Latest Blogposts

Narcisme, Liefde en Geluk

narcisme-liefde-en-geluk

Er wordt vaak gezegd dat narcisten 'veel van zichzelf houden', maar als ze dat al doen, dan is het een pathologische liefde, die zich manifesteert door middel van gedrag dat ongewoon, onaangepast en dwangmatig is.

Narcisten kunnen niet op een gezonde manier van iemand houden. Ze houden alleen van hun eigen opgeblazen ego.  Ze denken dat ze het middelpunt van het universum zijn en iedereen moet dit erkennen en zich dienovereenkomstig gedragen. De aanwezigheid van narcisten is mede hierdoor een regelrecht obstakel voor het bereiken van geluk in je leven. Hun gedrag kan ernstig het geluk van de mensen om hen heen verstoren.

Narcisten zijn uiteindelijk mensen met een onderliggend zeer laag gevoel van eigenwaarde. Zij controleren en denigreren anderen voor defensieve doeleinden. Het voortdurend hebben van kritiek op anderen verhoogt hun gevoel van eigenwaarde. Hun constante gevoelens van afgunst sporen hen aan om voortdurend het gevoel van eigenwaarde te verhogen. Ze hebben het nodig tegen het gevoel van pijn, angst en hun gebrek aan liefde. Narcisten liegen en verdraaien de waarheid om zo een vals beeld van zichzelf te creëren.

Controleren van prooien

Het 'succes' van narcisten is mede afhankelijk van de steun die zij ontvangen van een ondersteunend netwerk, meestal ofwel de partner, familieleden of collega's op het werk. Narcisten zijn vaak meedogenloos als het gaat om het verkrijgen van die steun. Het kan daarbij gaan om alles wat te verkrijgen is: geld, middelen, emotionele steun, fysieke bevrediging en/of materiële zaken.

Narcisten hebben mensen om zich heen nodig, om hen deze middelen, met inbegrip van de emotionele bronnen, te leveren. Daarom behouden ze een evenwichtige balans in het controleren van hun prooien. Dit is waar de hoogte-en dieptepunten van een relatie met een narcist vandaan komen. En dit is ook de waar je angst en/of depressie vandaan kan komen.

Om gelukkig te kunnen zijn heb je zelf een gevoel van controle nodig over je leven. Die controle heb je niet, als je steeds bezig bent met het voeden van de behoeften van een narcist.

In het begin zal je het niet meteen merken, want hij zal je laten geloven in een illusie van de ideale liefde. Toch zal een narcistische partner continu stressvolle situaties creëren. Na verloop van tijd kan dit in angst en depressie resulteren - hoofdzakelijk voor anderen, niet voor de narcist zelf.

(H)erkenning

De noodzaak om eerlijk te zijn tegen jezelf staat voorop. Ontkenning, het niet (h)erkennen van wat er gaande is, is het eerste obstakel dat overwonnen moet worden.

Door het weer aannemen van een eerlijke, realistische, en liefdevolle kijk op het leven, zal het mogelijk zijn om de gevoelens van angst en depressie te overwinnen en een nieuwe basis voor geluk te leggen.

In de E-books Verraden door Liefde kun je meer lezen over het Herkennen, Hanteren en Herstellen van Narcisme in Relaties Informatie & bestellen: E-books  Verraden door Liefde via TrafoPublishers

2CoverNarcismeEnrelaties (2)

 


Meer over

3 reacties op “Narcisme, Liefde en Geluk


Comment author said

Door Willem op 11 april 2016 om 19:29

Afstand nemen is ook heel moeilijk Ann. Het loslaten van iemand waarvan je houd en die je misschien heel graag wil helpen kost tijd. Je zet het niet zomaar even uit je hoofd helaas, dat kost tijd en veel kracht. Het is niet een normale relatie waar je ontdekt dat het niet gaat samen en je er samen voor kiest beide je eigen weg te gaan. Je bent een tool geweest, alles voor de ander en niets voor jou.. geen enkele interesse voor jou en jouw welzijn. Leeg voelt dat.

 

Comment author said

Door ann op 10 februari 2016 om 21:48

zo herkenbaar!!! ik kom net uit een narcistische relatie en moet nog veel verwerken voel ik...gelukkig heb ik het snel doorgehad en er onmiddellijk een punt achter gezet. Maar het is erg moeilijk om afstand te nemen van de man op wie ik verliefd werd, dat die eigenlijk niet bestaat, dat die zo nep en fake is als maar kan...! Veel sterkte ook aan u!
Ann

 

Comment author said

Door Willem op 17 mei 2015 om 14:09

Liefde en Geluk
Dat zit er niet in met een narcist. Ik hoorde haar 6 jaar lang steeds weer zeggen "Ik wil je gelukkig maken" en "Samen oud worden". Twee uitspraken die ik zo vaak hoorde maar waar nooit inhoud aan gegeven is. Twee loze uitspraken om me aan het lijntje te houden.

Ik zat jaren geïsoleerd, bang en depressief onder een dekbedje op de bank. Daar leefde ik, bracht ik mijn dag door en daar sliep ik ook... daar zat ik weg te kwijnen en zij leefde er vrolijk op los. Hoe kun je zulke woorden zeggen tegen iemand die je dood ongelukkig weg ziet kwijnen? Dat kan alleen een gevoelloos harteloos iemand die je totaal onder controle heeft.

Nee liefde dat kent een narcist niet. Zelfs niet voor haar drie nog erg jonge kinderen... ook emotioneel totaal verwaarloosd en aan het lijntje gehouden, gepaaid met snoepjes. Bizar!

Na overlijden van mijn N moeder viel een machtshebber weg, ik ging me veiliger voelen en wist de kracht te vinden op te staan voor mezelf en vond woonruimte voor mezelf. Weg daar was een opluchting maar ook loodzwaar en na 9 maanden nu weg daar word het eindelijk steeds lichter. Veel lezen over de N en hun wijze heeft erg geholpen. Nog steeds bezig maar allemaal voor mezelf en dat voed me en laat me het leven weer oppakken.

Ook haar kinderen zijn weg bij haar, haar ex-man ging een rechtszaak aan om de kinderen bij hem te krijgen. De raad van de kinderbescherming had haar door, na het eerste gesprek was het al beslist. De raad hoorde van haar alleen negativiteit over haar ex-man, hoe slecht hij was en dat hij dat ook in hun huwelijk was geweest. Daar trapte ze niet in 🙂 Woest was ze op de raad dat ze helemaal op zijn hand waren... Ik zei haar dat de raad in belang van de kinderen opzoek was naar welke ouder de kinderen de meest veilige plek en goede emotionele voeding kon geven. Het ging er niet in bij haar. liegen, projecteren en manipuleren is de natuur maar verliest uiteindelijk toch. Ik had ook al die negativiteit gehoord over haar ex, daarmee strate ze de relatie tussen ons, ik weet niets (na 6 jaar nog niet) over haar persoonlijk, ze heeft geen persoonlijkheid. Ik snapte al die tijd de wrok van haar ex niet... nu wel, voor 100% Alles wat ze aan negativiteit over hem verteld had aan mij was precies dat waar ik tegenaan liep bij haar... Het was dus allemaal projectie, als ze in alle negativiteit over hem vertelde dan vertelde ze in werkelijkheid over zichzelf.

Nu zit ze alleen, kinderen weg, ik die de beste intenties had weg... Alleen nog mensen om haar heen die van af haar kind zijn al in de manipulatie zitten (haar vreselijk narcistische moeder en 1 vriendin en wat andere familieleden) en die ook nauwelijks EQ hebben niet de intelligentie bezitten die hen doet beseffen dat ze een leugen leven. Ook niet hebben kunnen zien dat de geschiedenis zich herhaalde, eerst bij haar ex en nu met mij... Haar ex is al 8 jaar gelukkig met een andere vrouw, haar kinderen zijn gelukkig bij hun vader (al zijn de erg beschadigd geraakt bij hun moeder en dat nemen ze mee de rest van hun leven), ik ben gelukkig met mezelf en wie weet wat de toekomst brengt... Zij is diep ongelukkig al kan ze dat heel goed verbergen en ontkennen zelf tegen over zichzelf en is ze er continu voor op de vlucht door zich aan andere vast te klampen, de omgeving die zich al haar leven lang en nog steeds laten manipuleren. Ze kan niet alleen zijn en dat is niet voor niets... dan komen de nare gedachtes en de lege rot gevoelens die ze bij en met zichzelf heeft.

Het is soms nog lastig met de emoties, flashbacks ed. waar ik besef dat alles een leugen was. Herinneringen die normaal gesproken goede herinneringen zijn zoals bv een vakantie op Kreta zijn geen goede herinneringen als je beseft dat het zogenaamde fijne daar ook gebaseerd was op leugens, bedrog, misleiding, manipulatie etc. Maar dan denk ik snel aan hoe zij nu zit... en dat doet me goed want ze is het slachtoffer van zichzelf geworden.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!