Latest Blogposts

Vier Tekenen van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom

om-in-liefde-te-leven-moet-je-angst-te-overwinnen

Narcistische mishandeling heeft een diepe impact. Niet alleen op je leven, maar ook op je hart- en ziel niveau wat kan resulteren in het Narcistisch Slachtoffer Syndroom. Het identificeren van de veranderingen in je karakter die je na narcistisch misbruik kunt ervaren, kan helpen om wat licht te werpen op wat er werkelijk aan de hand is. Het is lastig, maar noodzakelijk, om op een dieper niveau naar jezelf te kijken en de schade die je hebt opgelopen te erkennen. 

Na narcistische misbruik voel je je als slachtoffer vaak machteloos, waardeloos en van binnen gebroken. Deze wonden laten dan misschien wel geen zichtbare littekens na, maar ze kunnen minstens net zo pijnlijk zijn als lichamelijk letsel.

Hier zijn vier tekenen die erop wijzen dat je last hebt van NSS, het Narcistisch Slachtoffer Syndroom:

1. Gevoelloosheid

Alles voelt geblokkeerd. Zelfs als je weet dat je blij zou moeten zijn, is het alsof er alleen een dof gevoel is.

Dit kan hopeloos voelen. Alsof je permanent beschadigd bent en niet meer in staat bent om nog emoties te voelen. Als je het ziet als een stap in de richting van het herstel is het gemakkelijker te accepteren. Je benadert het trauma en het leven vanuit een zacht en zorgzaam perspectief. Laat deze ‘verdoving’ zijn werk maar doen en begrijp dat het je beschermt tegen een aantal dingen die overweldigend kunnen zijn. Zowel positief als negatief. Je lichaam probeert je te helpen!

2. Zoeken naar erkenning en liefde

Dit kan echt een valkuil zijn, omdat het zoeken naar erkenning en liefde zich manifesteert op een manier die sociaal aanvaardbaar is; mensen verblijden, overmatig zorgen voor anderen, aardig zijn voor iedereen en hyper-focussen op je uiterlijk.

Als je dit herkent, is dit waarschijnlijk een onderdeel van een gevoel van schaamte, ontoereikendheid of zelfs schuldgevoel. De onderliggende rede van dit goedkeuring, zoekende gedrag is dat je op de een of andere manier ‘je niet genoeg’ voelt. Dit is een leugen die diep in je hart vast kan zitten en die voor altijd verbannen moet worden. Je waarde als mens is niet afhankelijk van die dingen. Als je dit echt begrijpt, dan kun je beginnen om jezelf met mededogen te bekijken en te ontdekken dat gezonde liefde niet hoeft te worden verdiend.

3. Wrok

Veel voorkomende symptomen van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom zijn; prikkelbaarheid, veranderingen in de bloeddruk, hartklachten, frustratie en ongeduld. In wezen leef je dan in een constante staat van verzet tegen de werkelijkheid. Het sleutelwoord op de vraag waar het vandaan komt, is wrok.

Er zijn vele psychische en spirituele redenen te geven waarom wrok giftig is, maar het op te laten houden is nog niet zo eenvoudig. Pas er dan ook voor op dat je niet een gevoel van schaamte ontwikkelt, omdat je deze wrok hebt. Begin met aardig voor jezelf te zijn, hoe dan ook! Wat je nu nodig hebt, is vooral zelf-vergeving. Focus op die inspanning en je zult langzaam beginnen de vrede in jezelf weer terug te vinden. Je ergste wrokgevoelens zullen, met veel compassie en liefde voor jezelf vervagen.

4. Angst en depressie

Slapeloosheid, eetlustveranderingen, destructief gedrag, voortdurende angst, een gevoel van onheil en hopeloosheid. Dat is je lichaam dat zegt; STOP! Je lichaam zal je geest blijven martelen, totdat je je overgeeft aan de enige permanente oplossing; liefde voor jezelf.

Een belangrijke sleutel tot het herstellen van narcistisch misbruik is zelf-mededogen. Aardig zijn voor jezelf en begrijpen dat dit allemaal beschermingsmechanismen zijn, is een cruciale stap. Het komt voort uit de angst om geen controle te hebben.

Oordelen over jezelf en veroordelend zijn, is een oneindige valkuil die alleen kan worden doorbroken door acceptatie en liefde. Je hebt hier niet om gevraagd. Je deed het beste wat je kon, in een onmogelijke relatie. Hoe meer je deze waarheid kunt zien, hoe meer je jezelf kunt vergeven.

Door het narcistische misbruik zijn er veel leugens die je moet zien te ontrafelen; dat je niet goed genoeg was, onvoldoende, waardeloos, slecht, vervangbaar, niet geliefd of zelfs schuldig bent aan het misbruik. Het goede nieuws is dat je van deze leugens kunt herstellen. Het slechte nieuws is dat er geen snelle oplossing voor is. Je zult gewoon geduld moeten hebben en met veel liefde en toewijding aan jezelf moeten werken.

Het kan maanden of zelfs jaren duren, maar het overwinnen van je angst en het vinden van liefde voor jezelf is de permanente oplossing.

 

Benieuwd hoe jij kunt herstellen van narcistisch misbruik?

Narcistisch-misbruik-in-de liefde

 

Herken jij jezelf in deze situatie en wil jij weten wat je kunt doen om te herstellen van narcistisch misbruik? Lees het nieuwe boek narcistisch misbruik in de liefde van Mjon van Oers. Hoe meer je over narcisme en narcistisch misbruik weet, des te beter kun je je wapenen tegen de narcist en des te beter ben je in staat om je uiteindelijk los te weken uit de giftige relatie. In Narcistisch misbruik in de liefde: 50 vragen en antwoorden geeft Mjon van Oers handvatten om narcisme te herkennen en, nog belangrijker, hoe je kunt herstellen van de beschadigingen die je in een relatie met een narcist oploopt. Bestel jouw exemplaar bij Boekenwereld.com.

 

 

 


Meer over

error: Content is protected !!