Latest Blogposts

Narcisme in Relaties: Vernietigend Voor Je Vertrouwen

een-relatie-met-een-narcist-vernietigd-je-vertrouwen

Wanneer je een relatie hebt gehad met een narcist, dan ben je veranderd. Niet alleen je zelfvertrouwen is dan vaak enorm beschadigd, ook je vertrouwen in anderen.

De narcist heeft je verraden met zijn nep-liefde. Dit heeft een diepe impact op hoe je de wereld ziet. Je zult dan ook nooit meer op dezelfde onbevangen manier naar iemand anders kunnen kijken. Deze scepsis gaat niet zomaar weg.

Er is geen weg terug. In de relatie met een narcist was je je gevoel van veiligheid weg. Je zult hierdoor nooit meer terugkeren naar het vredige, onschuldige, naïeve gevoel dat je had voordat de narcist in je leven kwam. Je zult jezelf voortaan altijd bewust zijn van het feit dat er ‘roofdieren’ bestaan en dat ze altijd op zoek zijn naar prooien.

Al benaderen mensen je liefdevol en blijken ze te vertrouwen, waarschijnlijk bekijk je ze dan nog steeds met argwaan. Je weet immers uit ervaring dat iemand je kan beliegen en bedriegen, terwijl diegene beweert je lief te hebben.

Wantrouwen doet liefde wankelen

Ik weet wat de meeste mensen zeggen; je komt er wel overheen. Dat is ook zo en ik weet ook dat je uiteindelijk weer gelukkig kunt zijn, al zul je het misbruik niet zomaar even snel vergeten. Elke keer dat je verliefd bent, kan het weer opnieuw lastig zijn. Omdat er iets in je is, wat je in de weg zit en je wantrouwen doet je liefde wankelen. Als je dit gevoel laat overheersen, dan kan dit je toekomstige relaties lange tijd in de weg staan.

Het diepe verdriet van het verloren vertrouwen kan je juist ook stimuleren om je alleen nog te verbinden met mensen die echt zijn. Nieuwe relaties aangaan, gaat over het creëren van iets nieuws, niet over het meedragen van het verleden.

Verspil je leven niet met het blijven hangen in het verleden. Focus niet langer op de donkere, duistere en bange wereld van de narcist, maar verleg je focus naar de het mooie, leuke en nieuwe dat het leven ook te bieden heeft.

Weer op jezelf vertrouwen

Begin in de eerste plaats met lief te zijn voor jezelf. Beloof jezelf om je pas daarna langzaam weer open te stellen voor iemand in de liefde. Je kunt alleen dan eerlijke en bewuste keuzes maken. Hoe meer ruimte je maakt voor jezelf en de magie, schoonheid en vreugde van alles in het leven, hoe meer je weer met liefde in het leven kunt gaan staan.

Doe wat je kunt doen, om je weer veilig te voelen. Weet dat het in de liefde ook om vertrouwen gaat en dat je daarvoor vooral eerst weer op jezelf moet kunnen vertrouwen. Dit is misschien wel het moeilijkste deel van het herstellen van narcistisch misbruik...

Je maakt je waarschijnlijk zorgen over het feit dat je goed en kwaad niet meer kunt onderscheiden en dat je weer niet voorzichtig genoeg zult zijn. Het enige wat je daaraan kunt doen, is dat je jezelf beloofd dat je, als je weer ontdekt dat de persoon die je vertrouwde nep blijkt te zijn, je dan vastbesloten bent om onmiddellijk een einde aan de relatie te maken en weg te lopen.

Focus op liefde

Ga voorbij je angst en focus je op liefde. Ik bedoel daarmee niet de enkele op één persoon gerichte, afhankelijke, romantische liefde, maar de universele liefde voor alles wat leeft. En als die er is, laat het dan groeien en bloeien.

Natuurlijk loop je een risico en ja, de enorme kwetsbaarheid die het gevoel van liefde met zich meebrengt is lastig. Zolang je die liefde maar richt op de juiste personen, dan is het nemen van het risico zeker ook de moeite waard. Want, net zoals we eten en water nodig hebben om ons lichaam te voeden, hebben we ook behoefte aan gezonde en liefdevolle relaties die onze ziel kunnen voeden.

 

Wil je meer lezen over narcisme in relaties? Bestel dan een van de boeken of e-books  van Mjon van Oers. Lees alles over narcisme. Leer alles over het gedrag, de zaken die de relatieproblemen veroorzaken en de manieren om jezelf te beschermen. Kennis is macht. Kennis die je nodig hebt om te voorkomen dat je in een nog slechtere situatie belandt. Je kunt hier boeken bestellen.


Meer over

error: Content is protected !!