Latest Blogposts

Is het liefde of een verslaving

is-het-liefde-of-een-verslavingRelatieverslaving betekent niet alleen verslaafd zijn aan relaties en steeds weer een andere relatie willen of steeds weer verliefd worden, maar het kan ook betekenen dat je niet in staat bent een ongezonde relatie los te laten.

Een destructieve relatie tast je hele bestaan aan. Het holt je persoonlijkheid uit, brengt je gezondheid in gevaar en beroofd je van je levensvreugde! Wat zorgt er dan voor, dat je toch blijft? 

Sommige mensen zijn met hun sluwe gedrag in staat je identiteit volledig om zeep helpen. Een giftige narcist weet bijvoorbeeld precies je zwakke plekken te vinden en die te gebruiken voor zijn eigen gewin. Dat kan heel geleidelijk gaan en steeds een beetje erger worden. Totdat er niets meer van je eigenwaarde over is en je - in je beleving - geheel overgeleverd bent aan de narcist.

Echte verslaving

Een echte narcist is niet in staat tot echte intimiteit. Je wilt voor hem zorgen en hem zoveel liefde geven dat hij zal veranderen maar gebeurt niet. Hij zal je steeds opnieuw liefdeloos, respectloos en onverschillig of zelfs gewelddadig behandelden. En, in plaats van er een punt achter te zetten, doe je juist nog meer je best om deze ongezonde relatie in stand te houden.

Je hebt er juist steeds meer behoefte aan. Je bent constant met hem bezig en vooral met hoe je de problemen in de relatie zou kunnen oplossen. Je hele leven, je gedrag, je emoties en gevoelswereld worden beheerst door de relatie. Ook je gezondheid, je werk en je sociale leven lijdt eronder. Je relatie is een obsessie geworden.

Angst de relatie te verliezen

Je kunt niet meer stoppen om bezig te zijn met hem en met hoe je de situatie onder controle zou kunnen krijgen. Je geeft jezelf de schuld van alle misstappen van je partner, praat ze goed omdat je partner het zo moeilijk heeft.

Je neemt je voor er nog harder aan te werken om alles goed te laten komen. Je investeert nog meer in de relatie- geeft nog meer van jezelf weg - geeft nog meer aandacht aan je partner - en neemt nog meer van zijn wispelturige gedrag voor lief, zonder dat het iets oplevert.

Er zijn verschillende redenen die je kunnen doen besluiten om in een slechte relatie te blijven. Op een oppervlakkig niveau kunnen praktische zaken zoals financiële afhankelijkheid, huisvesting, opgroeiende kinderen, het oordeel van anderen, enzovoorts redenen zijn om dit te doen.

Ook op een wat dieper niveau kom je gedachten tegen als, schuldgevoelens, schaamte en een overdreven verantwoordelijkheidsgevoel voor anderen, die het bemoeilijken om de relatie te beëindigen.

Op een nog dieper niveau liggen onverwerkte gevoelens die ervoor zorgen dat we er niet mee kunnen stoppen. Deze gevoelens heb je vaak onbewust opgedaan in je kinderjaren en hebben veel invloed op je volwassen leven.

Herstellen

Leren om op een liefdevolle, respectvolle manier met jezelf, je eigen gevoelens en je behoeften om te gaan is de eerste stap om van deze verslaving los te komen. Dit doe je door weer contact te maken met jezelf, met je innerlijke stem en daarop te vertrouwen. Draag de verantwoordelijkheid voor je eigen leven en welzijn, zodat je geen speelbal meer bent van iemand, die enkel en alleen zijn eigenbelang voorop heeft staan.

Om volledig van je verslaving te kunnen genezen moet je "ontgiften". Als het even kan - in het geval van een relatie met een narcist - is het beste om gewoon "cold turkey" te gaan, omdat de kans anders groot is dat je een terugval krijgt. Ontgiften van de narcist komt op in de praktijk vaak neer op maar één ding en dat is indien mogelijk: geen contact!

Je idee veranderen

Je beseft waarschijnlijk niet dat het enige wat er 'met je mis is' - is dat je door de narcist bent gehersenspoeld! Zodra je eindelijk begint om wakker te worden, is het vaak al te laat en ben je jezelf al volledig kwijtgeraakt.

Je gedachten en je werkelijkheid is vaak zo verward dat een tijdje kan duren om alles op een rijtje te krijgen en jezelf opnieuw te vinden. Maar, wanneer je je gevoel volgt en die dingen doet die nodig zijn om te kunnen herstellen, zullen je gevoelens en de manier waarop je tegen jezelf en je leven aankijkt veranderen. Hiermee zal ook je relatie veranderen. Uiteindelijk zal dan ook je idee omtrent het beëindigen of behouden van je relatie veranderen.

 

pink_bubble

Er is een baanbrekende serie E-Books beschikbaar, die ik heb geschreven om je uit deze situatie te helpen!  Ga voor meer informatie en om de E- Books,  Verraden door Liefde te bestellen naar de website van Trafo publishers


Meer over

4 reacties op “Is het liefde of een verslaving


Comment author said

Door Elisah op 15 mei 2016 om 23:20

Ik ben nog herstellend en vaak in de war
Het wordt ook niet direkt herkend door psychologen helaas is mijn ervaring. Nu herken en erken ik het zelf. Goed boek over.gelezen wat ik toen ook weer.ging.goedpraten in zijn voordeel. Met horten en stoten word ik wijzer. Maar wat ben ik kapot geweest, nog maar een jaar uit de relatie gestapt dus nog pril, maar nog steeds beetje relatieverslaafd.

 

Comment author said

Door m. op 16 april 2016 om 12:08

hoe werkt dat met het hersenspoelen,Zelf ben ik wel gewoon bij me zelf gebleven.Maar een ex van hem gelooft niet haar eigen waarheid de feiten die gewoon te zien zijn maar de woorden die van haar exvriend haar verteld.

 

Comment author said

Door Blondje op 20 maart 2016 om 19:12

Ik heb het helaas ook ondervonden wat een narcist met je doet....onbegrijpelijk dat ik het eerst niet door had...

 

Comment author said

Door frans op 20 februari 2016 om 17:40

is erg herkenbaar, verschrikkelijk wat er met me gebeurt is. ik begrijp het nu en wil er vanaf. dit artikel heeft me veel geholpen.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!