Latest Blogposts

Narcisten in de liefde

Narcisten-in-de-liefde

De narcistische stoornis is moeilijk te herkennen en wordt vaak gemist vanwege de kenmerken van de aandoening. Het is ook niet gemakkelijk te accepteren dat dit soort van misbruikers bestaat. Nog moeilijker is het om de realiteit ervan in je eigen leven te zien. Het is alsof je denkt ‘dat zal mij echt nooit overkomen.’ De waarheid is dat narcisme vaker voorkomt dan je denkt. Je kunt dus ook sneller met narcistisch misbruik in de liefde aanraking komen, dan je verwacht. Daarom heb je het nodig om mensen te zien voor wie ze werkelijk zijn en je ogen open te houden voor wie je wel en niet in je leven toelaat.

Controle, macht en aandacht

De overgrote meerderheid van de mensen leeft in de overtuiging dat iedereen tot liefde in staat is.Toch ligt dit bij narcisten anders. Narcisten gaan dan misschien wel een emotionele gehechtheid aan en ze hebben een speciale voorkeur voor hun bronnen van de vervulling van hun behoeften, maar dat is nog geen liefde. Een narcist is een junkie voor controle, macht en aandacht. Dit wordt verkregen door manipulatie, onderwerping, uitbuiting en overheersing, en dat is zeker geen liefde.

Ben jij klaar voor de harde waarheid?

Echte narcisten kennen geen ware liefde. Een narcist kan op geen enkele manier onvoorwaardelijk liefhebben. Als je te maken hebt met een echte narcist - iemand met een de narcistische persoonlijkheidsstoornis - dan is het belangrijk dit te begrijpen. Begrijp dat je bent misleid en gemanipuleerd om je liefde te geven, aan iemand die niet in staat is om het terug te geven.

Ja, het leek ​​misschien op liefde en voelde misschien alsof het liefde was en het is heel, heel pijnlijk om te beseffen dat het geen liefde was. Maar, ik kan je verzekeren dat de gevolgen van het niet accepteren van dit feit, op de langere termijn nog veel pijnlijker zijn.

 

Creëer ruimte voor helderheid, acceptatie en groei.

Als je te maken hebt met een echte narcist, is het heel belangrijk dat je begrijpt hoe deze persoon in de liefde te werk gaat. Relaties met narcisten hebben eenvoudig één doel; zorgen dat zij zich goed voelen. Maak niet de fout om je liefde, vriendelijkheid en medemenselijkheid op hen te projecteren. Een narcist heeft niet alleen een gebrek aan liefde, maar ook aan empathie en een geweten. Verwacht dus geen genade, medeleven of moreel fatsoen op welke manier dan ook.

Je kunt lang vasthouden aan hoe alles zou moeten zijn. Maar je hoeft deze cyclus niet voort te zetten. Je kunt dingen veranderen voor een betere manier leven. Wanneer je er bewust voor kiest om te accepteren dat een narcist is zoals hij is, in plaats van gefrustreerd te zijn over ‘hoe hij zou moeten zijn’, dan bevrijd je jezelf al van heel veel pijn.

 

De weg naar herstel

Een ander belangrijk punt op weg naar herstel is dat je je moet realiseren dat je werk te doen hebt om jezelf veilig en sterker te gaan voelen. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om dit te doen. Ik ben, en vele anderen met mij, daarvan het levende bewijs.

Een bemoedigende gedachte is dat het niet is zo ingewikkeld is. Het hoeft ook niet zoveel tijd te kosten als vaak wordt gedacht. Het eerste wat je nodig hebt is dat je vanaf vandaag enkele kleine veranderingen in je manier van denken over narcisten begint aan te brengen en dat je begrijpt dat ze echt niet in staat tot ware liefde zijn.

Als jij wilt dat dingen in je leven veranderen en je jezelf weer onafhankelijk en sterk wilt maken, dan kan alleen jijzelf dat doen. Je bent echter niet alleen op dit pad. Velen werken er aan om de zaken duidelijker te krijgen en hun leven weer op te bouwen.

Dit is precies de reden waarom ik de boeken over narcisme geschreven heb. Meer lezen? Klik dan hier


Meer over

error: Content is protected !!