Latest Blogposts

De Stilte Doorbreken Na Narcistisch Misbruik

Het doorbreken van de stilte na narcistisch misbruik is belangrijk om te kunnen herstellen. Sommige mensen zijn echter van mening dat, als je over narcisme praat, je dan niet goed bezig bent. Ik denk echter dat niemand in de positie is om je dat te vertellen. We hebben allemaal een eigen pad te bewandelen. Zolang je eerlijk bent voor jezelf, is het belangrijk dat je zelf beslist waar jij je aandacht op wilt richten.

Praten over narcisme en lezen over wat de narcist je heeft aangedaan kan je helpen om;

1) Erkenning te krijgen

Erkenning krijgen is enorm belangrijk voor je herstel. Je was geïsoleerd en er werd verteld dat je gek was. Door de propaganda van de narcist kreeg je de schuld van alle dingen die ‘fout’ gingen. Het vergelijken van je eigen ervaringen met die van andere overlevenden is daarom belangrijk voor je herstel.

2) Te rouwen om een niet bestaande liefde

Een van de meest lastige aspecten is te beslissen om ‘jezelf te verwijderen van bepaalde (familie-)relaties’, omdat je (te) lang kunt blijven worstelen met eventuele schuldgevoelens.

Narcistisch misbruik is verraderlijk. De verwarring duurt een tijd. Naarmate je meer begrijpt, graaf je dieper. Net als je denkt: eindelijk ik voel me beter, ik ben er bovenop... komt er een enorme onverwachte golf, die je weer terugtrekt naar de duisternis van het begin en raak je in paniek!

Met elk bepaald aspect van het verwerken van het misbruik, komt er weer een ander gevoel naar boven. Bijna elke keer ervaar je nieuwe, maar bijbehorende emoties. Je kunt je verdrietig en boos en volledig leeg voelen. Je zult het namelijk moeten doen met het feit dat niets van wat de narcist deed echt was.

3) Om kennis te verzamelen

Het delen en verzamelen van de kennis over hoe je een narcistische misbruiker kunt herkennen, is niet alleen een voorwaarde om te herstellen. Het is ook een plicht die je voor jezelf hebt. Hoe meer je weet over hoe de narcist denkt en doet, hoe beter je deze tactieken in de toekomst in anderen kunt herkennen. Alleen zo kun je jezelf en anderen beschermen tegen de emotioneel misdadige tactieken van een narcist. Je wilt dit nooit meer opnieuw doormaken, toch... ? Kennis kan letterlijk je leven redden!

Je leven terug eisen

Na het herstellen van het narcistisch misbruik, is het vaak nog steeds moeilijk om het volledig te begrijpen. Kennis is erg belangrijk voor duidelijkheid en validatie. Maar, wat je ook allemaal leerde, je hoeft het niet allemaal begrijpen.

Op een bepaald moment besef je dat je al teveel van je leven hebt laten verpesten, dat je de narcist niet meer van je tijd en je leven wilt geven. Hij zal niet veranderen of toegeven dat hij iets verkeerd deed. Door dit te weten en te geloven, kun je verder gaan. Je kunt je dan weer focussen op al het andere en aan jezelf werken, zodat je weer gezond wordt.

Verdoe je tijd dan niet langer met in het hoofd van een narcist proberen te kruipen, proberen hen te begrijpen, of nog erger, proberen hen te veranderen. Je verloochent dan alleen maar dat wat je al weet. Ze zijn wat ze zijn en dat is genoeg om te weten. Je moet uiteindelijk gewoon de waarheid accepteren en verder. Het is tijd om je leven terug te eisen!

Uiteindelijk zal deze reis je nog het meest leren dat je het beste op jezelf kunt vertrouwen. Je kunt erop vertrouwen dat je jezelf op de juiste zaken richt en je concentreert op de ‘juiste dingen op het juiste moment.’ Wat dat is, dat bepaal je zelf, niet iemand anders.

Aanbevolen:

E-book-Verraden-door-liefde

In de E- books Verraden door Liefde kun je ontdekken hoe je narcisme in relaties kunt herkennen, hanteren en kunt herstellen van narcistische mishandeling.


Meer over

error: Content is protected !!