Latest Blogposts

Met Je Narcistische Partner Naar Een Therapeut?

met-je-narcistische-partner-naar-een-therapeut

Je weet dat er problemen zijn, maar er zijn ook goede dingen tussen jou en je narcistische partner. Dus, waarom zou je niet met je partner samen werken aan het oplossen van de problemen en naar een (relatie-)therapeut gaan. Waarschijnlijk lukt het je niet om je narcistische partner naar een therapeut te krijgen. In enkele zeldzame gevallen zal een narcist een therapeut raadplegen, maar meestal alleen onder grote druk.

Typisch narcisten denken niet dat ze een probleem hebben. Dat is waarom ze geen therapeuten bezoeken. Ze willen niet werken aan hun relatie of een diagnose laten vaststellen. Ze willen het ideaal in stand houden dat hen in staat stelt om in fantasyland te leven.

Als je narcistische partner al akkoord gaat met het maken van een afspraak, dan is de kans groot dat hij een of twee sessies zal gaan en dan iets vindt wat er mis is met het proces of de therapeut. Hij zal er op de een of andere manier in slagen om het hele proces te saboteren.

Geen zelfinzicht

Ja, je zou kunnen hopen dat, als je je partner al mee naar een therapeut kunt krijgen, er dan een positief resultaat uit zou komen. Je zou kunnen denken dat als iemand anders dan jij de situatie uitgelegd, dat je partner dan een ‘aha-moment’ krijgt en helderheid en inzicht zal krijgen... Vergeet het!  

Een narcist kan zich soms wel berouwvol en begripvol voordoen, vooral als dat van hem verwacht wordt. Hij kan zich dan zelfs voor een tijdje uitstekend gedragen zoals in therapie, maar een narcist heeft geen zelfinzicht.

Hij is meestal ook gemakkelijk in staat om een onwetende therapeut in te pakken en te betoveren met zijn leugens en charisma. Ondertussen zal hij jou naar beneden halen en alle problemen op jou schuiven, waardoor het nog moeilijker voor je is.  

Droomwereldje

Veel narcistische partners staan altijd met een voet buiten de deur van iedere relatie. Ze willen ook niet dat iemand een beroep doet op hun gedrag. Ze willen niet ter verantwoording worden geroepen.

Narcisten willen niet de werkelijkheid of een realistische proces zoals therapie of begeleiding ondergaan. Ze willen niet iemand ontmoeten die zich zal bemoeien met hun manier van opereren. Dit is meestal belangrijker voor hen dan de relatie. 

Laat je narcistische partner in zijn eigen droomwereldje leven. Voor jezelf is het belangrijk om de realiteit te blijven zien en therapie kan je daarbij soms helpen. Wanneer je in therapie gaat, doe dat dan voor jezelf.

In de E-books Verraden door Liefde en het boek Voorbij het Narcisme  kun je meer lezen over hoe je een relatie met een narcist kunt herkennen, hanteren en over het weer terugvinden van jezelf na narcistisch misbruik.


Meer over

error: Content is protected !!