persoonlijkheid wordt gespiegeld, je leven wordt geboycot en je dromen worden gemanipuleerd. En, al is de hele relatie misschien wel een van de smerigste, meest pijnlijke ervaring van je leven, de vraag is, waarom je bij zo iemand blijft.

Praktische zaken

Er zijn verschillende redenen die je in de relatie kunnen houden. Op een oppervlakkig niveau kunnen praktische zaken zoals financiële afhankelijkheid, huisvesting en opgroeiende kinderen, redenen zijn om dit te doen.

Aangeleerde gedachten

Op een wat dieper niveau kom je gedachten tegen die het moeilijk maken om de relatie te beëindigen. Deze automatische gedachten zijn vaak aangeleerd, maar zelden waar, zoals bijvoorbeeld:

  • Liefde is voor altijd.
  • Alleen zijn is afschuwelijk.
  • Ik vind nooit iemand anders.
  • Vrouwen horen te verzorgen.
  • Je mag een ander geen pijn doen.
  • Ik ben niet aantrekkelijk / interessant genoeg.
  • Je hoort bij je man te blijven als hij het moeilijk heeft.
  • Als ik maar hard genoeg aan deze relatie werk, dan gaat het wel werken.

Onverwerkte gevoelens

Op een nog dieper niveau liggen onverwerkte gevoelens die ervoor zorgen dat je niet met de relatie kunt stoppen. Deze gevoelens heb je vaak onbewust opgedaan in je kinderjaren en ze hebben soms nog veel invloed op je volwassen leven.

Als kind heb je het nodig dat er van je gehouden wordt, dat je verzorgd wordt en dat je aangemoedigd wordt in je onafhankelijkheid. Het is ook belangrijk om je gevoelens te mogen voelen en te leren uiten. Als kind leer je dan om je veilig te voelen, om relaties aan te gaan en te verbreken. Als aan deze behoefte aan veiligheid niet wordt voldaan, kun je jezelf ontwikkelen tot emotioneel afhankelijke volwassenen. Je bent dan kwetsbaarder voor het ontwikkelen van relatieverslaving. Het is dan geen liefde, maar een afhankelijkheid.  

Complexe verslavingen

De narcistische persoonlijkheidskenmerken gaan ook over gevoelens van angst, verdriet en ontevredenheid.De klassieke narcistische partner heeft de kwaliteiten om zich zeker voor te doen, maar kan ook heel zielig doen. Een narcist deelt zijn verdriet en de leegte veelvuldig en jij voelt dat je op de een of andere manier deze leegte wilt vullen.

Vaak blijft het niet bij alleen de verslaving aan de relatie. Je wordt moe van het zoeken naar manieren om de pijn van de relatie te stillen. Net zoals je narcistische partner zul je misschien veel zijn gaan drinken, overmatig gaan eten of je toevlucht misschien zoeken in overmatig winkelen. Je zult jezelf in deze relaties hoe dan ook vaak terugvinden in een of andere verslaving, waarin je jezelf hebt gestort.

Wat er is gebeurd, is dat je jezelf hebt mee laten meeslepen in het narcisme en de verslavingen van je partner. Je bent gevangen in een neerwaartse spiraal richting de vergetelheid. Je zit In een leven vol verslavingen en misbruik. Je raakt de realiteit kwijt en blijft jezelf dan vertellen, dat hij echt van je houdt, zelfs als hij je elke avond van de week voorliegt en bedriegt.

Noodzaak voor verandering

Is dit wat je met je leven wilt? Of grijp je de kans om betere keuzes in je leven te gaan maken? Het is niet gemakkelijk om te leven met de constante emotionele pijn en gevoelens van onzekerheid. Maar, wat je ook doet, het is beter voor je om de emotionele pijn te stoppen en de tijd te nemen om te luisteren naar de boodschap die deze pijn je probeert te geven. Word wakker en hoor de boodschap die je vertelt dat het tijd is voor verandering.

Heb je ooit overwogen dat het mogelijk is om andere keuzes te maken? Inderdaad, het is niet altijd gemakkelijk om te dingen te veranderen. Bedenk echter dat het nog veel moeilijker zal blijken om te blijven leven met een misbruiker. Hij zal je beetje bij beetje vernietigen, als je hem de kans geeft.

Een narcist heeft een gebrek aan empathie en geweten en, in wezen, daardoor ook een gebrek aan liefde. Ben jij bereid om jezelf voor zo’n man nog langer je mentale, emotionele, fysieke welzijn op te offeren? Nogmaals, luister naar het geschreeuw van je pijn, de roep van je ziel. Het probeert je wakker te maken en vraagt om een betere manier van leven voor jezelf te creëren. Je mentaal gezondere kant wil iets beters.

Starten met het proces om de relatie te verlaten

Het is normaal dat het een tijd in beslag neemt om je krachten te herstellen en jezelf uit de relatie te trekken. Het is daarbij belangrijk te stoppen met jezelf verwijten te maken. Realiseer je dat de moeilijkheden in de relatie niet jouw schuld zijn, maar dat die veroorzaakt worden door je partner met een stoornis. Dit betekent simpelweg dat niet jij, maar hij degene is die gestoord is en dat zijn gedrag niet klopt.

Als de relatie eindigt, dan is het lastig. Een narcist is niet bereid om enig gevoel van afsluiting te geven. Proberen om uitleg te krijgen van een narcist kan ongelooflijk frustrerend zijn. Een narcist is doorgaans niet in staat om wat dan ook uit te leggen. Hij voelt zich ongemakkelijk bij vragen en komt niet met echte antwoorden. Accepteer dat als een onderdeel van zijn stoornis.

Als je vrede hebt met het feit dat je narcistische partner een persoonlijkheidsstoornis heeft die niet te genezen is, dan zal je poging om hem te verlaten een stuk makkelijker verlopen.

Je doet er goed aan om geen antwoorden, afsluiting of zelfs nog maar een normaal gesprek van een narcist te verwachten. Vergeet het, daar is hij niet toe in staat. Stop met energie verspillen en denk: ‘laat maar…’. Deze reis gaat over jou!

 

Meer Lezen? 

Wanneer je al eens geprobeert hebt om los te komen dan weet je dat dit niet gemakkelijk is. Het doel van de Serie E-books Verraden door Liefde boeken is om je te helpen wanneer je probeert om te herstellen van het misbruik in de relatie en je te leren de manipulaties van een narcist te gaan doorzien.

Hier zijn drie manieren waarop je stap voor stap kunt profiteren van de kennis in de e-books:

1. Verraden door liefde deel 1- over het Herkennen van narcisme in relaties

2. Verraden door liefde deel 2 - over het Hanteren van narcisme in relaties

3. Verraden door liefde deel 3-  over het Herstellen  van narcisme in relaties

Wil je meer weten over wat deze E-books voor je kunnen betekenen? Hier zijn wat reacties en lees je wat andere mensen zeggen over de serie Verraden door Liefde: Aanbevelingen

Wil je zelf de E-books Verraden door Liefde lezen? Klik dan hier: Serie Verraden door Liefde

 

0 reacties op “Waarom Narcisten Zo Moeilijk Te Verlaten Zijn

Plaats een reactie

error: Content is protected !!