Latest Blogposts

Narcisme in Relaties - Hoe Herken Je Het?

Hoe herken je narcisme in relaties? Vergis je niet! Want, al hebben we het over een echte stoornis, niets menselijks is een persoon met buitensporig narcisme vreemd. Ze kunnen zelfs heel lang uiterst lief en charmant overkomen.

De narcist kan in het begin van een liefdesrelatie zeer 'amoureux' zijn - met alle romantische kenmerken die daarbij horen. De narcist is erotisch en seksueel prikkelend, sluw en slim. Hij betovert, idealiseert en is zeer verleidelijk. Dit is de Casanova van onze tijd. Bijna iedereen kan ongemerkt prooi worden van deze narcistische misleiding, tenzij je weet waar je mee te maken hebt.

Natuurlijk, iedereen kan wel eens narcistisch zijn, bijvoorbeeld wanneer je heel ziek bent en pijn hebt. Dan vergeet je vanzelf de wereld om je heen en ben je, puur om te overleven, gefocust op jezelf. Dat is een normaal menselijk instinct, goed voor jezelf zorgen is dan gezond. Wanneer deze egocentrische toestand echter in iemands karakter een altijddurend iets is, en iemand dus denkt dat de wereld voortdurend om hem draait, dan is er sprake van een ernstige stoornis.

Speciaal

Narcisten zijn mensen die zich nogal 'voornaam voordoen' en denken dat ze, om wat voor reden dan ook (hun werk, afkomst, intelligentie, geld), heel speciaal zijn. En daar hebben ze gelijk in, want we hebben hier echt met een speciaal soort mensen te maken... Namelijk het soort mensen dat niet het beste met je voor heeft, noch met zijn kinderen, zijn familie, noch met de rest van de wereld, maar puur en alleen met aan zichzelf denkt.

Wanneer je een narcist wat beter leert kennen, zal er het vage gevoel naar boven komen dat 'er iets niet klopt'. Vaak weet je dan nog niet wat dat 'iets' kan zijn. Bij een conflict, ontdek je echter al snel de waarheid. Dan komt de ware aard naar boven. In een conflict zal de narcist liegen, bedriegen, bedreigen en alles doen om toch te winnen. Hij kan niet tegen zijn verlies en zal als een klein kind beginnen te mokken, wanneer hij het gevoel heeft, dat hij niet krijgt waar hij denkt recht op te hebben.

'Cold as ice'

Narcisten hebben een verbijsterend koud hart. Dit hart 'as cold as ice' wordt vooral veroorzaakt door het gebrek aan liefde en empathie. Deze gebrekkige empathie verklaart ook voor een deel het gewetenloze gedrag. De gewetenloze narcist met antisociale kenmerken is een charlatan, een frauduleuze oplichter, uit op uitbuiting en bedrog. Een gewetenloos persoon zonder principes. Hij heeft een gebrekkig bewustzijn, is deloyaal, misleidend, arrogant, dominerend en verleidelijk, en kan pathologisch liegen. 

Narcisten weten precies wat ze anderen aandoen, het kan hen alleen niets schelen. Dit brengt begrijpelijkerwijs  een onrechtmatige en onhoudbare toestand met zich mee, in alle soorten relaties met deze gestoorde persoonlijkheden. De pijn en het verdriet dat zij veroorzaken is onbeschrijfelijk groot.

Voor de omgeving is het egocentrische karakter van zo iemand onverdraagzaam. Zowel de partner als de kinderen, collega's, de vriendenkring en eigenlijk iedereen, zal door zo iemand op den duur worden misbruikt, om in de eigen behoeften te voorzien. Zonder daarbij enige rekening te houden met wie, of wat dan ook.

Ongezonde Ego

De meeste mensen leren, veranderen, groeien, passen zich aan en gedragen zich op een manier die het welzijn van henzelf en anderen bevordert. Mensen met de narcistische stoornis doen dat niet. Die proberen de omgeving en zelfs de wereld aan te passen aan zichzelf en hun ongezonde ego... Het gevolg is, dat ook de omgeving al snel 'verziekt' is met een gestoord beeld van de wereld en vooral ook van zichzelf. Er is bijna niets zo destructief voor je zelf(beeld) als een relatie met een narcist!

Soms kan iemand je om wat voor reden dan ook, af en toe pijn doen, dat hoort bij het leven. Maar, wanneer je in een persoon een patroon van narcisme ziet en diegene je voortdurend manipuleert voor z'n eigen gewin, of je kwetst, dan moet je jezelf afvragen of diegene jouw aandacht wel waard is.

 

Lees meer in de serie E-booksVerraden door Liefde - Narcisme in relaties, herkennen, hanteren en herstellen.

 


Meer over

error: Content is protected !!