Latest Blogposts

Narcistisch misbruik: Moeite om te herstellen?

Narcistisch misbruik: Moeite om te herstellen?

Het komt vaak voor dat de overlevers van narcistisch misbruik moeite hebben om te herstellen. Het proces kan lastig en langdurig zijn. Pas, wanneer je begrijpt wat er met je aan de hand is, dan kun je ook stappen nemen om te herstellen. Laten we daarom eens kijken waarom mensen met pathologisch narcisme zo'n grote invloed op je kunnen hebben.

De volledige narcistische persoonlijkheidsstoornis is een ernstig ziekelijke aandoening. Dit komt tot uiting in de wijze waarop narcisten de mensen en de wereld om hen heen zien. Helaas, is hun wereld een volledig waanvoorstellingen. Een wereld waarin ze andermans grenzen en waardigheid tarten, zozeer zelfs dat het gedrag geclassificeerd kan worden als emotioneel misbruik en huiselijk geweld.

Uniek herstelproces

Je kunt emotioneel uitgeput zijn of emotioneel gevoelloos zijn geworden en zelfs tegenstrijdige gevoelens hebben over je narcistische (ex)-partner. Zoals bijvoorbeeld het gevoel dat je hem nodig hebt, terwijl je niet van hem kunt houden als de persoon die hij echt is.

Deze symptomen weerspiegelen dat er echt iets aan de hand is, er is iets veranderd. De reden is dat de hersenen veranderen als zij worden blootgesteld aan acute en chronische stress en zeker als reactie op trauma.

Lees meer over: angststoornissen die kunnen worden veroorzaakt door-narcistisch misbruik

Wanneer je deze impact kent van het emotioneel trauma van narcistisch misbruik op je brein, dan weet je dat je niet gek bent en dat het niet alleen in jouw hoofd zit. Je weet dan ook, dat het absoluut niet zomaar iets is wat je zomaar kunt laten gaan.

Het herstelproces van narcistisch misbruik is zo uniek om wat het doet met de hersenen. Als je leeft met een narcist om je heen, dan kun je gemakkelijk de stress overnemen en zo veranderen je hersenen. Dit betekent dat je het gevoel kunt hebben geobsedeerd te zijn door de destructieve relatie of dat je leeft met een intens gevoel van wanhoop.

Bevrijding

Het is belangrijk om te begrijpen dat wanneer de relatie stopt dat dit dan niet een typische relatiebreuk is. Daarom moet je dit dan ook anders behandeld dan dat je normaal zou doen.

Weet dat je hersenen tijd nodig hebben. Je zult geduld moeten hebben om te genezen van een ervaring die zo diepgaand is als narcistisch misbruik. Het brein moet een proces van ‘reorganisatie’ ondergaan. Zo kunnen er in je gedrag en denken weer positieve veranderingen optreden.

Je zult tijd nodig hebben om te herstellen, maar het kan. Als je op het goede spoor blijft en gezonde keuzes maakt tijdens je herstel, dan is de groei die volgt echt heel bevrijdend.  En, nog belangrijker, het leven zal weer beter worden. Verlies dus nooit de hoop! Er zijn manieren om aan je genezing te werken en de symptomen van narcistisch misbruik te verminderen.

Meer lezen en leren?

Lees meer in de boeken van Mjon of  kom naar de Workshop Voorbij het narcisme


Meer over

error: Content is protected !!