Latest Blogposts

Narcistische Ouders

Narcistische ouder

Het leven met een narcist is zwaar, het heeft een diepe impact op de omstanders. Zoals een junk heroïne nodig heeft, is de narcist altijd op zoek naar aandacht en macht. Dit houdt zijn broze zelfbeeld in stand en is van levensbelang voor de narcist. Om die aandacht te krijgen gebruikt hij vooral de mensen die het dichtst bij hem staan, zoals zijn partner, maar ook zijn kinderen. De kinderen van een narcistische ouder zijn, net zoals alle anderen personen, slechts objecten voor hem die hij alleen gebruikt voor zijn eigen gewin.

Narcistische ouders voldoet niet

Als ouder gaat het normaal gesproken over het geven van jezelf, om de groei en ontwikkeling van je kind te bevorderen. Maar wat gebeurt er als dit niet het geval is? De narcist voldoet niet aan de behoeften van zijn kinderen. Hij stelt zichzelf op de eerste plaats, hij eist veel aandacht en geruststelling, zelfs van zeer jonge kinderen.

Ondanks dat hij zeer verantwoordelijk kan lijken en in materieel opzicht de kinderen enorm kan verwennen, is de narcist een waardeloze ouder. Dat is ook niet zo moeilijk te begrijpen, indien je jezelf een ouder voorstelt die voornamelijk met zijn eigen behoeften bezig is. Hij neemt geen notie van wat er echt omgaat in het innerlijke kind. Een kind dat opgroeit met een narcistische ouder, krijgt niet dat wat nodig is voor een gezonde hersenfunctie en de emotionele ontwikkeling.

De invloed van een narcistische ouder

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan het best lang goed lijken te gaan, vooral als ze nog klein zijn. Later zal de narcist gebruik maken van zijn kinderen om zijn eigen zelfbeeld mee op te poetsen. Alles wat het kind doet wordt zijn zelfreflectie.

Als het kind zich misdraagt, zal de narcist het afwijzen. In plaats van gepaste grenzen en begeleiding te geven, krijgt het kind dan te maken met emotionele afwijzing en openlijke of verkapte schaamte. Op deze manier brengt de narcist schande over het kind. Het kind voelt dat het iets heeft gedaan dat geen goedkeuring krijgt. Alleen door de onduidelijkheid van de narcist weet het kind niet wat het exact is, dat niet goed is. Het kind voelt zich daardoor afgewezen als gehele persoon, wat een kind erg onzeker maakt.

 'Afgod' of 'zondebok'

Als het kind het goed doet en past in het 'narcistische-imago', bestaat het in de eerste plaats om de dromen en verwachtingen van de narcist te vervullen. Het kind zelf heeft geen bestaansrecht, het recht om te bestaan hangt af van de prestaties. Als de narcistische ouder vindt dat zijn kind tot een vitale bron van ego bevrediging behoort vanwege zijn persoonlijkheid, aantrekkelijkheid, intellect enzovoorts, dan zal hij tegemoet komen aan dit kind. Hij ziet het kind dan als een verlengstuk van zichzelf en verafgoodt het kind.

Vaak is het ene kind de 'afgod' (de kleine narcist) en de andere de 'zondebok' van de narcist. (vaak de jongste / de zwakste / het meisje). Wie hij het gemakkelijkste kan breken, zal hij het meest misbruiken. Dit is waarom de narcist zijn kinderen altijd verwaarloosd, hij zal er gewoon emotioneel gezien niet voor ze zijn, op geen enkele manier.

Narcistische ouders misbruiken

Er als ouder er emotioneel gezien niet zijn voor je kinderen is ook misbruik, maar dat is nog niet alles... Hij zal misschien ook tegen ze schreeuwen, onredelijk boos worden om niets, weigeren om met de kinderen te praten, behalve om ze te bekritiseren, weigeren om met hen te spelen, hen nooit prijzen of een compliment geven, hen pesten, treiteren en op hen schelden.

Zelfs binnen één gezin kan er veel verschil ontstaan. Voor de verdere ontwikkeling van het kind maakt het niet veel uit hoe de narcist met het kind omgaat. Of het kind nu gekleineerd wordt of een verlengstuk van de narcist wordt, in beide gevallen is een kind achter met een gezonde ontwikkeling van een gevoel van eigenwaarde. Zelfs ondanks de invloed van een geestelijk gezonde, liefdevolle andere ouder.

 

 

Meer lezen over narcistische ouders:

En de Kinderen...? Narcistisch Misbruik Identificeren 

Narcisme en Ouderschapsverstoting

Co-ouderschap met een Narcist

De Narcist als Co-ouder hanteren

 


Meer over

error: Content is protected !!