Latest Blogposts

Narcistische jaloersheidswaan

Narcistische-jaloersheidswaan

Jaloezie is tot op zekere hoogte natuurlijk. Zelfs dieren voelen jaloezie. We zijn allemaal wel eens afgunstig en jaloers in verschillende gradaties, maar een narcist kan extreem jaloers, controlerend, bezitterig en zelfs paranoïde worden. Het zien van de minste interesse in een ander, of een beetje minder dan totale aanbidding van hem, wordt onmiddellijk als een teken van mogelijke verraad beschouwd.

Controle en bezit

De narcist is zeer jaloers, dit komt voort uit zijn allesoverheersende angst. Jaloezie is de angst voor verlies, angst om te worden verlaten, verraden, vernederd, of afgewezen. Jaloezie gaat om personen. Er is altijd een andere persoon bij, die dreigt de aandacht en genegenheid van iemand anders weg te nemen.

Meestal voel je jezelf gevleid als je partner enige tekenen van jaloezie vertoont, omdat je het al snel als een teken van liefde ziet. De narcistische jaloezie heeft echter weinig met liefde te maken, het gaat meer over controle en bezit. De narcist is uiteindelijk meer bezorgd over zijn gekrenkte trots en het gezichtsverlies, dan over het verlies van zijn geliefde.

Het vooruitzicht van het verlies van een partner maakt iedereen kwetsbaar en machteloos, maar voor een narcist is het feit dat een partner een ander interessant kan vinden, volstrekt vernederend en frustrerend. De gedachte alleen al dat hij verraden of verlaten zouden kunnen worden, of zelfs even wat minder dan de totale aandacht zou krijgen is ondraaglijk.

Romantische rivalen

Er zijn mensen die het leuk vinden wanneer zij benijd worden om hun partner, die het dus prima vinden dat iedereen zich er bewonderend over uitlaat. Een narcist ziet zelfs daarin een bedreiging. Hij gaat er van uit dat de partner er strikt en alleen voor hem is, en anderen mogen er dan ook geen bewondering voor hebben. Bovendien, en daar draait het nog het meeste om, het feit dat anderen geïnteresseerd zijn, kan een bedreiging van het alleenrecht inhouden.

De narcist is vaak niet alleen jaloers op eventuele romantische rivalen, maar eigenlijk op iedereen waarmee je tijd doorbrengt. Sommige gunnen je als partner zelfs geen tijd om aan jezelf, je hond, of je eigen familie te besteden. De narcist voelt zich niet compleet, tenzij er iemand is die voortdurend beschikbaar is en hem de volle aandacht geeft.

Pathologisch jaloezie

De jaloezie wordt pathologisch, wanneer er een duidelijke discrepantie is tussen de situatie en de reactie daarop. Je kunt het pathologische jaloezie noemen, als die jaloezie ontstaat zonder aanleiding. Bijvoorbeeld wanneer de verdenking op ontrouw steeds aanwezig is, zonder dat er een werkelijke grond voor bestaat. Deze ontrouw-waan is een paranoïde waanbeleving. Komt deze verdenking tot een narcistische woede, dan zouden we van een 'jaloersheidswaan' kunnen spreken. Dit is de jaloezie die kan optreden bij een narcist, zonder dat er sprake is van een situatie die dit gevoel kan rechtvaardigen.

Het is dus een vreemd soort jaloezie, die totaal blind is voor jouw gevoelens. Deze zelfzuchtigheid van de narcist komt voort uit de overtuiging dat de voorraad aandacht en liefde voor hem beperkt is en snel afneemt. Hij is snel beroofd van zijn zekerheid. Bij de narcist gaat jaloezie meer over zelfliefde dan over liefde voor zijn partner. De narcistische 'jaloersheidswaan' is eigenlijk een nep-jaloezie, omdat er van liefde weinig te bespeuren valt.

 


Meer over

error: Content is protected !!