Latest Blogposts

Ondersteuning vinden na narcistisch misbruik

Ondersteuning vinden na narcistisch misbruik

Een van de sleutels om te herstellen na narcistisch misbruik en die vaak over het hoofd worden gezien, is het creëren van een sterk ondersteuningsteam. Je hebt een support systeem nodig omdat je vaak bent geïsoleerd van je vrienden en familie door de giftige relatie.
In plaats van in je oude patronen terug te vallen en weer contact op te nemen met je giftige ex, kun je als alternatief een ondersteuningsteam opbouwen.

De traumatische ervaringen van narcistisch misbruik worden vaak verergerd door de ontkenning van deze realiteit door onze cultuur. Wanneer je dit hebt ervaren, is het dan ook belangrijk om te begrijpen dat deze ervaringen bestaan, dat ze waar zijn en dat ze kunnen worden aangepakt. En, net zoals bij alle andere trauma’s, verdien je daarbij ondersteuning.

Weet dat de waarschijnlijkheid bestaat dat narcisten het je heel moeilijk maken. Na de breuk volgt een lastercampagne om je te straffen, omdat ze niet langer de controle over je hebben. Bereid je hierop voor en zoek extra steun van je omgeving.

Weer in verbinding komen

Het is iets waar je misschien niet direct bij stil staat, maar steun is van cruciaal belang bij je herstel van narcistisch misbruik. Ondersteuning van familie, vrienden, je buurt. oud klasgenoten, clubgenoten, werkrelaties, etc. Ze kunnen allemaal van vitaal belang zijn voor je herstel. Weer in verbinding komen en blijven met de mensen die je liefdevol behandelen, echte zorg voor je hebben en die willen dat je gelukkig en gezond bent, is een belangrijk onderdeel van het weggaan en het herstellen.

Iemand in je ondersteuningsteam kan een vriend, familielid, collega of professional zijn bij wie je jezelf veilig voelt. Zoek naar verschillende mensen in je ondersteuningssysteem, omdat je hier niet slechts één persoon voor wilt gebruiken.

Wees selectief

Het is belangrijk dat de mensen in je ondersteuningsteam ook echt emotioneel ondersteunend zijn en je niet bekritiseren of veroordelen. Het zou nuttig zijn als ze enkele van de volgende eigenschappen hebben: gevoeligheid, verzorgend, barmhartig, emotioneel beschikbaar, bemoedigend, validerend en betrouwbaar.

Sommige mensen kunnen je niet begrijpen en geven dan vreselijke adviezen. Ze kunnen je zelfs nog een slechter gevoel geven. Hun kwetsende opmerkingen zijn soms te wijten aan onwetendheid, gebrek aan empathie, vrouwenhaat, concurrentie, afgunst, projectie, emotionele en psychische stoornissen of gewoon domheid.

Als je het idee hebt dat je jezelf moet verdedigen, of dat je stil bent omdat je jezelf gekwetst voelt, dan is deze persoon niet degene om dit specifieke probleem mee te bespreken. Niet iedereen zal het soort pijn begrijpen waar je doorheen gaat en al helemaal niet dat het een lange periode kan blijven hangen. Als je ontdekt dat iemand je niet steunt, laat diegene dan ook niet meer toe in je ondersteuningsteam. Dat betekent dat je je ex als onderwerp niet bespreekt. Omring jezelf met mensen, die echt om je geven, en die, wanneer het geloof in jezelf hapert, je ondersteunen en helpen.

De criteria voor iemand in je ondersteuningsteam:

  • Je voelt je veilig bij hen
  • Ze kunnen naar je luisteren en je gevoelens helpen beheersen
  • Je kunt je gevoelens bij hen verwerken
  • Ze zijn niet beledigend, veroordelend of aanvallend
  • er zijn geen gevoelens van jaloezie of minachting voor je
  • hun problemen projecteren ze niet op jou
  • Ze oordelen niet over jou

Professionele steun

Als er niemand beschikbaar is via vrienden of familie om je te ondersteunen, dan kun je ook een professional inschakelen. Ook als je het gevoel hebt dat je het nodig hebt, zoek dan behandeling bij een therapeut of psycholoog. Deze professionals kunnen in elk geval op verschillende wijze de klachten die ontstaan ​​uit dit soort relaties behandelen. Wees je er ook van bewust van dat therapie soms niet werkt. Het is goed om te weten dat er een aantal valkuilen kunnen zijn zoals bijvoorbeeld een narcistisch therapeut.

Ideaal gezien wil je iemand vinden die zelf een achtergrond heeft met narcistisch misbruik. Het is belangrijk dat iemand begrijpt wat de nasleep is van de ervaringen voor slachtoffers van geestelijke / emotionele manipulatie. Kennis en ervaring van het gedrag van een narcistische ex-partner helpt hen om je beter te begrijpen.

Lotgenoten contact

Contact maken met anderen met een soortgelijke ervaring kan ook verlichtend werken. Je kunt je hiervoor aansluiten bij online groepen of fora. Ook gewoon praten met anderen die herstellende zijn kan goed waard zijn. Doe wat nodig is, om te herstellen en maak het bespreekbaar!


Workshop Voorbij het Narcisme

Wil jij meer steun? Wil je een dag veilig met andere kunnen praten over je ervaringen. Wil jij weten op welke manieren jij je herstel zelf kunt ondersteunen en hoe je je leven weer kunt opbouwen? Kom dan naar de workshop Voorbij het narcisme, met Mjon van Oers.

Meer info en inschrijven via: Trafo Publishers


Meer over

error: Content is protected !!