Latest Blogposts

Narcisten zijn ineens overal

Het lijkt wel of narcisten ineens overal zijn. Dat is gedeeltelijk te danken aan het feit dat de term narcist tegenwoordig een populair label is voor de psychische tekortkomingen van anderen. Later we echter niet vergeten dat er een enorm verschil zit tussen wat nog normale narcistische eigenschappen zijn en de allesoverheersende narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Typische narcistische eigenschappen  

We hebben allemaal narcistische eigenschappen, maar je moet er ontzettend veel van hebben voordat je wordt gediagnosticeerd als een narcist. Wat zijn nu typisch narcistische eigenschappen:  

  1. Een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid (zonder de erbij horende prestaties)
  2. Fantasieën over grenzeloos succes, grenzeloze macht, genialiteit of ideale liefde
  3. Denken dat hij of zij bijzonder en uniek is
  4. Excessieve behoefte aan bewondering
  5. Het gevoel bijzondere rechten te hebben
  6. Anderen exploiteren en misbruiken voor eigen gewin
  7. Een gebrek aan empathie; is niet bereid de gevoelens en behoeften van anderen te erkennen
  8. Afgunstig op anderen of gelooft dat anderen afgunstig zijn op hem of haar.
  9. Arrogant of hooghartig in houding of gedrag.

Er zijn negen hoofdeigenschappen. Om te worden gediagnosticeerd als een narcist zijn er vijf nodig. Als iemand er dus maar één of twee van deze lijst heeft, zal diegene niet worden gediagnosticeerd met de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Deze lijst bevat de negen hoofdkenmerken, maar de ene narcist is de andere niet. Zo eist de 'openlijke’ narcist vaak de aandacht op en trekt hij zich weinig van anderen aan. De 'verborgen’ of ‘sensitieve’ narcist gaat ook voor eigen gewin, maar is juist gevoelig voor andermans mening.

Persoonlijke agenda

Narcisten zetten anderen in voor hun eigen plannen zonder zich daarbij af te vragen wat de ander eigenlijk wil. Als ze ergens aan meewerken, dan is het meestal om hun persoonlijke agenda te dienen.

Narcisten leven continu vanuit egocentrisch gedrag, gevoelens en gedachten. Natuurlijk, we zijn allemaal in staat om boos, egoïstisch of oneerlijk te zijn, maar dat is niet geboren uit een verlangen om andere mensen te kwetsen en te misbruiken. Geen normaal mens doet dat en daarin zit, volgens mij, het grootste verschil met iemand met de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Elke kans op een vreedzame relatie met een narcist wordt geruïneerd als gevolg van hun negatieve intenties.

De term ‘narcist’ vaak verkeerd begrepen

Nu er zoveel over gesproken wordt, zou je verwachten dat het grote publiek de term narcisme beter begint te snappen. Men is echter nog niet overtuigd van het gevaar van iemand met de volledige narcistische kenmerken. Je hoeft echter geen expert te zijn om te leren hoe gevaarlijk iemand met de narcistische persoonlijkheidsstoornis kan zijn.

Narcistisch misbruik is een vorm van psychisch geweld. Niet alle misbruikers zijn narcisten, maar alle narcisten zijn misbruikers.

Het komt vaak voor dat slachtoffers alles verliezen door het misbruik van narcisten. Dat gaat van het verliezen van hun carrière en geld, tot aan het verliezen van vrienden, familie en zelfs hun kinderen aan een narcist. Vaak verliezen ze ook hun energie en gezondheid. En, alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, verliezen ze uiteindelijk voor een groot deel ook nog zichzelf.

Zeg dus alsjeblieft niet zo maar meer, dat elke klootzak een narcist is. Dat doet pijn bij de slachtoffers van narcistisch misbruik. Daarnaast verpest je daarmee de ware betekenis van het woord en negeer je het feit dat een narcist iemand is met een zeer ernstige persoonlijkheidsstoornis.

 

De E-books Verraden door liefde zijn een fijne gids als je net tot de ontdekking komt wat narcisme is, maar zal ook waardevol zijn voor iemand die er al jaren bekend mee is. Het maakt ook niet uit of je nog in de relatie zit, je er net uit bent of dat het al lang geleden is informatie zal je helpen om meer inzicht te krijgen. 

Lees meer in de serie e-books Verraden door liefde. 


Meer over

error: Content is protected !!