Latest Blogposts

Het verschil tussen een Psychopaat, Sociopaat en Narcist

verschil-tussen-een-psychopaat-sociopaat-en-een-narcist

Je kunt begrippen als psychopaat, sociopaat of narcist googlen. Doe je dat, dan krijg je van psychiaters, psychologen, sociologen en andere deskundigen volledig verschillende antwoorden op de vraag wat je onder deze begrippen kunt verstaan. Hoe ga je om om met de verwarring en deze overdaad aan invullingen van die begrippen?

 

Persoonlijkheidsstoornissen

In de psychiatrie zijn er verschillende theorieën over verschillende persoonlijkheidsstoornissen, ook over dezelfde stoornis zoals narcisme. Klachten en symptomen van patiënten zijn vaak vaag, complex en onsamenhangend en de diagnose en de ernst ervan hangt sterk af van wie de behandelaar is. De voorwaarden voor een stoornis zijn in de loop der tijd en tussen culturen steeds veranderd. Zo zijn er steeds verschillen in de definities voor de beoordeling en classificatie van dezelfde stoornissen.

Kenmerk psychopathie

Narcisme staat vaak genoemd als één van de eigenschappen van psychopathie. Ter verduidelijking; de 'Psychopathische Persoonlijkheid' was de diagnostische term die decennia lang gebruikt werd, totdat de term 'Sociopathische Persoonlijkheid' werd gebruikt. Later werd de term 'Sociopathische Persoonlijkheid' weer veranderd in de 'Antisociale Persoonlijkheid' en dit is nu weer veranderd in de 'Antisociale Persoonlijkheidsstoornis' en de 'Narcistische persoonlijkheidsstoornis.'

Deze veranderingen ondersteunen het idee dat de scheidslijn tussen narcisten en psychopaten veel dunner is dan sommigen eerder hadden gedacht. De eigenschappen en het gedrag van psychopaten laten veel kenmerken en gedragingen zien die ook in narcisten en sociopaten kunnen worden gevonden.

De kern van narcisme

Zelf ben ik er nog steeds niet zeker van of er een werkelijk verschil is tussen de labels, als het al zinvol is om dat onderscheid te maken. Als auteur gebruik ik de term ‘narcist’ voor deze schadelijke persoonlijkheden. Een van de redenen daarvoor is dat de term narcisme van oudsher al bekend is. De essentie staat in de mythe van Narcissus beschreven. Deze eeuwenoude Griekse mythe beschrijft waar het volgens mij in de kern bij dit gedrag om gaat; het gebrek aan liefde. 

Het gebrek aan gevoelens van liefde is de alles omvattende reden dat een narcist is zoals hij is. Hij kan zeer liefdevol acteren, maar de echte diepgaande gevoelens van een volwassen liefde kan hij niet ervaren, net zoals een psychopaat of een sociopaat dat niet kan.  

Niet zomaar een labeltje

Al deze aandoeningen zijn giftig. Ze zijn allemaal niet te behandelen. Ze volgen, in relaties, allemaal dezelfde cyclus; van idealiseren via devalueren tot verwerpen van hun partners. Dit is wat de slachtoffers en overlevers verenigt. Ze zijn misbruikt. Niet door iemand met zomaar een labeltje, maar door personen met een specifiek patroon van extreem manipulatief, kwetsend en liefdeloos gedrag.

We hebben het hier niet over een hiërarchie van misbruik, omdat er geen persoonlijkheidsstoornis beter of slechter is dan de andere. Of je nu betrokken bent bij een relatie met een narcist, een sociopaat of een psychopaat, het eindresultaat is hetzelfde; een uiterst moeilijke weg naar herstel.

Handig om te lezen:

E-book-Verraden-door-liefde

 

In de E- books Verraden door Liefde kun je ontdekken hoe je narcisme in relaties kunt herkennen, hanteren en kunt herstellen van narcistische mishandeling.

 

 

voorbij-het-narcisme

 

 

In het boek Voorbij het narcisme, in je relaties, familie en werk, wordt uitgebreid ingegaan op alle facetten van het narcisme.

 

 


Meer over

error: Content is protected !!