Latest Blogposts

Waarom Narcisten Vakanties en Feestdagen Verpesten

Waarom-Narcisten-Vakanties-en-Feestdagen-Verpesten

Voor bijna iedereen brengen de vakantie- en feestdagen een bepaalde stress met zich mee. Vandaar dat de meeste mensen in deze periode niet altijd op hun best zijn. Het gedrag van narcistische mensen kan echter extreem verergeren rond dit soort dagen. Wanneer jij iemand bent met narcisten in je omgeving, dan zul je waarschijnlijk ervaren hebben dat ze speciale gebeurtenissen weten te verpesten.

Doen ze dit met opzet?

Narcisten zijn er zeer bedreven in om de stemming te bederven. Ze kunnen ruzie maken met vrienden met oud en nieuw. En gemakkelijk een vakantie verpesten door te wijzen op van alles wat er mis is. Ze gaan rustig zitten mokken met je verjaardag om met hun driftbuien aan het kerstdiner met je familie te zitten.

Dit leidt naar de ultieme vraag: 

'Doen ze dit met opzet?'

Helaas, het antwoord op die vraag is 'ja.'

Al worden zij gedreven door hun stoornis, narcisten weten wat ze doen. Ze beïnvloeden bewust andermans gevoelens van geluk. Narcisten kunnen de warmte of tevredenheid tijdens het vieren van een vakantie, verjaardag, mijlpaal of feestdagen zoals Kerstmis en Nieuwjaar gewoon niet hanteren.

Waarom?

Een van de redenen ligt in iets wat je in meer of mindere mate terug kunt vinden bij alle narcisten; ze zijn jaloers en afgunstig op anderen. Dat zijn ze niet alleen om materiële zaken, zoals een grotere auto, huis of kleding, maar ze zijn ook afgunstig op je voor het hebben van emoties zoals een uitbundige, vrolijke of feestelijke stemming.

Angst

Diep van binnen weten narcisten dat ze een groot gebrek hebben. Op die momenten dat ze vreugde bij andere zien, realiseren ze zich hun onvermogen om emoties te hebben zoals zichzelf op iets verheugen als anderen dat wel doen. Het maakt ze afgunstig, woedend en angstig. Ze willen daarom de controle terug over de situatie en ze zullen het proberen te verpesten voor degenen die wel vreugde en plezier voelen. 

Aandacht

De tweede reden is dat narcistische mensen alles doen om aandacht te krijgen. Ze maken het tot een traditie om ervoor te zorgen dat bij het vieren van iets alle ogen op hen gericht zijn. Hun doel is om zichzelf in de schijnwerpers te zetten. Narcisten kunnen dit doen door overdreven veel aandacht te vragen. Als ze die aandacht niet dreigen te krijgen proberen ze om de feestelijke stemming te verpesten. Daarbij maken ze misbruik van hun favoriete zondebokken om zo iedereen emotioneel proberen te beïnvloeden.

Controle

Een derde reden ligt in het feit dat narcisten proberen om de controle te behouden. Ze willen invloed kunnen uitoefenen over het gedrag, de gevoelens en emoties van de mensen om hen heen. Dat doen narcisten omdat ze diep van binnen angstig en onzeker zijn. Ze proberen zichzelf zo krachtiger te voelen.

Wat te doen?

Onhoud één ding; narcisten zijn er niet op uit zijn om iets te vieren. Wanneer jij en andere leden van de familie dit begrijpen, dan kun je het drama beperken. 

Narcistisch gedrag is eigenlijk niets meer, dan een spelletje wat narcisten met je spelen, zolang je bereid bent om hun ongezonde ego te dienen. Niets doen is in de omgang met narcisten daarom soms de beste strategie. Al het andere is energieverspilling. Als je kunt bedenken dat ze zich zo gedragen om de sfeer te verpesten, begrijp dan je op de goede weg bent...

 


Meer over

6 reacties op “Waarom Narcisten Vakanties en Feestdagen Verpesten


Comment author said

Door Rudie op 21 april 2017 om 00:34

Beste Mjon

Jaren geleden las ik op je website over narcisme, moest huilen toen ik het las, zo herkenbaar! Een opluchting, dit was mijn huwelijk met hem, 34 jaar. Ik snapte nog niet alles, maar genoeg, en steeds meer werd me duidelijk. Zeker als ik me blij en happy voelde, mensen uitnodigde, feestje, dan ineens vlak voordat de mensen binnen kwamen kreeg ik een opmerking waardoor ik diep verdriet had, waarom doet hij dat toch. Of achter mijn rug om 'iets' deed en ik op de gezichten van de mensen merkte dat ze verbaasd keken bijvoorbeeld. Zeven jaar geleden ben ik gescheiden. Soms heb ik nog met hem te maken en blijkt steeds weer zijn narcisme maar ook hij heeft zijn trucjes bijgeleerd. Na jammer genoeg toch nog weer een lange lastige situatie met hem te moeten meemaken zei hij na afloop 'heel netjes' dat hij me nooit had willen kwetsen. Dat klonk goed na afloop maar was niet serieus te nemen. Deze afgelopen jaren ben ik weer een narcist tegen gekomen, mijn werkgever. Had gelukkig niet altijd met hem te maken maar merkte wel zijn invloed naar zijn werknemers, mijn collega's. Heb nu geen baan meer, deed mijn werk erg graag en werd daarin bevestigd dat ik het goed deed, maar langzaam aan ben ik er blij deze werkgever niet meer te hebben. Had nog energie genoeg tot die bekende druppel. Ben aan het bijkomen van een burn-out. Meende toch opgelet te hebben maar voelde ook steeds beter dat de werksfeer/omgeving niet goed was. Prima collega's hoor. En daarbij de steeds toenemende werkdruk en dat er steeds meer van je verwacht wordt ten koste van je eigen tijd wat niet vergoed wordt, je moet het gewoon doen en je wordt erop afgerekend. Hoe je je ook inzet, arme collega's.
Dan zie ik vanavond ineens weer je bericht op de website en ik geniet ervan. Herken weer veel! Ik geniet van je opmerkingen, dacht genoeg afstand te hebben gehouden maar niet dus. Tja ... ben dan toch een werknemer met minder macht.
Eigenlijk gaat dit nu over twee punten, het narcisme en de toenemende werkdruk / verwachtingen.

Dank je wel dat je alles zo helder hebt weten te verwoorden en hebt kunnen ordenen!

 

Comment author said

Door Anke van Geel op 18 maart 2017 om 11:29

Een ding wil ik nog toevoegen aan de goede beschrijvingen van narcisten die je geeft:

Ze zijn laf!
Geen greintje persoonlijke moed.
Geen greintje echte persoonlijkheid.
Goed om je te realiseren als je je overweldigd voelt.

Anke, 58 jaar oud, een leven lang ervaring met narcisten,
zowel de mensen die op papier mijn familie zouden zijn
ouders, gelukkig al 16 jaar dood, 8 broers en zussen, ook onverbeterlijke narcisten met bijpassende partners, als twee ex-partners, ex-vrienden.vriendinnen...
(Gelukkig is mijn dochter niet zo.)

Wat er zoal uit voortkomt met een dergelijke jeugd,
wat ik heel lang als normaal heb ervaren.

Heb ze ondertussen allemaal mijn leven uitgegooid,
ze zijn werkelijk onverbeterlijk, maar stellen in feite
als persoon bar weinig voor.

 

Comment author said

Door Verhofstadt Beatrice op 13 maart 2017 om 09:07

Beste Maris,
Onze dochter zit in dezelfde situatie. Wij ondervinden de machteloosheid die U voelt.
onlangs is hij failliet verklaard .Lag natuurlijk niet aan hem .Heeft regelmatig kritiek op onze kleinzoontjes om benulligheden . Onze dochter (wil) ziet dit niet en zegt dat hij wel lief is met de kinderen. Maar volgens ons hebben ze schrik van hem. Ik denk onze dochter ook , want ze gaat er niet tegenin. Alleen beseft ze dit zelf niet.
We zijn bang dat ze nog hard zal gekwetst worden. Alle hulp is welkom om haar en de kinderen te helpen.

 

Comment author said

Door Zingend Voske op 11 maart 2017 om 12:15

Toen wij klein waren moesten we ons eigenlijk gedragen als zombies, want op alles had ze © of ™. Als je verdrietig was mocht jij dat niet zijn want moeder had alle reden verdrietig te zijn.
Had je pijn mocht jij dat niet hebben want moeder had nog veel meer pijn.
Was je chagrijnig mocht jij niet chagrijnig zijn want moeder had alle reden chagrijnig te zijn.
Was je vrolijk mocht jij niet vrolijk zijn want je moeder had alle reden om vrolijk te mogen zijn.

Zo kon iedere emotie haar van slag brengen en lag ze op bed te klagen, klagen, klagen en had iedereen het allemaal gedaan.

Ik twijfel echter of mijn ex de narcist was of dat haar moeder dat was, ze deed in veel dingen iig met haar moeder mee. Haar vader werd seks onthouden alswel ik. Nou is mijn libido niet zo hoog en kan ik best een maandje zonder, maar haar vader had het altijd over nootjes, pinda's dat daar vitamine B12 in zat voor de seks. Het vrat aan hem en zijn vrouw maakte de dienst uit en já, die was het ook altijd die de goede sfeer moest vergallen. Ik heb die ouwe ooit eens privé kunnen spreken en toen bleek het juist een toffe vent te zijn maar duidelijk kwam naar voren dat hij gechanteerd werd, net als de rest van de familie. We hadden Sinterklaas gevierd en ieder stak mekaar de ogen uit met de mooiste surprise - ik had daartoe destijds niet veel tijd want als vrachtwagenchauffeur is 13 uur op een dag niks, internationaal reed ik gemiddeld 17+ op een dag. Ondanks dat verschil was het tóch heel gezellig en eenmaal weer in de auto was het haar moeder die dusdanig de sfeer verziekte in de auto. gatver-de-gatver ik word er nog woest om als ik er weer aan denk.

 

Comment author said

Door tralala op 6 februari 2017 om 17:25

Mijn vader was een narcist. Mijn sinds kort exvriend is een narcist. Ik dacht altijd, ach mannen en omdat mijn vader zo was dat alle mannen zo waren. Deze site heeft mijn ogen geopend.

 

Comment author said

Door Maris op 11 januari 2017 om 21:35

Hallo , geschokt ben ik door de herkenning, onze dochter is met een narcist samen met haar twee kleine kinderen,hij heeft mij in het begin uitgekozen om discussies uit te lokken verhalen om te draaien en mensen die ik liefheb te beledigen op een heel subtiele manier,vreselijke tijden zijn het voor ons ,nu ik hem door heb reageer ik niet meer op zijn appjes maar dan gebruikt hij dat weer naar onze dochter toe met het verhaal dat wij hem negeren enz enz.vermoedelijk heeft onze dochter het Stocholm syndroom ,een super lieve vrouw maar laat langzaam haar hele netwerk van mensen die van haar houden wegzakken. Hoe kun je haar laten zien dat zij in een web zit waar ze steeds verder in verstrikt raakt.
Wij kunnen niets doen,alleen de kinderen in de gaten blijven houden ik zou heel graag goede raad krijgen wat te doen vooral vanwege de kinderen .zij houd van hem heel veel zegt ze en de kinderen ook ,maar wij zien andere dingen ,en nog iets diet is de derde keer .

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!