Latest Blogposts

Narcistische Mishandeling Vaak Onderschat

narcistische-mishandeling-onderschat

Narcistische mishandeling werd oorspronkelijk gebruikt als term, om narcistisch gedrag te beschrijven van ouders. Deze ouders hebben het van een kind nodig dat deze hun eigen wil en gevoelens opgeeft, om in de behoeften van de ouders te voorzien. Tegenwoordig wordt de term veel ruimer toegepast en verwijst het ook naar het misbruik dat door een narcist wordt gepleegd, met name in volwassen partnerrelaties.

Aandacht voor de slachtoffers

In de media is er steeds meer aandacht voor narcisten. Toch is er nog maar weinig aandacht voor de slachtoffers van deze misbruikers. Ook bij therapeuten, rechters en in de algemene hulpverlening is er nog weinig over narcistische mishandeling bekend, ondanks de enorme impact die narcisten op hun omgeving kunnen hebben.

De hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg weten vaak nog weinig van die impact van narcisten. Hierdoor beoordelen ze de situatie van de slachtoffers regelmatig verkeerd. Ook relatietherapeuten gaan vaak uit van een 'wat dominante man'. Hoewel het zo mag lijken, is er bij narcistische mishandeling vaak veel meer aan de hand.

Narcistisch Slachtoffer Syndroom

De symptomen van slachtoffers, die te maken hebben met narcistische mishandeling, kunnen zeer uiteenlopen. Al kunnen de klachten verschillend zijn, er zijn ook overeenkomsten.

Het cluster van symptomen van slachtoffers van narcistisch misbruik is samen te vatten in het ‘narcistisch slachtoffer syndroom’ (NSS). De klachten van het NSS kunnen variëren van angst tot een complexe post traumatische stress stoornis en van depressiviteit tot aan zelfs suïcidale gedachten.

Geen wonder dat het moeilijk is voor de slachtoffers om de juiste hulp te vinden. Het is gewoon nog niet genoeg bekend. Mensen die te maken hebben met een narcist en hulp zoeken krijgen dan ook  vaak misdiagnoses, zoals manisch-depressief, relatieveslaafd, co-afhankelijk of borderline. Terwijl er wel degelijk een onderscheid te maken is tussen het narcistisch-slachtoffer-syndroom en andere aandoeningen.

Schade serieus nemen

De noodzaak om de destructieve invloed van narcisten op hun slachtoffer te erkennen, is inmiddels wel duidelijk. Tegelijkertijd is het ook nodig dat het NSS meer bekendheid krijgt. Voor de slachtoffers is het namelijk vooral eerst noodzakelijk dat men tot een juiste diagnose komt, wanneer ze hulp zoeken. Daarnaast hebben slachtoffers bijna altijd hulp nodig om uit de situatie vol misbruik te kunnen vertrekken.

Het probleem zit hem in het moeilijk te herkennen ‘geheime narcistische misbruik’. Bewustwording en kennis verspreiding is een eerste vereiste om hier verandering in aan te brengen. Het is belangrijk om de schade die narcisten kunnen veroorzaken serieus te nemen.

Van slachtoffer naar overlever

Nu er steeds meer aandacht is voor narcisten, kunnen we ook de veel voorkomende narcistische mishandeling niet langer onder tafel blijven vegen. Dat is een goede zaak, want de kwetsbare slachtoffers verdienen meer begrip en erkenning. Alleen zo kunnen zij de transformatie van slachtoffer naar overlever - van narcistisch misbruik ondergaan.

Meer bekendheid rondom narcistisch gedrag en het misbruik kan ook preventief werken en zo slachtoffers in de toekomst helpen voorkomen.

 

Verder lezen?

 

voorbij-het-narcisme

e-books-verraden-door-liefde

 

 

 

 

 


Meer over

error: Content is protected !!