Latest Blogposts

Help! Mijn Man Is Een Narcist

Symptomen van narcistisch gedrag

In al je relaties, gedurende je hele leven, zul je veel verschillende mensen met allerlei persoonlijkheden ontmoeten. Sommigen zijn een genot om in je leven te hebben en bieden een leven lang liefde en geborgenheid. Anderen die je ontmoet, vormen een risico als gevolg van hun gestoorde persoonlijkheid

Wanneer je partner symptomen van de narcistische persoonlijkheid vertoont, dan brengt dit relatieproblemen met zich mee, die bestaan uit intimidatie, woede-uitbarstingen, misbruik, enzovoorts. Een relatie met een narcist kan resulteren in pijnlijke en verwoestende emotionele en fysieke schade.

Symptomen van narcisme

De narcistische persoonlijkheidsstoornis is een ernstige stoornis, die wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een sterke behoefte aan bewondering en een laag inlevingsvermogen.

De kernsymptomen van narcisme zijn: ‘een instabiele basis’, ‘jezelf opblazen’, ‘gebrek aan wederkerigheid’ en ‘afstoten’. Deze vier symptomen vormen een vicieuze cirkel (de narcistische cirkel).

Uit: nl.wikipedia.org/wiki/Narcisme

Narcistische Persoonlijkheid Herkennen

Wanneer je de bovenstaande klinische beschrijvingen van deze pathologie leest, zegt dat wel iets, maar ben je waarschijnlijk nog niet direct in staat om je ervaringen met de narcist in het dagelijkse leven te vergelijken. Het is daarvoor nodig om diep in de kern van de narcist te duiken.

Als je in staat bent om buitensporig narcistisch gedrag echt te herkennen en te hanteren, dan helpt dat jou en anderen in je leven te beschermen. Je nuchtere verstand is de sleutel om de narcist, en hoe hij in jouw dagelijks leven voor chaos kan zorgen, te doorzien.

Veranderen wat niet werkt

Een narcistische partner zal bewust proberen je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te ondermijnen. De problemen in de relatie zijn volgens de narcist altijd jouw schuld, waardoor je al snel aan jezelf begint te twijfelen.

Ergens weet je vast al wel dat de relatie niet klopt, en toch kun je er maar moeilijk mee stoppen. In de relatie blijven is niet per definitie goed of fout. Als het voor jou op dit moment op wat voor manier dan ook 'werkt', kun je nog blijven, misschien zit een breuk er niet in... Werkt het niet, dan is het tijd om de relatie te beëindigen.

Veranderingen zijn altijd een uitdaging, ze zijn een onontkoombaar deel van het leven. Er zal altijd verandering plaats vinden, hoe dan ook. Waarom niet iets veranderen waarvan je nu al weet dat het niet werkt?

Jezelf weer vinden

Naast alle dilemma's waar je voor komt te staan als je eenmaal besluit een einde aan de ongezonde relatie te maken, zul je diep van binnen een enorme opluchting voelen en weet je dat je de juiste beslissing hebt genomen.

Het is pijnlijk om een liefde te verliezen, maar het is fantastisch om jezelf weer terug te vinden! Je eigen leven vorm geven zoals jij dat wenst, dat is waar je weer gelukkig van kunt worden.

Lees meer over hoe je narcisme kunt herkennen, hanteren en jezelf weer kunt vinden door te herstellen, in de serie VERRADEN DOOR LIEFDE:  E-Books


Meer over

1 reactie op “Help! Mijn Man Is Een Narcist


Comment author said

Door bijenkorf op 13 augustus 2014 om 14:34

het heeft me 20 jaar lang zwaar kalmerende medicijngebruik opgeleverd dat onbetrouwbare gedrag van de man, mijn gezondheid,als ik in het kort mag samenvatten: claimen,liegen, schulden veroorzaken tot in den treure,zonder mij daarin te kennen, peperdure kleding kopen in PC Hooftstraat Amsterdam en nooit betalen, ondertussen 28 nwe bolides gekocht/verkocht, je om 17.00 uur bellen vrijdags als je kids op hem staan te wachtenom opgehaald te worden -bezoekregeling- en dan laten weten dat ie met ïets zakelijks "?? bezig is en DUS niet kan komen..altijd datzelfde gemanipuleer, ik vond hem vaak angstaanjagend wanneer hij out of the blue waanzinnig van woede werd, een tank die over je heen dendert, je haren uit je hoofd trekt waardoor zelfs kaleplekken ontstonden en de haargrens verdwenen was voor 6 wkn lang, of zijn dure GANT-jack op de hoedenplank van zijn BMW leggen met het label van GANT duidelijk zichtbaar voor anderen , wat een gebakken lucht heb ik voorgeschoteld gekregen zeg....op FB beweren dat zijn vader/grootvader op de Beurs in Amsterdam hebben gewerkt, dus niet! Boeken kan ik schrijven, maar het is absoluut dodelijk/vernietigend met een narcist te trouwen of me samen te leven!

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!