Latest Blogposts

Narcistisch Misbruik Stoppen

Narcistisch misbruik stoppen

Het opmerken en erkennen van de waarschuwingssignalen en symptomen van het narcistisch misbruik is de eerste stap om dit te beëindigen. Traditioneel was de rol van de vrouw verzorgend. Een rol, waarin ze beoogde haar partner en de kinderen gelukkig te houden. Zulke overtuigingen leiden er toe dat vrouwen in misbruikende relaties vaak de schuld aanvaarden. Het gedrag van het slachtoffer heeft er echter niet toe geleid dat ze werd misbruikt. De dader zelf is verantwoordelijk voor dit geweld.

Tijd voor verandering

Je hebt het recht om met respect te worden behandeld. Een narcist is niet in staat om dat te doen. Hij is wat hij is - hij heeft een stoornis in de persoonlijkheid. Alles wijst erop dat de dingen na verloop van tijd erger en niet beter worden. Denk niet dat je hem kunt veranderen. Dat lukt je niet. De enige persoon die kan veranderen ben jij zelf!

Wanneer je op de bodem van de put bent aangekomen en je ellendig voelt, is het duidelijk dat je zo niet verder kunt, je niet meer kunt vluchten of jezelf voorhouden dat hij wel zal veranderen. Of nog erger, door te denken, dat als jij zelf maar genoeg verandert en aan zijn wensen tegemoet komt, de relatie beter zal worden.  Dan geeft je situatie  aan, dat je jezelf lang genoeg voor de gek hebt gehouden en dat het tijd is voor verandering.

Narcistisch Misbruik (h)erkennen

Door te erkennen dat je bent misbruikt en te weigeren nog langer de verantwoordelijkheid voor het misbruik door je partner te nemen, kun je beginnen met het aanbrengen van veranderingen  in hoe je je voelt over jezelf en je situatie. Het kan nodig zijn om jezelf eerst de gebeurtenissen uit het verleden te vergeven en om te begrijpen dat het gedrag van de narcist dit heeft geproduceerd. Het identificeren van jezelf als slachtoffer en daarna als "overlever" van narcistisch misbruik, kan een moeilijke ervaring zijn. Meer zelfvertrouwen zal daarbij leiden tot minder behoeftigheid.

Als slachtoffer van narcistische misleiding heb je het nodig om op een nieuwe manier over jezelf te denken, zeg tegen jezelf:

 • Ik ben er niet schuldig aan, dat ik word misbruikt.
 • Ik ben niet de oorzaak van het gedrag van mijn partner.
 • Ik laat me niet meer misbruiken.
 • Ik ben als mens belangrijk.
 • Ik verdien het om met respect behandeld te worden.
 • Ik heb macht over mijn eigen leven.
 • Ik kan voor mezelf beslissen wat het beste is voor mij.
 • Ik ben niet alleen, ik kan ook anderen vragen om me te helpen.
 • Ik verdien het om een veilig en gezond leven te hebben.
 • Ik ben een persoon die de moeite waard is.
 • Als mens en als partner heb ik rechten.

Kennis is macht

Voor een compleet besef en een goed begrip van de impact van narcisme in relaties heb je misschien nog een lange weg te gaan, maar je bent niet machteloos, er zijn wel degelijk manieren om jezelf te beschermen.

Wanneer je met narcisme in je leven te maken hebt, dan is kennis essentieel omdat je zonder kennis echt geen idee hebt wat je overkomt en waar het om gaat. Kennis is macht. Kennis die je nodig hebt om te voorkomen dat je in een nog slechtere situatie belandt.

Lees in deze serie E-books alles over narcisme. Leer over het gedrag, de zaken die de relatieproblemen veroorzaken en de manieren om jezelf te beschermen. Lees ook hoe je kunt loskomen en herstellen van narcistisch misbruik in de serie E-books Verraden door Liefde

Ga voor meer informatie of om de E-books vandaag nog te bestellen naar de website van Trafopublishers.  

Cover-Narcisme-En-relaties


Meer over

5 reacties op “Narcistisch Misbruik Stoppen


Comment author said

Door marlou op 20 november 2016 om 22:19

Ik ben 36 jaar getrouwd geweest met een narcistische persoon.
Daarna is hij zo gaan stoken, liegen en bedriegen dat 3 van mijn 4 kinderen afstand van mij hebben genomen. Ik zie hen en alle 6 mijn kleinkinderen al 11 jaar niet meer en hij stookt en beliegt ook het kind dat ik wel nog zie.
Zij worden door hem helemaal in zijn macht gehouden. Ze zien niet in hoe ze mishandeld worden terwijl zij toch bijna allemaal academisch geschoold zijn. Hij speelt get zo subtiel dat ze het niet in de gaten hebben.
Wat ken ik hiermee doen. Waar krijg ik hulp en wie kan mij zeggen hoe ik mijn kinderen terug krijg Ik ben bang dat ik mijn kinderen nooit meer zie voordat ik sterf.
Ik ben nu 69 jaar en ik voel mij kracht met de dag verminderen.
Wie helpt mij? Waar kan ik aankloppen, dit red ik niet meer veel langer.

 

Comment author said

Door mimosa op 20 november 2016 om 19:21

één oplossing vluchten !!!! Hulp vragen aan de dokter, bij geweld politie en attest

heb ik gedaan na 37 jaar huw met een narcist.

 

Comment author said

Door kathleen op 12 augustus 2016 om 19:37

Welke instanties zijn dat dan (in Belgie) zijn er weinig die dit probleem kennen .

Wat heel moeilijk is .

Afstand nemen als er kinderen zijn is moeilijk.

 

Comment author said

Door sam op 10 juli 2016 om 12:46

hulp zoeken bij instantie die er ervaring mee heeft wellicht kan je arts je doorsturen wyns leonarda

 

Comment author said

Door wyns leonarda op 10 april 2015 om 16:31

Wat doe ik als moeder moegetergd door een narcistiche of psychopatiche zoon van 52jaar woont al jaren op zichzelf.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!