Latest Blogposts

Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke narcisten

Verschillen-tussen-mannelijke-en-vrouwelijke-narcisten

Narcisten worden in verband gebracht met diverse disfuncties, zoals een onvermogen om gezonde relaties aan te gaan, onethisch gedrag en agressie. Ongeacht of het nu thuis, op het werk of in de maatschappij is, dringt dit pestgedrag door in alle relaties. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen kunnen narcisten zijn. Maar, mannelijke en vrouwelijke narcisten gebruiken vaak verschillende psychologische strategieën. 

Narcisten en macht

Onderzoekers vonden het grootste verschil tussen mannelijke en vrouwelijke narcisten in het gevoel van voorrecht. Dit suggereert dat narcistische mannen vaker dan vrouwen geneigd zijn om anderen te exploiteren en denken recht te hebben op bepaalde privileges.

Het tweede grote verschil was te vinden in leiderschap en autoriteit. In vergelijking met vrouwen zullen narcistische mannen meer assertiviteit en verlangen naar macht vertonen.

Er is echter geen verschil in de exhibitionistische aspecten van narcisme. Dat betekent dat zowel mannen als vrouwen waarschijnlijk even ijdel en met zichzelf geobsedeerd zijn.

Macho gedrag

Mannelijke narcisten kunnen zich als 'macho' gedragen en acceptabel overkomen, terwijl deze dominantie in vrouwelijk gedrag onaanvaardbaar is. Om die reden zullen narcistische vrouwen zich meestal voordoen als lief, zorgzaam, vriendelijk, de goede moeder, etc. Ze zijn het niet, tenminste niet als ze last hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

De narcistische vrouw is vaak ook heel gewiekst en zal alleen tegenover haar slachtoffer kwaadaardig worden. Haar misbruik zal ze niet aan getuigen laten zien.

Andere punten van verschil in M/V narcisten:

  • Vrouwelijke narcisten hebben meer problemen met het ouder worden.
  • Vrouwelijke narcisten zijn openlijk minder overmoedig dan mannelijke narcisten.
  • Vrouwelijke narcisten hebben vaak meer vermeende superioriteit ten opzichte van anderen.
  • Vrouwelijke narcisten zullen in veel gevallen hun lichaam gebruiken om te krijgen wat ze willen.
  • Vrouwelijke narcisten zullen hun bronnen van aandacht thuis veilig stellen door direct de familie te onderwerpen aan hun controle.

Hoewel deze lijst zeker niet compleet is, geeft het enig inzicht in zowel mannelijke als vrouwelijke narcisten en de verschillen in hun gedrag.

Onderschat niet hoe gevaarlijk, manipulatief en samenzwerend een vrouwelijke narcist kan zijn. Ze komen dan misschien minder vaak voor dan mannelijke narcisten, maar zijn zeker niet minder destructief in hun relaties.


Meer over

error: Content is protected !!