Latest Blogposts

Het 'Narcistisch Slachtoffer Syndroom'

Heb jij ooit gehoord van 'het narcistisch slachtoffer syndroom'? Dit is een term die werd bedacht om de effecten van narcistisch misbruik op personen te omschrijven. Meer inzicht in het ‘narcistisch slachtoffer syndroom’ (NSS) vereist ten eerste een goed begrip van wat het betekent om slachtoffer van narcisme te worden.

Het woord slachtoffer wijst er al op dat iemand schade of een nadeel heeft ondervonden. In dit geval gaat het om de (geestelijke) schade die iemand met de narcistische persoonlijkheidsstoornis bij anderen veroorzaakt.

Het is vaak moeilijk te zien, maar er is wel degelijk een kans dat je in je leven op welke manier dan ook te maken hebt of krijgt met narcistisch misbruik. Of dat nu in je omgeving, in een romantische relatie, in je familie of op je werk is.

Verborgen narcistisch misbruik

Narcistisch misbruik is erg verraderlijk. Het vaak wordt uitgevoerd op een subtiele en stiekeme wijze. Het is iets wat je als omstander vaak niet kunt begrijpen. Het is ook niet direct duidelijk zichtbaar, maar het gaat heel onopgemerkt in zijn werk. Het is een geleidelijk proces en duurt een aantal maanden of zelfs jaren.

Als je normaal gesproken optimistisch en idealistisch van aard bent en je krijgt allerlei pessimistische, boze en geïrriteerde signalen, dan kun je veranderen van een zonnetje in huis in een enorme pessimist. Was je eerst een zelfverzekerd persoon, dan kun je na een tijdje veranderd zijn in een klein, bang vogeltje.

De gevolgen

Er zijn vele mogelijke symptomen van het ingewikkelde Narcistisch Slachtoffer Syndroom. Het kan zorgen voor ontwrichting van je sociale en professionele leven; vervreemding van familie en vrienden en beschadiging van je mentale en fysieke gezondheid.

De gevolgen van narcistisch misbruik hebben een verwoestende uitwerking op je zelfbeeld. Als slachtoffer van een narcist zul je dingen opmerken zoals dat je meer gespannen of nerveus kunt zijn, of je uitgeput of depressief voelen. Ook een complexe vorm van een posttraumatische stressstoornis komt regelmatig voor bij de slachtoffers van narcistisch misbruik.

Erkenning

Hoewel het nog geen officiële diagnose is, geeft het benoemen van het Narcistisch Slachtoffer Syndroom duidelijkheid en erkenning wanneer je ermee te maken hebt. Voor veel overlevers van narcistisch misbruik is het belangrijk is dat wat ze hebben meegemaakt een naam heeft. Zo krijg je als slachtoffer ook meer inzicht in de gemeenschappelijke kenmerken van de nasleep van narcistisch misbruik. De diagnose Narcistisch Slachtoffer Syndroom geeft uiteindelijk meer duidelijkheid, rechtvaardigheid en ondersteuning.

Wanneer NSS meer bekendheid krijgt en in elk geval door professionals herkend en erkend wordt, dan zal dat ook enorm schelen in de tijd die het neemt om uit te leggen wat er met je aan de hand is. Ook psychologisch is het nuttig om de term NSS te gebruiken, want het is zonder meer een goed idee om tijdens het herstelproces de focus te verleggen van de narcist naar jezelf.

 

Dit is een fragment uit het boek: Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk. Van een narcistische ouder tot leidinggevende, van een narcistische partner tot de CEO: narcisme komt overal voor. Voorbij het narcisme is vanuit het hart geschreven voor iedereen die met dit complexe fenomeen te maken heeft.

 Voorbij-het-narcisme-mjon-van-oers

Voorbij het narcisme - Mjon van Oers

ISBN 9789020212662 - Pagina's176

AnkhHermes, Uitgeverij

mjon-van-oers-voorbij-het-narcisme


Meer over

error: Content is protected !!