Latest Blogposts

Narcisme en Pathologisch liegen

Narcisme en Pathologisch liegen

Narcisme is sterk verbonden met pathologisch liegen. Een narcist stelt iedereen gerust, inclusief zichzelf. Heel doelmatig en opportunistisch verandert hij voortdurend van mening, opvattingen, opinies en idealen. Liegen kan dwangmatig zijn, al is het geen ziekte of zelfs geen afwijking, liegen is een gewoonte in het gedrag. Als deze gewoonte effectief is, zal het worden herhaald. Na vele herhalingen zal het de standaard reactie worden.

Fantasieën en werkelijkheid

Bij de meeste mensen die liegen zijn er altijd bepaalde stress-signalen waar te nemen. Bij iemand met buitensporig narcisme is dat niet zo. Een narcist kan zelfs een leugendetector-test glansrijk doorstaan. Het is deze rotsvaste overtuiging van zichzelf die de narcist naar voren brengt, die veel mensen misleidt. Hierdoor gaan ze geloven in zijn eerlijkheid en oprechtheid.

In zekere zin is de narcist ook eerlijk, namelijk eerlijk in het geloven van zijn eigen leugens. Hij liegt zelfs zichzelf voor. Hij overbluft zichzelf. Hij ontkent de grote kloof tussen zijn fantasieën en de werkelijkheid. Toch is hij zich wel degelijk bewust van zijn onoprechtheid. Oprechtheid is de narcist vreemd.

Met het liegen is ook zijn onechtheid verbonden, niets wat hij doet is belangeloos, alles is manipulatie, dat is de typisch narcistische onoprechtheid. Je zou denken dat het niet kan, dat elk woord van de narcist nep is en dat alles gericht is op manipulatie. Elke zin, elke actie, elke reactie... en toch is het zo.

Het is zijn natuur

Je denkt dat de narcist wel haast briljant moet zijn om dit te kunnen doen, maar zelfs een minder intelligente narcist kan zeer manipulatief zijn. Hij breekt zijn beloftes wanneer dat hem uitkomt en houdt zich niet aan gemaakte afspraken.  Zijn eigen woorden en beloftes betekenen niets voor hem. Hij is niet van plan zich hieraan te houden. Hij kijkt je in de ogen en zal zweren op het graf van zijn moeder, dat hij iets beslist niet zal doen, terwijl hij dit juist, vast en zeker van plan is te doen en ook zal gaan doen.

Hij is het openlijk met iedereen eens, maar trekt ondertussen totaal zijn eigen plan. Het maakt hem niets uit wat hij ooit gezegd of beloofd heeft en hij verdraait op een subtiele manier de feiten. Een narcist is zo ervaren dat het vanzelf gaat, het is zijn natuur, het gaat automatisch. Het gaat zo snel dat hij er zelfs niet eens over hoeft na te denken. Het zit zo geprogrammeerd in zijn hersenen. Vandaar dat het je ook niet opvalt dat hij het doet. Denk dus nooit, dat je slim genoeg bent om niet te worden gemanipuleerd door een narcist, dat ben je namelijk niet!

Zelfbescherming

Kennis is macht en in het geval van narcisme kan het van levensbelang zijn om de leugens te doorbreken. Leer hoe je jezelf kunt beschermen tegen de narcistische manipulatie en pathologische leugens.

》》》 Lees meer in de serie E-books Verraden door Liefde. Ga voor meer informatie, of om de E-books te bestellen naar de website van: Trafo Publishers 

 


Meer over

8 reacties op “Narcisme en Pathologisch liegen


Comment author said

Door Baeyens geert op 7 maart 2017 om 17:16

Probeer je zelfvertrouwen ,de zin van je bestaan niet te verliezen,een narcist liegt zich dooralles heen,er is geen manier om hem/haar van het tegendeel te overtuigen,er is maar één persoon belangrijk en dat is zijn ik.
Probeer er afstand van te nemen en laat jezelf niet ten gronde brengen

 

Comment author said

Door J.van Tamelen op 24 november 2016 om 06:33

Ik heb dank zij mijn vriend zijn exvriendin het licht gezien..wist niets van narcisme..doordat zij me artikelen doorstuurde heb ik het leren herkennen..heb 4 dagen geleden hem WEER geconfronteerd met zijn ontrouw..heb het zwart op wit gelezen..maar toch nog zegt hij dat er niets in zijn telefoon staat..heeft het zelfs laten zien..hij is me telkens een stap voor..ik heb gezegd dat het voorbij is tussen ons..3 dagen heeft hij niet tegen me gesproken..heel langzaam probeert hij weer toenadering te zoeken..alsof er niets gebeurt is..ik ben bezig om een plaatsje voor mezelf te zoeken..hoop dat dat zo spoedig mogelijk lukt..dan ben ik weg..dankbaar ben ik zijn exvriendin..(hopelijk nu mijn vriendin )zonder haar zou ik het niet herkend hebben en weer in die zelfde val zijn getrapt

 

Comment author said

Door Emelie op 22 november 2016 om 23:23

Jammer en intriest dat dit alsmaar kan blijven voortleven en gerechtelijk niet onderzocht of bestraft kan worden,door al zijn/haar manipulaties van de narcist!! EEn hel is het voor de persoon die er moet/heeft met geleefd en zich teveel laat ondermijnen door zulke ernstige stoornis !Eraan ontsnappen is een unicum voor velen,want men valt in een val voordat men het goed en wel doorheeft!!Alhoewel dit al tot een ernstig maatschappelijk probleem ontplooid heeft...machteloos staat men als slachtoffer van een narcist! Een narcistische stoornis gaat ook uiteindelijk meestal gepaard met verscheidene andere stoornissen,daarom is het voor leken en specialisten ook zo moeilijk doorgrondbaar...Maar zowel het slachtoffer als de narcist heeft soms psychische hulp nodig,wat voor de narcist meestal gerechtelijk afgedwongen zou moeten mogelijk zijn!

 

Comment author said

Door D op 31 augustus 2016 om 00:20

Uit het leven stappen kan altijd nog, dus nu vast niet de goede oplossing. Hij manipuleert en toch geloof je hem wat de kinderen betreft? Er is altijd iemand met wie je hierover kan praten; huisarts, dominee of pastoraal medewerkster, wijkteam gemeente, vertrouwenspersoon op school, anonieme telefoonlijn .. of vraag eens rond naar een wijze vrouw met levenservaring.. Die zijn er echt wel hoor, maar wel een beetje kritisch blijven ivm vertrouwlijkheid.

 

Comment author said

Door Ano niem op 20 juni 2016 om 17:13

Helaas heb ik ook zo'n man.
Voordat we trouwde leek hij perfect maar toen we eenmaal getrouwd waren sloeg hij om als een blad aan een boom.
In zijn ogen is hij perfect en ik doe nooit wat goed.
Het ergste erbij is nog dat hij er iedereen van weet te overtuigen dat alles altijd mijn schuld is.
Ik ben echt radeloos en loop zelfs vaak met het idee zelfmoord te plegen om het te stoppen.
Mijn eigenwaarde en zelf vertrouwen heeft hij compleet afgebroken.
We hebben ook een paar kinderen die lijden onder zijn gedrag maar dankzij hem heb ik niemand meer en kan ik nergens terecht voor hulp.
Als ik wegga zorgt hij er voor dat ik de kinderen niet krijg zegt hij en zn ouders steunen hem dankzij alle leugens die hij over mij verteld heeft

 

Comment author said

Door Wietske op 31 mei 2016 om 21:01

Wat als je merkt dat je tienerzoon net als zijn vader een narcist is?

 

Comment author said

Door Agnes op 31 mei 2016 om 09:06

Misschien handiger om een slachtofferprofiel te maken, werkt uiteindelijk preventiever. Verantwoording nemen voor je eigen keuzes, jezelf herkennen ipv de ander. Als je durft natuurlijk! 🙂

 

Comment author said

Door Mootje op 30 mei 2016 om 10:39

Klopt als een bus. Ik begon aan mezelf te twijfelen.
Van sommige verhalen had hij wel tien verschillende versies. En als ik hem daarop aansprak werd ie uiteraard woedend.
Al die leugens.
"Zodra ik thuiskom lig ik op de grond met mijn kinderen te spelen!"
(mag ik even hard lachen? Hij zat of als een zombie achter de laptop met andere wijven te chatten of bij de buren bier te zuipen. Lichamelijk was hij aanwezig, geestelijk was hij altijd weg. En hij stuurde de kinderen ook altijd weg als ze hem kwamen "storen" terwijl ie net aan het gamen was enz...)
"Ik zou mijn vrouw naar de andere kant van de wereld drágen als het moest!"
(Hij zou me eerder de wereld door schoppen :D)
"Ik zou NOOIT vreemdgaan!"
(Moet ik hier nog commentaar op geven?)
"Mijn kinderen zijn mijn ALLES!"
(Dat hebben we gemerkt. Wat is het, drie jaar dat ie ze niet gezien heeft nu?)
"Ik zou mijn vrouw nooit wat kunnen aandoen!"
(Nee, je vrouw bij dr strot pakken en door de kamer gooien is niet erg natuurlijk. Zo zet je je vrouw op haar plaats. En dan staat je 6 jarige zoon hem te schoppen "blijf van mijn mama af kloossak!" en ben je boos op je kind, niet op jezelf...)

Hou maar op. Hou maar op. Hou maar op. Hou maar op. Ik kan er een boek over schrijven. Heb ik ook gedaan. 4 stuks maar liefst. Maar ik blijf liever anoniem hier dus ik zeg niet hoe ze heten en waar ze verkrijgbaar zijn sorry... de angst zit er nog goed in zoals iedereen hier wel zal begrijpen...

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!