Latest Blogposts

Waarom Narcisten Vakanties en Feestdagen Verpesten

Voor bijna iedereen brengen de vakantie- en feestdagen een bepaalde stress met zich mee. Vandaar dat de meeste mensen in deze periode niet altijd op hun best zijn. Het gedrag van narcistische mensen kan echter extreem verergeren rond dit soort dagen. 

Wanneer jij iemand bent met narcisten in je omgeving, dan zul je waarschijnlijk ervaren hebben dat ze speciale gebeurtenissen weten te verpesten.

Narcisten zijn er zeer bedreven in om de stemming te bederven. Ze kunnen ruzie maken met vrienden met oud en nieuw. En gemakkelijk een vakantie verpesten door te wijzen op van alles wat er mis is. Ze gaan rustig zitten mokken met je verjaardag om met hun driftbuien aan het kerstdiner met je familie te zitten.

Dit leidt naar de ultieme vraag: 

'Doen ze dit met opzet?'

Helaas, het antwoord op die vraag is 'ja.'

Al worden zij gedreven door hun stoornis, narcisten weten wat ze doen. Ze beïnvloeden bewust andermans gevoelens van geluk. Narcisten kunnen niet omgaan met de warmte of tevredenheid van anderen tijdens het vieren van een vakantie, verjaardag, mijlpaal of feestdagen zoals Kerstmis en Nieuwjaar.

Waarom?

Een van de redenen ligt in iets wat je in meer of mindere mate terug kunt vinden bij alle narcisten; ze zijn jaloers en afgunstig op anderen. Dat zijn ze niet alleen om materiële zaken, zoals een grotere auto, huis of kleding, maar ze zijn ook afgunstig op je voor het hebben van emoties zoals een uitbundige, vrolijke of feestelijke stemming.

Angst

De eerste reden ligt diep van binnen, want narcisten weten dat ze een groot gebrek hebben. Op die momenten dat ze vreugde bij andere zien, realiseren ze zich hun onvermogen om emoties te hebben zoals zichzelf op iets verheugen zoals anderen dat wel doen.

Het maakt ze afgunstig, woedend en angstig. Ze willen daarom de controle terug over de situatie en ze zullen het proberen te verpesten voor degenen die wel vreugde en plezier voelen. 

Aandacht

De tweede reden is dat narcistische mensen alles doen om aandacht te krijgen. Ze maken het tot een traditie om ervoor te zorgen dat bij het vieren van iets alle ogen op hen gericht zijn. Hun doel is om zichzelf in de schijnwerpers te zetten.

Narcisten kunnen overdreven veel aandacht te vragen. Als ze die aandacht niet dreigen te krijgen proberen ze om de feestelijke stemming te verpesten. Ze kunnen dan misbruik maken van hun favoriete zondebokken, om zo iedereen negatief proberen te beïnvloeden.

Controle

Een derde reden ligt in het feit dat narcisten proberen om de controle te behouden. Ze willen invloed kunnen uitoefenen over het gedrag, de gevoelens en emoties van de mensen om hen heen. Dat doen narcisten omdat ze diep van binnen angstig en onzeker zijn. Ze proberen zichzelf zo krachtiger te voelen.

Wat te doen?

Onhoud één ding; narcisten zijn er niet op uit zijn om iets te vieren. Wanneer jij en andere leden van de familie dit begrijpen, dan kun je het drama beperken. 

Narcistisch gedrag is eigenlijk niets meer, dan een spelletje wat narcisten met je spelen, zolang je bereid bent om hun ongezonde ego te dienen. Niets doen is in de omgang met narcisten daarom soms de beste strategie. Al het andere is energieverspilling. Als je kunt bedenken dat ze zich zo gedragen om de sfeer te verpesten, begrijp dan je op de goede weg bent...


Meer over

error: Content is protected !!