Latest Blogposts

Narcistisch Misbruik Stoppen

Narcistisch misbruik stoppen

Het opmerken en erkennen van de waarschuwingssignalen en symptomen van het narcistisch misbruik is de eerste stap om dit te beëindigen. Traditioneel was de rol van de vrouw verzorgend. Een rol, waarin ze beoogde haar partner en de kinderen gelukkig te houden. Zulke overtuigingen leiden er toe dat vrouwen in misbruikende relaties vaak de schuld aanvaarden. Het gedrag van het slachtoffer heeft er echter niet toe geleid dat ze werd misbruikt. De dader zelf is verantwoordelijk voor dit geweld.

Tijd voor verandering

Je hebt het recht om met respect te worden behandeld. Een narcist is niet in staat om dat te doen. Hij is wat hij is - hij heeft een stoornis in de persoonlijkheid. Alles wijst erop dat de dingen na verloop van tijd erger en niet beter worden. Denk niet dat je hem kunt veranderen. Dat lukt je niet. De enige persoon die kan veranderen ben jij zelf!

Wanneer je op de bodem van de put bent aangekomen en je ellendig voelt, is het duidelijk dat je zo niet verder kunt, je niet meer kunt vluchten of jezelf voorhouden dat hij wel zal veranderen. Of nog erger, door te denken, dat als jij zelf maar genoeg verandert en aan zijn wensen tegemoet komt, de relatie beter zal worden.  Dan geeft je situatie  aan, dat je jezelf lang genoeg voor de gek hebt gehouden en dat het tijd is voor verandering.

Narcistisch Misbruik (h)erkennen

Door te erkennen dat je bent misbruikt en te weigeren nog langer de verantwoordelijkheid voor het misbruik door je partner te nemen, kun je beginnen met het aanbrengen van veranderingen  in hoe je je voelt over jezelf en je situatie. Het kan nodig zijn om jezelf eerst de gebeurtenissen uit het verleden te vergeven en om te begrijpen dat het gedrag van de narcist dit heeft geproduceerd. Het identificeren van jezelf als slachtoffer en daarna als "overlever" van narcistisch misbruik, kan een moeilijke ervaring zijn. Meer zelfvertrouwen zal daarbij leiden tot minder behoeftigheid.

Als slachtoffer van narcistische misleiding heb je het nodig om op een nieuwe manier over jezelf te denken, zeg tegen jezelf:

 • Ik ben er niet schuldig aan, dat ik word misbruikt.
 • Ik ben niet de oorzaak van het gedrag van mijn partner.
 • Ik laat me niet meer misbruiken.
 • Ik ben als mens belangrijk.
 • Ik verdien het om met respect behandeld te worden.
 • Ik heb macht over mijn eigen leven.
 • Ik kan voor mezelf beslissen wat het beste is voor mij.
 • Ik ben niet alleen, ik kan ook anderen vragen om me te helpen.
 • Ik verdien het om een veilig en gezond leven te hebben.
 • Ik ben een persoon die de moeite waard is.
 • Als mens en als partner heb ik rechten.

Kennis is macht

Voor een compleet besef en een goed begrip van de impact van narcisme in relaties heb je misschien nog een lange weg te gaan, maar je bent niet machteloos, er zijn wel degelijk manieren om jezelf te beschermen.

Wanneer je met narcisme in je leven te maken hebt, dan is kennis essentieel omdat je zonder kennis echt geen idee hebt wat je overkomt en waar het om gaat. Kennis is macht. Kennis die je nodig hebt om te voorkomen dat je in een nog slechtere situatie belandt.

Lees in deze serie E-books alles over narcisme. Leer over het gedrag, de zaken die de relatieproblemen veroorzaken en de manieren om jezelf te beschermen. Lees ook hoe je kunt loskomen en herstellen van narcistisch misbruik in de serie E-books Verraden door Liefde

Ga voor meer informatie of om de E-books vandaag nog te bestellen naar de website van Trafopublishers.  

Cover-Narcisme-En-relaties


Meer over

error: Content is protected !!