Latest Blogposts

Omgaan met een Narcist: 7 Waardevolle Tips

omgaan-met-een-narcist

Omgaan met een narcist kan uitdagend zijn. Niks wat in het normale leven, met normale mensen werkt, functioneert. Meestal kies je er zelf voor om de narcist uit je leven te bannen, als dat niet nu is, dan wel later. Tot die tijd moet je zo ongeschonden mogelijk blijven. En dat is mogelijk. Er zijn enkele methoden die je kunt toepassen om met een narcist zijn grillen om te gaan.

Hier zijn 7 waardevolle tips voor het omgaan met een narcist:


Tip #1. Stop de spelletjes

In het omgaan met een narcist heb jij een groot nadeel en dat is dat jij veel meer gevoel hebt en daardoor kwetsbaarder bent. Daarbij wil een mens met een gezonde moraal het spel eerlijk spelen. Een narcist echter zal alle eerlijke en oneerlijke middelen gebruiken om zijn doel te bereiken. Er is maar een manier om dit te stoppen; stop met het spel meespelen! Ga niet in op zijn pogingen om je uit te lokken. Zeg gewoon dat je zijn spelletjes niet meer meespeelt.

 

Tip #2. Verwacht niets

Verwacht niets, maar dan ook niets! Niets aan steun, empathie, begrip of liefde. Onthoud dit, het is de pijnlijke waarheid. Een narcist wil alleen maar iemand om hem heen. Ben jij het niet, dan is er zo iemand anders. Realiseer je dat een narcistische persoonlijkheidsstoornis een echte stoornis is die ervoor zorgt dat de persoon zich niet gedraagt zoals de gemiddelde persoon. Op hetzelfde moment zal hij je willen laten denken dat jij degene bent met een probleem. Terwijl hij degene is die abnormaal doet.

 

Tip #3 Zie het onvolwassen gedrag

Omgaan met een narcist is als omgaan met een kind. Hou daar altijd rekening mee. Je kunt het vergelijken met het gedrag / bewustzijn van een klein kind. Die liegen ook om hun zin te krijgen. Die manipuleren ook. Het enige verschil tussen het kind en de volwassen narcist is dat de narcist niks leert en niet veranderbaar is. Je bent immuun voor hem als je hem ziet in zijn ware gedaante.

 

Tip #4 Stel grenzen

In de omgang met een narcist moet je begrijpen dat de narcistische persoon altijd meer bezig is met zijn eigen gevoelens. Net zoals een klein kind heeft hij duidelijke grenzen nodig. Bepaal aan welke eisen je bereid bent te voldoen en hoeveel je bereid bent om te geven. Blijf bij je beslissing.

Beperk de duur van eenzijdige gesprekken of bedenk een termijn van hoe lang je bereid bent te luisteren. Wees kalm maar assertief. Aarzel niet om "Nee" te zeggen. Weiger je schuldig te voelen of je emotioneel te laten chanteren.

 

Tip #5  Spiegel hem na 

Om de narcist 'te temmen' is het vaak voldoende, om hem met zijn eigen gedrag te confronteren. De narcist wordt door dezelfde wapens getemd die hij gebruikt om anderen te onderwerpen. 

Als hij dreigt – dreig terug en probeer geloofwaardig dezelfde taal en genoegzaamheid te gebruiken. Als hij argwanend is –wees dan ook argwanend. Wees kritisch, denigrerend, vernederend, ga naar zijn niveau – want daar is hij permanent. Geconfronteerd met dit spiegelbeeld – zal de narcist altijd terugdeinzen.

 

Tip #6 Blijf onaantastbaar

Elke keer als het je lukt om niet meer geraakt te worden door zijn woorden, voel je je sterker worden. Hij zal die kracht ook gaan voelen. Of hij legt zich erbij neer en gaat (waarschijnlijk) het slachtoffer uithangen, of hij gaat steeds verder met je te provoceren. Dat laatste maakt niks uit, blijf onaantastbaar, zorg dat hij jou niet meer kan raken. Een narcist is er op uit om je emotioneel te raken, geef hem dat genoegen niet. Je weet toch wie het zegt?

 

TIP #7  Krijg rust in je leven

Wanneer je een partner, iemand in de familiekring of iemand anders in je omgeving narcistisch is, dan weet je dat het omgaan met een narcist een energieverslindende bezigheid is. Narcisten creeren vaak zulke moeilijke situaties, dat diegene rondom hen kunnen reduceren tot onzekere, nerveuze wrakken. Wie verdient zo’n opoffering?

Indien jij ervoor kiest om jezelf weg te cijferen ten behoeve van de narcist zonder dat jou dit ongelukkig maakt, dan is omgaan met een narcist goed mogelijk. Kort gezegd: de narcist zal altijd dat doen wat hij wil zonder rekening te houden met je gevoelens, mening of wensen. Heel weinig mensen verdienen de soort van investering die een absolute voorwaarde is, bij de omgang met een narcist.

De andere optie die je hebt is om voor jezelf te kiezen en om zo min mogelijk om te gaan met de controle freak. Het is op zijn minst een verstandige keuze om het contact te beperken en grenzen te stellen. Werkt dat niet, dan is de enige andere optie die je hebt om rust in je leven te krijgen, door al het contact te verbreken.

 

Dit zijn slechts enkele tips die je kunt toepassen in het omgaan met een narcist. Lees er meer in Mjon's E-book Verraden door liefde of het boek Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk


Meer over

error: Content is protected !!