Latest Blogposts

Ontdekken dat je een giftige relatie met een narcist hebt

Ben je nog maar net tot de ontdekking gekomen dat je in een giftige relatie zit of zat? Dan gaat mijn hart naar je uit. Het is niet gemakkelijk er voor het eerst achter te komen dat de manipulatieve persoon in je leven misschien wel een narcist is. Het is een schokkende ervaring en, tegelijkertijd, een hele opluchting!

Misschien ben je verbitterd geraakt door je leefsituatie met de narcist en struikelde je over het woord narcist. Je herkent je partner hierin en ging op zoek naar meer informatie. Door de informatie weet je eindelijk waar de moeilijkheden in je relatie vandaan komen. Dat is een geschenk. Je weet nu tenminste dat jij niet degene bent die gek is!

Narcistisch misbruik identificeren

Als je nog steeds twijfelt of hij echt een narcist is en je te maken hebt met narcistisch misbruik in je relatie of niet, dan wil ik je wijzen op enkele kenmerken die je kunnen helpen om dat te identificeren.

  • Jouw identiteit en zelfrespect zijn afhankelijk geworden van anderen.
  • Jouw tijd wordt opgeëist, waardoor je sociaal geïsoleerd kunt raken.
  • Jouw vrijheden om te zijn wie je bent en te doen wat je wilt, worden beperkt.
  • Jouw liefde wordt niet beantwoord, tenzij je aan allerlei voorwaarden voldoet.
  • Jouw behoeften worden genegeerd, zowel op emotioneel of psychologisch gebied,
  • Jouw vreugde wordt niet gedeeld en zelfs gebagatelliseerd of belachelijk gemaakt.
  • Jouw persoonlijke grenzen worden geschonden, waarbij er vaak sprake is van financiële, seksuele, spirituele en soms zelfs fysieke intimidatie.

Is dit jou overkomen?

Het wordt narcistisch misbruik genoemd.

En er is niets bevrijdender dan te ontdekken wat het is en dat er een naam voor is!

Narcistische misbrui is onzichtbaar

De wonden van narcistische mishandeling in de liefde zijn vaak onzichtbare littekens, maar ze zijn heel, heel echt. Narcistisch misbruik is een nachtmerrie om mee te leven, maar vaak besef je het lange tijd niet. En wanneer je het al wel beseft, dan blijf je vaak lange tijd in de ontkenning.

Het probleem met dergelijke giftige relaties is dat ze verslavend gedrag veroorzaken. Dat wordt aangedreven door wat je denkt en voelt. Je zult dus, om te beginnen, jezelf anders moeten laten denken over je relatie. Door te accepteren wat is, kun je beginnen je je verloren zelf terug te eisen.

Zo doe je dat

De narcistische persoon herhaalt een relatiepatroon van idealiseren, devalueren en je weggooien.

Welke symptomen van mishandeling dan ook aanwezig zijn, de ontkenning zorgt ervoor dat je vaak niet in staat bent om ze volledig te herkennen zolang je nog in contact bent met de giftige persoon.

Als gevolg van het misbruik is je cognitieve helderheid en je emotioneel bewustzijn over wat er echt met je gebeurt afgestompt.

Je kunt niet herstellen, totdat je de zaken helder ziet. En dit kan niet gebeuren terwijl je emoties en gedachten worden onderdrukt, ontkend en vertroebeld.

Je verdedigingsmechanismen stoppen

Door de ‘Geen Contact’-regel te hanteren, kun je deze verdedigingsmechanismen stoppen. Alleen zo kan dan langzaam de mist verdrijven die opzettelijk door de giftige persoon is gecreëerd om je in de verslaving te houden,

Vanaf het moment dat je ‘Geen Contact’ toepast, krijg je steeds meer duidelijkheid over de situatie, over de giftige persoon en de schade je hebt geleden.

Die waarheid zal misschien inslaan als een bom. Maar die ervaring van negativiteit kun je maar het beste omarmen. Vertrouw me, deze waarheden zijn echt je vrienden.

In eerste instantie zal het moeilijk lijken, maar wanneer je je hoofd helder krijgt en ziet wat er met je is gebeurd onvergeeflijk is, dan wordt de acceptatie van ‘Geen Contact’, of indien dat onmogelijk is minimaal contact, een stuk gemakkelijker.

Helende reis

Misschien is het een schrale troost, maar wanneer je na een giftige relatie door een moeilijke periode gaat, is het juist in deze tijd dat je wordt teruggeworpen op jezelf. Als je de moed dan hebt om eruit te stappen en te herstellen. dan kun je er ook een stukje meer als je ware zelf uitkomen. Juist doordat je in deze relatie zo diep bent gegaan!

Begin je helende reis met een GRATIS e-Book!

Als je dit nu leest en je denkt ‘OMG, ze heeft het over mijn relatie’, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang gratis het eerste deel van het e-Book Verraden door liefde.

Dit boek wil ik met je delen voor het geval je niet weet wat je moet doen nu je net ontdekt hebt dat er een narcist, of een andere manipulator, in je leven is.

 


Meer over

error: Content is protected !!