Latest Blogposts

Narcisme en Pathologisch liegen

Narcisme en Pathologisch liegen

Narcisme is sterk verbonden met pathologisch liegen. Een narcist stelt iedereen gerust, inclusief zichzelf. Heel doelmatig en opportunistisch verandert hij voortdurend van mening, opvattingen, opinies en idealen. Liegen kan dwangmatig zijn, al is het geen ziekte of zelfs geen afwijking, liegen is een gewoonte in het gedrag. Als deze gewoonte effectief is, zal het worden herhaald. Na vele herhalingen zal het de standaard reactie worden.

Fantasieën en werkelijkheid

Bij de meeste mensen die liegen zijn er altijd bepaalde stress-signalen waar te nemen. Bij iemand met buitensporig narcisme is dat niet zo. Een narcist kan zelfs een leugendetector-test glansrijk doorstaan. Het is deze rotsvaste overtuiging van zichzelf die de narcist naar voren brengt, die veel mensen misleidt. Hierdoor gaan ze geloven in zijn eerlijkheid en oprechtheid.

In zekere zin is de narcist ook eerlijk, namelijk eerlijk in het geloven van zijn eigen leugens. Hij liegt zelfs zichzelf voor. Hij overbluft zichzelf. Hij ontkent de grote kloof tussen zijn fantasieën en de werkelijkheid. Toch is hij zich wel degelijk bewust van zijn onoprechtheid. Oprechtheid is de narcist vreemd.

Met het liegen is ook zijn onechtheid verbonden, niets wat hij doet is belangeloos, alles is manipulatie, dat is de typisch narcistische onoprechtheid. Je zou denken dat het niet kan, dat elk woord van de narcist nep is en dat alles gericht is op manipulatie. Elke zin, elke actie, elke reactie... en toch is het zo.

Het is zijn natuur

Je denkt dat de narcist wel haast briljant moet zijn om dit te kunnen doen, maar zelfs een minder intelligente narcist kan zeer manipulatief zijn. Hij breekt zijn beloftes wanneer dat hem uitkomt en houdt zich niet aan gemaakte afspraken.  Zijn eigen woorden en beloftes betekenen niets voor hem. Hij is niet van plan zich hieraan te houden. Hij kijkt je in de ogen en zal zweren op het graf van zijn moeder, dat hij iets beslist niet zal doen, terwijl hij dit juist, vast en zeker van plan is te doen en ook zal gaan doen.

Hij is het openlijk met iedereen eens, maar trekt ondertussen totaal zijn eigen plan. Het maakt hem niets uit wat hij ooit gezegd of beloofd heeft en hij verdraait op een subtiele manier de feiten. Een narcist is zo ervaren dat het vanzelf gaat, het is zijn natuur, het gaat automatisch. Het gaat zo snel dat hij er zelfs niet eens over hoeft na te denken. Het zit zo geprogrammeerd in zijn hersenen. Vandaar dat het je ook niet opvalt dat hij het doet. Denk dus nooit, dat je slim genoeg bent om niet te worden gemanipuleerd door een narcist, dat ben je namelijk niet!

Zelfbescherming

Kennis is macht en in het geval van narcisme kan het van levensbelang zijn om de leugens te doorbreken. Leer hoe je jezelf kunt beschermen tegen de narcistische manipulatie en pathologische leugens. Lees meer in de boeken van Mjon van Oers:

 

 


Meer over

error: Content is protected !!