Latest Blogposts

Moeilijke Relaties en Narcisme

hart-gebroken-

Normaal gesproken zijn beide partners verantwoordelijk voor de kwaliteit van een relatie. Wanneer er sprake is van moeilijke relaties door narcisme, dan is het een ander verhaal. Door een gebrekkig verantwoordelijkheidsgevoel zal een narcist geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de relatie nemen. Het vermogen daartoe ontbreekt. Er is nog iets anders dat in deze relaties ontbreekt namelijk: vertrouwen en liefde.

Ontbreken van vertrouwen

Door een gebrekkig verantwoordelijkheidsgevoel zal een narcist geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de relatie nemen. Het vermogen daartoe ontbreekt. Er is nog iets anders dat in deze relaties ontbreekt.... vertrouwen.

Wederzijds vertrouwen in een relatie met een narcistische partner zal er nooit zijn. Een dergelijke partner is niet te vertrouwen. Bovendien is het in je eigen belang om dat niet te doen. Als je iets anders wilt geloven, zet je dan schrap voor verdere problemen en veel pijn.

Het is zowel emotioneel pijnlijk als ook gek makend, om een partner te hebben die je niet kunt vertrouwen. Je verliest je stabiliteit. Dit is al schadelijk genoeg, maar er is meer aan de hand.... Voor een narcist maakt het niet uit hoe consistent en betrouwbaar jij bent in je gedrag, hij zal je altijd wantrouwen.

Projectie

Het maakt niet uit hoe hard je probeert te bewijzen dat hij je kan vertrouwen, een narcistische partner zal je controleren en doen alsof je niet betrouwbaar bent. Voor de narcist is onbetrouwbaar gedrag normaal, dus verdenkt hij iedereen van hetzelfde, ook zijn partner. Hij zal je zelfs regelmatig boos beschuldigen van iets waarvan je weet dat je het niet gedaan hebt.

Het is heel pijnlijk wanneer je geliefde je vals beschuldigt van dingen die je niet doet. Besef goed dat hij iets projecteert, dat hij over zichzelf probeert te verloochenen. Hij is een pathologische leugenaar, vooral tegenover zichzelf! Psychische problemen leiden ertoe dat een narcistische partner zich gedraagt op manieren, die ervoor zorgen dat je hem niet kunt vertrouwen. De aanwezigheid van narcisme moet daarom worden beschouwd als een onmogelijke basis voor een gezonde relatie.

Ontbreken van liefde

Een van de typische kenmerken van een narcist is de ziekelijke eigenliefde, en een gebrek aan liefde voor anderen. Het ontvangen van liefde en genegenheid is voor een gezonde relatie van vitaal belang. In een relatie waarin je eenzijdig liefde aan het investeren bent, ervaar je een stukje verlies van jezelf, als gevolg van die liefde.

Aangenamer leven

Wanneer je partner narcistisch is, dan veroorzaakt alleen dit feit al uitgesproken veel moeilijkheden in de relatie, zonder enige solide basis. Het is gekmakend om in een relatie te moeten vechten voor een beetje liefde of vertrouwen...Dat hoef je niet te doen!

Natuurlijk, wat je uiteindelijk doet is aan jou. Maar zou het niet leuker zijn om te kunnen leven in liefde, en eventueel in een fijne relatie vol vertrouwen, in plaats van in wantrouwen? Zou het niet helpen om het leven te leven als de persoon die je werkelijk bent – en niet vals beschuldigd te worden van van alles en nog wat? Zeg eens eerlijk, zou dat niet een hele goede zaak zijn? Zou dat je leven niet een stuk aangenamer maken?

Inzicht opdoen

Wanneer je veel moeilijkheden in je relatie ervaart en tekenen van buitensporig narcisme ziet bij je partner, dan zul je Om jezelf niet te verliezen kennis moeten opdoen. Om jezelf te kunnen beschermen kun je daarna die kennis in de praktijk te brengen en actie ondernemen.

Inzicht in de patronen van de narcist en in de relatie zal je helpen om je leven rustig leuker, gemakkelijker te maken. Als je eindelijk snapt waar veel van de relatieproblemen vandaan komen, zal dat een enorme opluchting zijn!

Lees meer in de serie E-books, Verraden door Liefde - over Narcisme in Relaties, Herkennen, Hanteren en ervan Herstellen.

 

 

 

1 reactie op “Moeilijke Relaties en Narcisme


Comment author said

Door Rosita op 30 augustus 2016 om 17:31

Dankjewel Mjon, door veel info tot mij te nemen, kan ik mijn leven oppakken en alles positief bekijken

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!