Latest Blogposts

Narcisme, Liefde en Geluk

narcisme-liefde-en-geluk

Er wordt vaak gezegd dat narcisten 'veel van zichzelf houden', maar als ze dat al doen, dan is het een pathologische liefde, die zich manifesteert door middel van gedrag dat ongewoon, onaangepast en dwangmatig is.

Narcisten kunnen niet op een gezonde manier van iemand houden. Ze houden alleen van hun eigen opgeblazen ego.  Ze denken dat ze het middelpunt van het universum zijn en iedereen moet dit erkennen en zich dienovereenkomstig gedragen. De aanwezigheid van narcisten is mede hierdoor een regelrecht obstakel voor het bereiken van geluk in je leven. Hun gedrag kan ernstig het geluk van de mensen om hen heen verstoren.

Narcisten zijn uiteindelijk mensen met een onderliggend zeer laag gevoel van eigenwaarde. Zij controleren en denigreren anderen voor defensieve doeleinden. Het voortdurend hebben van kritiek op anderen verhoogt hun gevoel van eigenwaarde. Hun constante gevoelens van afgunst sporen hen aan om voortdurend het gevoel van eigenwaarde te verhogen. Ze hebben het nodig tegen het gevoel van pijn, angst en hun gebrek aan liefde. Narcisten liegen en verdraaien de waarheid om zo een vals beeld van zichzelf te creëren.

Controleren van prooien

Het 'succes' van narcisten is mede afhankelijk van de steun die zij ontvangen van een ondersteunend netwerk, meestal ofwel de partner, familieleden of collega's op het werk. Narcisten zijn vaak meedogenloos als het gaat om het verkrijgen van die steun. Het kan daarbij gaan om alles wat te verkrijgen is: geld, middelen, emotionele steun, fysieke bevrediging en/of materiële zaken.

Narcisten hebben mensen om zich heen nodig, om hen deze middelen, met inbegrip van de emotionele bronnen, te leveren. Daarom behouden ze een evenwichtige balans in het controleren van hun prooien. Dit is waar de hoogte-en dieptepunten van een relatie met een narcist vandaan komen. En dit is ook de waar je angst en/of depressie vandaan kan komen.

Om gelukkig te kunnen zijn heb je zelf een gevoel van controle nodig over je leven. Die controle heb je niet, als je steeds bezig bent met het voeden van de behoeften van een narcist.

In het begin zal je het niet meteen merken, want hij zal je laten geloven in een illusie van de ideale liefde. Toch zal een narcistische partner continu stressvolle situaties creëren. Na verloop van tijd kan dit in angst en depressie resulteren - hoofdzakelijk voor anderen, niet voor de narcist zelf.

(H)erkenning

De noodzaak om eerlijk te zijn tegen jezelf staat voorop. Ontkenning, het niet (h)erkennen van wat er gaande is, is het eerste obstakel dat overwonnen moet worden.

Door het weer aannemen van een eerlijke, realistische, en liefdevolle kijk op het leven, zal het mogelijk zijn om de gevoelens van angst en depressie te overwinnen en een nieuwe basis voor geluk te leggen.

In de E-books Verraden door Liefde kun je meer lezen over het Herkennen, Hanteren en Herstellen van Narcisme in Relaties Informatie & bestellen: E-books  Verraden door Liefde via TrafoPublishers

2CoverNarcismeEnrelaties (2)

 


Meer over

error: Content is protected !!