Latest Blogposts

Narcistisch Misbruik en Sociale Isolatie

Narcistisch Misbruik en Sociale Isolaties

Sociale isolatie is een van de veel voorkomende vormen van narcistisch misbruik in relaties. Het is heel goed mogelijk dat je met tegenzin werd vervreemd van je collega's en vrienden toen je de relatie aanging. Vaak gebeurt dat op subtiele maar krachtige wijze. De narcist zal alle fouten noemen die hij ziet, bij bijna al je vrienden. Hij zal ook proberen al je tijd in beslag te nemen, dat maakt het moeilijk om hen nog te zien.

Opgeven van autonomiteit

In een ongezonde relatie met een narcist, is het gemakkelijk om je gevoel van eigenwaarde te verliezen. De explosieve situatie, de sociale isolatie en de lastige gevoelens, zorgen ervoor dat veel van je vaste basis ongemerkt onder je voeten vandaan glijdt.

Tijdens de relatie kun je jezelf geïsoleerd gaan voelen omdat je onbewust veel van je contacten zult verminderen, om de relatie in stand te kunnen houden. Al deze zaken zorgen ervoor dat je te maken krijgt met het opgeven van steeds meer van je eigen autonomiteit.

Grote compromissen

Ten behoeve van de relatie zul je grote compromissen moeten doen. Dit kan lang goed gaan, maar op een gegeven moment zul je hier uiteraard niet gelukkig van worden. Je authenticiteit volgen is essentieel om gelukkig te kunnen zijn.

Na verloop van tijd gaat je 'ware zelf' aandringen om veranderingen aan te brengen, om zo de ongezonde balans in de relatie te herstellen. Je zult dan automatisch weer meer voor jezelf gaan opkomen. In relaties met narcisten uit dat zich direct in meer conflicten, die voortdurend zullen toenemen naarmate je meer voor jezelf opkomt.

Bron van ellende

Velen proberen tijdens de relatie de problemen te rationaliseren. Het logische denken over hoe de narcist in werkelijkheid is als persoon, lijkt soms volledig verdwenen. Ook als anderen je vertellen dat je beter af bent zonder hem, wil je het vaak niet zien. En je zegt dan al snel; "ach, misschien is hij soms niet goed voor mij, maar in ieder geval is hij soms ook best lief voor me"...

Het (emotioneel) misbruik sluipt er op een schimmige manier in. Het gaat zo subtiel dat het voor jezelf en ook voor anderen niet duidelijk is, hoe je geleidelijk aan iemand anders aan het worden bent... Iemand die niet gelukkig is, die veel stress en fysieke klachten heeft en bij wie de oorzaak en onderliggende 'bron' van de ellende, de misbruikende narcist, niet of nauwelijks doordringt.

Ondersteunend netwerk

Het opofferen van vriendschappen, die je narcistische man afkeurt om al jouw aandacht voor zichzelf te hebben, is iets waardoor je vaak veel contacten hebt verloren, van je ooit zo kostbare en ondersteunende netwerk.

Gelukkig is er niets wat hoeft te blijven zoals het is. Bouw je netwerk weer op. Zoek mensen op om leuke dingen mee te doen. Geef je leven weer invulling door familie, vrienden, hobby's en letterlijk door weer compleet jezelf te zijn!

pink_bubble

 

Hoe je de draad van je eigen leven weer kunt oppakken, kun je lezen in het drieluik: Verraden door liefde


Meer over

error: Content is protected !!