Latest Blogposts

Vaak Misdiagnose bij Slachtoffers Narcisten

vaak-misdiagnose-slachtoffer-narcist

Helaas zijn er door de onbekendheid over de effecten van narcistisch misbruik vaak misdiagnoses bij de getraumatiseerde slachtoffers van een narcist. Een verkeerde diagnose heeft het tegenovergestelde effect. Dit kan slachtoffers van narcisten alleen maar meer schade bezorgen en nog onzekerder maken. Daarom, liever geen diagnose dan een verkeerde diagnose!

Narcisme slachtoffers diagnosticeren

Wanneer slachtoffers van narcisten hulp zoeken in de geestelijke gezondheidszorg, is het gebruikelijk dat er een diagnose wordt gesteld. In de standaard geestelijke gezondheidszorg is men helaas meestal nog niet voldoende uitgerust om slachtoffers van narcisten juist te diagnosticeren noch te behandelen.

Ik wil hiermee niet de waarde van de GGZ in het algemeen onderschatten. In veel gevallen is er een zinvolle behandeling van uiteenlopende klachten mogelijk binnen het GGZ systeem.

Dit systeem voldoet echter momenteel niet om de gevolgen van het complexe narcistische misbruik bij de slachtoffer te kunnen diagnosticeren.

Het is dan ook niet zo raar dat slachtoffers van narcisten, die te maken hebben met uiteenlopende klachten, nogal wat verkeerde etiketjes opgeplakt krijgen. Van depressief en bipolar, tot relatieverslaafd, borderline, enzovoorts. Dit is natuurlijk uiterst schadelijk, want dat zou voor veel slachtoffers betekenen dat er iets mis is met hen in plaats van met de narcist.

Verkeerde etiketjes

Veel van de etiketjes en diagnose zijn bij slachtoffers van narcisten niet kloppend. Vaak is het maar een deel van de diagnose die eigenlijk gesteld zou moeten worden: namelijk die van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom (NSS). Lees hierover meer in het artikel: Hoe onderscheid je het narcistisch slachtoffer syndroom van andere aandoeningen?

Tot nu toe neemt bijna niemand de moeite om een studie te doen naar de slachtoffers van narcisten. Niemand doet onderzoeksprojecten naar de schade die de slachtoffers hebben opgelopen of naar de trauma’s van degene die in deze destructieve relaties zijn beland.

Helaas is er ook nog maar weinig bekend over de chronische kwetsbaarheid die kinderen van narcisten in hun opvoeding ontwikkelen. Er is dus nog heel veel werk te doen in de verkenning van deze kwesties.

Therapie?

Dus, wanneer je te maken hebt met narcisme in relaties: niks therapie om te kijken of je een type co-afhankelijk of een relatieverslaafde bent of om te graven in je jeugd. Of nog erger, om de diagnose Borderline, manisch depressief of een andere etiketje opgeplakt te krijgen. Hulpverleners die niet bekend zijn met de effecten van narcistisch misbruik duwen je in een hokje waar je niet in hoort. Onthoud goed dat hetgene waar je last van hebt, is dat je bent misbruikt. Laat de verantwoordelijkheid daarvoor bij de dader: de narcist.

Narcistisch Slachtoffer Syndroom erkennen

Het goede nieuws is dat er wereldwijd steeds meer GGZ professionals en therapeuten pleiten voor de erkenning van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom. Velen vinden dat het NSS moet worden opgenomen in de volgende Diagnostic and Statistical Manual (het handboek voor de geestelijke gezondheidszorg) in de hoop dat er standaard richtlijnen komen voor het diagnosticeren en omgaan met het NSS.

Officiële diagnose of niet, naar mijn mening is het ten eerste van vitaal belang dat we het narcistische misbruik als samenleving niet langer onder stoelen of banken vegen, maar dat we erkennen dat het bestaat.

Ten tweede is het belangrijk dat er in opleidingen en de standaardtherapieën van de GGZ veel meer aandacht komt voor het complexe Narcistische Slachtoffer Syndroom.

En, als laatste, is het hoge tijd dat er meer begrip en erkenning komt voor de slachtoffers met deze verschrikkelijke ervaringen.


Meer over

error: Content is protected !!