Latest Blogposts

Waarom Blijft Iemand in een Relatie met Narcistisch Misbruik?

Waarom-je-blijft

Narcistisch misbruik is een vorm van psychische mishandeling. Het is het voortdurend koesteren en versterken van een sfeer van intimidatie, angst en instabiliteit.  De vraag is waarom iemand in zo'n relatie blijft. 

Vast in de situatie met Narcistisch misbruik

Het heeft ernstige gevolgen voor de slachtoffers, maar het is niet zo snel te herkennen narcistische mishandeling wordt vaak onderschat. Dit is de reden dat slachtoffers de neiging hebben om vaak te lang in de misbruikende situatie te blijven. Ze zijn zich er vaak niet eens bewust van dat hun ‘geliefde’ hen elke dag misbruikt.  

Narcistisch misbruik zorgt er voor dat de slachtoffers niet in staat zijn om nog helder te redeneren. Dit komt mede door de psychische mishandeling veroorzaakte stress en de uiteindelijke bijnieruitputting door de vermoeidheid die dit met zich meebrengt.

Geestelijke afhankelijkheid

De meeste mensen zijn empatisch en medelevend. Zij zullen ervoor kiezen om de narcist proberen te begrijpen, te helpen te vertrouwen. En dit is exact wat narcisten nodig hebben om het web rondom hun goedwillende slachtoffers te weven. Uit hun trukendoos zullen ze alle middelen gebruiken om ervoor te zorgen dat het slachtoffer zich afhankelijk gaat voelen.

Ze doen dit door constant te proberen om hun zelfvertrouwen te ondermijnen en de slachtoffers op slinkse wijze aan zichzelf te laten twijfelen. Ze zullen de slachtoffers willen laten geloven dat ze emotioneel en psychologisch instabiel zijn.

Hoewel dit niet de waarheid is, is het voor de slachtoffers van narcisten vaak een waarheid geworden. Een leugen die elke dag wordt verteld, door iemand waarvan je houd, wordt al snel een waarheid...

Veel slachtoffers zitten zo vast in de situatie dat het hen onmogelijk lijkt om eruit te komen. Het is niet dat ze niet willen, maar door het voortdurende misbruik wat ze doorstaan, lopen ze psychische schade op, wat hen niet in staat stelt om de misbruiker te verlaten.  

Gebroken zelfvertrouwen

Vanuit het perspectief van het slachtoffer zal deze constante stress en verlaagde energie uiteindelijk leiden tot de angst dat ze iets verkeerd doen. In veel gevallen voelen ze zich zo slecht dat ze niet meer naar behoren kunnen functioneren. Hierdoor gaan ze werkzaamheden, hobby's en andere mensen vermijden. Dit veroorzaakt nog meer een geestelijke afhankelijkheid van de narcist die hier handig gebruik van maakt.      

Dit proces kan uiteindelijk leiden tot een gebroken zelfvertrouwen en een volledig vernietigende mentale toestand. Hierbij kunnen mentale stoornissen de ruimte krijgen om nog meer toe te nemen.   

Angststoornissen en ernstige depressies

Narcistisch misbruik veroorzaakt uiteindelijk een scala aan klachten waarvan de meest verwoestende effecten een angststoornis en ernstige depressie of beide kan zijn. Dit vergroot de gevoeligheid nog eens extra voor narcistisch misbruik en creëert een nog groter onvermogen om eraan te ontsnappen.

In deze toestand is het slachtoffer geneigd het Narcistisch Slachtoffer Syndroom #NSS te ontwikkelen.

In het geval van het NSS, zal het slachtoffer vaak denken dat zij degenen zijn die alle fouten maken. Zij zullen zichzelf de schuld geven van de problemen in de relatie. De duistere realiteit is dat narcisten er goed in zijn om ze dit te laten geloven, terwijl het natuurlijk verre van waar is.

Uit de situatie komen

Als je slachtoffer bent geworden van narcistisch misbruik, weet dan dat het nooit jouw schuld is. Je hebt je best gedaan om een gestoorde ziel uit de duisternis te halen. De waarheid is dat een narcist de duisternis zal blijven prefereren en jouw erin mee wil trekken.

Als je jezelf in deze situatie bevindt heb je inzicht, steun en kennis nodig. Dit geeft je inzicht en kracht zodat je uit de situatie kunt komen én blijven. Blijf lezen, blijf studeren en blijf groeien, zodat je uiteindelijk weer kunt stralen en bloeien!


Meer over

error: Content is protected !!