Latest Blogposts

Ontsnappen uit de Gevangenis van Narcistisch Misbruik

Je wist vast al dat ongezond eten en drinken, vervuilde lucht en verontreinigd water je gezondheid kunnen schaden, maar wist je ook al dat giftige/narcistische relaties net zo ongezond voor je kunnen zijn? Er is een breed scala aan klachten geïdentificeerd die kunnen worden veroorzaakt door narcistisch misbruik.

Giftige narcistische relaties kunnen op allerlei manieren een negatieve invloed hebben op zowel je mentale, geestelijke, spirituele en fysieke gezondheid. Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met iemand met slechts wat egocentrische trekjes, of dat je met narcistisch misbruik te maken hebt en in een relatie gevangen zit met wat we noemen een pathologische narcist.

Er zijn een aantal alarmbellen die kunnen wijzen op narcistisch misbruik in je relatie:

 • Je partner is vaak egocentrisch en zijn behoeften gaan altijd voor die van jou
  MAAR, zeg je tegen jezelf: ‘dat is omdat hij pijn heeft van een oud trauma. ’Je luistert eindeloos naar hem en doet wat hij zegt dat je moet doen, omdat hij je nodig heeft om sterk voor hem te zijn.
 • Je partner behandelt je respectloos.
  MAAR, zeg tegen jezelf: ‘Het is mijn eigen schuld. Hij ziet de fouten die ik maak en hij kan zichzelf niet helpen. Hij is zo perfectionistisch. Ik moet beter aan zijn standaards voldoen en hem nog meer helpen.’
 • Je partner eist al je tijd, aandacht en liefde compleet voor zichzelf op. Hij is jaloers en je wordt beperkt in het contact met andere.
  MAAR, zeg je tegen jezelf: ‘Omdat het zo’n sterke band is en hij het eist, offer ik vriendschappen en mezelf op voor iemand die dag en nacht mijn aandacht nodig heeft, want volgens hem is dát pas echte liefde.’

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je het slechte gedrag van je partner kunt proberen te rechtvaardigen....

Als je merkt dat je steeds ‘maren’ nodig hebt om het gedrag van je partner te verklaren, dan is het vrij zeker dat er een soort van misbruik in je leven is. Als je jezelf daarnaast gevangen, hopeloos en verward voelt in een relatie, dan is het vrijwel een garantie.

Wat kun je doen als je jezelf in zo’n situatie bevindt?

Je moet dan de dingen gaan zien zoals ze zijn en niet zoals je zou willen dat ze zijn. Je hebt het om te beginnen nodig het woordje 'MAAR' uit je zinnen te schrappen. Zonder de ‘maren’ luiden je eerdere verklaringen als misbruik.

Waar liefde is, kan geen angst zijn

Begrijp dat liefde en angst nooit tegelijk bestaan en als je angstig bent, leef je niet in liefde. Met angst bedoel ik veel dingen, niet alleen fysieke veiligheid. Je kunt ook bang zijn om te worden beoordeeld, verraden, aangevallen, beschuldigd, gekleineerd, gebruikt, ingeruild of uitgebuit.

Het belangrijkste om te onthouden is dat je kunt ontsnappen. Je hebt de vrijheid om je eigen leven te bepalen en de mogelijkheid je gedrag te beheersen. Je hebt altijd keuzes.

Eerst en vooral moet je de keuze maken voor jezelf en beseffen dat je echte liefde verdient . Als je dat niet van iemand krijgt, maar diegene je in plaats daarvan misbruikt, dan is dat een reden om heel kwaad te worden. Die boosheid kan je kracht geven.

Emotionele kracht is een noodzaak voor elk slachtoffer van narcistisch misbruik om te kunnen ontsnappen. Je hebt het nodig om de waarheid te gaan spreken tegen jezelf en andere over de relatie.

Vervolgens moet je goed plannen om uit de relatie te ontsnappen. Slachtoffers moeten stiekem ontsnappen. De narcist mag niets te weten komen over je plannen, want dan zullen pogingen om te ontsnappen effectief worden gesaboteerd.

Durf jezelf de volgende vragen te stellen:

 1. Hoe zou je leven eruit zien als je vrij bent van deze relatie?
 2. Wat zijn de praktische aspecten?
 3. Als je met een narcist onder hetzelfde dak woont, waar kun je wonen?
 4. Hoe kun je jezelf ondersteunen?
 5. Wie zouden er in je ‘ondersteuningsteam’ kunnen zitten?
 6. Hoe kun je - indien nodig - professionele steun krijgen (huisarts, advocaat, politie, therapeut, coach, boeken. etc.)?

Je kunt vandaag nog beginnen om deze vragen en verdere details in te vullen en op te lossen. Zodra je een ander pad voor jezelf kunt zien, dan kun je dat ook gaan bewandelen. Zo kun je stap voor stap de beslissing nemen om weg te lopen en een mooier leven op te bouwen.


Meer over

error: Content is protected !!