Latest Blogposts

Licht Op De Duistere Kanten Van Narcisme

Narcist - I love myself

Zonder dat we het beseffen, staan we allemaal in contact met narcisten. Narcisme komt voor in alle culturen, sociale klassen en rassen, in jong en oud, man en vrouw, hetero-en homoseksueel. Mensen met een sterke narcistische persoonlijkheid zijn overal. De meeste mensen denken bij het woord narcist al snel aan iemand die te veel in de spiegel kijkt. Een narcist is echter meer dan alleen verliefd op zijn eigen spiegelbeeld, er zijn nog vele andere kanten aan een narcist te ontdekken. 

Buitensporig Narcisme

Elke dag zijn de krantenkoppen gevuld met voorbeelden van narcistische types, die niets meer zijn dan bedriegers die verwoestingen aanrichten in het leven van anderen. Dagelijks worden we geconfronteerd met nieuws over kleine en grote familiedrama's of over de financiële narcistische heren van Wall Street tot aan topfunctionarissen in regeringen.

Te veel narcisme is synoniem aan het alleen op zichzelf gericht zijn, streven naar macht en controle, verleiden en manipuleren. Narcisme is het centrale probleem van veel verslaafden en is de oorzaak van veel misbruik en (witte boorden) criminaliteit.

Maatschappelijk veroorzaakt buitensporig narcisme het verlies van menselijke waarden, een gebrek aan zorg voor mens en dier, het milieu en de kwaliteit van het leven. Het is de brandstof voor racisme, seksisme, snobisme, religieus misbruik en onverdraagzaamheid. Narcisme zorgt er ook voor dat we gemakkelijk kunnen worden Verraden door liefde en voor veel disfunctionele relaties en onnodig beschadigde kinderen.

Controle en macht

Narcisten hebben een aantal verschillen met de normale mens. Ze hebben een gebrekkige empathie. Daarom kunnen ze gemakkelijk anderen misbruiken en hen gemakkelijk tot in het diepste van de ziel kwetsen. Narcisten liegen en bedriegen, ze creëren ongeluk, smart en veel problemen in het leven, om er vervolgens anderen de schuld van te geven.

Mede door het gebrek aan empathie ontbreekt bij narcisten de mogelijkheid om 'met liefde in het leven staan'. Dit gebrek brengt voor narcisten de angstige noodzaak met zich mee, om alles en iedereen onder controle te hebben en de macht te behouden. Niets is hen teveel om te krijgen wat ze willen, ze hebben immers geen goed ontwikkeld geweten. Het doet hen letterlijk niets, ze gaan zogezegd over lijken.

Licht in de duisternis

Narcisten kunnen in eerste instantie misschien zeer interessant lijken, maar het gebrek aan medemenselijkheid kan uiteindelijk gevaarlijk zijn. Narcistische personen veroorzaken misbruik, onderdrukking en (emotioneel-)geweld, wat een leven vol duisternis kan brengen.

De donkere duisternis, die narcisten als een schaduw over ons heen laten vallen, kunnen we alleen bestrijden met licht. We kunnen deze duisternis verdrijven door onze zachte krachten te gebruiken door het kwaad dat narcisme veroorzaakt, in het licht te zetten en naar buiten te brengen. We kunnen onszelf en anderen informeren over de gevolgen van narcisme in relaties en diegene helpen, die geholpen willen worden om ervan los te komen.

Narcisten zullen er altijd zijn, maar door er licht op te laten schijnen kunnen we onszelf en anderen beschermen en er zo bovenuit stijgen.

star

 

Deel de informatie van deze website met iedereen voor wie je denkt dat het nuttig is!


Meer over

7 reacties op “Licht Op De Duistere Kanten Van Narcisme


Comment author said

Door Rosita Bajnath op 15 september 2016 om 23:14

Herkenbaar! Ik heb niet een lange relatie gehad met de N, maar de periode wisselde af met leuke/ verwarrende momenten.
We zouden een huis kopen, opeens bleek hij nog openstaande schulden te hebben.
Dan nog bleef ik aanmodderen, ik dacht, ok het komt goed, hij lost zijn schulden af en dan kunnen we ons leven opbouwen. Hoe naïef ben ik dan?
Tijdens onze relatie stuurde zijn "achternicht"( samen opgegroeid). Dat ze een relatie heeft en zwanger is. Ook net zo gestoord als hij.
Als hij met haar een relatie heeft, nou dan begrijpen ze elkaar

Grt Rosita

 

Comment author said

Door Mootje op 29 mei 2016 om 12:19

Juist! De narcist is in het begin, als hij jou voor zich wil winnen een kei in charme, zogenaamde liefde, hij geeft je aandacht, draagt je op handen, geeft je geld als je gaat shoppen, neemt kadootjes mee en jij denkt ooooh wat heb ik een lieverd getroffen!
Je gelooft in je gevoel, het voelt zo goed, hij zal zo snel mogelijk proberen jou vast te leggen met bijvoorbeeld een huwelijk of een kind en zodra je een soort van verbintenis met hem bent aangegaan komt stukje bij beetje de psychopaat naar voren.
Het begint met een nare opmerking. Hij begint een beetje uit te dagen. Hij wordt stukje bij beetje een etterende wond die jou helemaal kapot maakt.
Af en toe zal hij weer even terugvallen in het patroon van de ideale partner en hoe lief hij in het begin voor jou was waardoor je er weer even intrapt en denkt: nou ja, zo rot is ie toch niet! En dan yes! Komt er weer een aanval. en weer. En weer. En weer.
Hij zal je losweken van je familie, want die sporen niet.
Je zegt dat je je niet goed voelt, dat je in therapie wilt, nee niet nodig, praat maar met mij! Niemand kent jou zo goed als mij. Vertel mij je problemen. Terwijl híj het probleem is.
Hij gaat dreigen, hij gaat zuigen, je wordt bang, je durft hem niet te verlaten, hij maakt je geestelijk helemaal kapot. Hij overtuigd je dat iedereen in je omgeving gek is. Jijzelf natuurlijk, je ouders, je zus, je psychiater zelfs, die man is geschift! Dat díe man daar nog mag werken, nou echt! Hoe durven ze!
Je gelooft hem. Je bent in zijn macht. Het is een soort Charles Manson achtig geval maar dan in het hele kleine. Hij gaat vreemd, en als je hem daarmee concfronteerd, nou werkelijk hoe dúrf je aan hem te twijfelen! Hoe dúrf je!
En dan blijkt dat ie al een jaar een ander heeft maar in plaats van zich nederig op te stellen en zijn excuses aan te bieden ben jíj degene die het veroorzaakte omdat jij, nou noem maar op, niet genoeg aandacht aan hem gaf, hij te weinig sex kreeg, wat dan ook.
Je oppert voorzichtig dat het misschien beter is om uit elkaar te gaan maar hoe dúrf je dat te zeggen! Als je weg wilt, ga dan! Ga dan! Maar de kinderen blijven bij mij want jij bent gek! Je moet huilen en dan zegt ie: kijk dan! Kijk dan hoe gek je bent!
Als je weggaat zie je je kinderen nooit meer terug!

Ik ging gekkenhuis in gekkenhuis uit. Ik kon niet uitleggen wat mijn probleem was. Hij bleef immers stelselmatig herhalen dat hij zo goed voor me was en dat het probleem bij mij lag. Omdat ik een egoistische geschifte bitch was.
Diepe, diepe depressies en soms psychoses kwamen op. Hij was niet de oorzaak, wel de aanleiding. En ik was zo bang. Zo bang.
Hij zou ze komen ontvoeren zei hij. Ik hield de kinderen thuis van school. Stond met de telefoon en een honkbalknuppel voor het raam te wachten tot ie de straat in kwam rijden. Even later een telefoontje. Hoe kon ik dat nou denken, dat zou hij toch nooit doen?

Afijn. Na 12 ellendige jaren heb ik eindelijk de kracht gevonden om hem het huis uit te zetten,en natuurlijk werd het weer dreigen, de kinderen ontvoeren, ik zou ze nooit meer terugzien, het huis stond op zíjn naam, ík moest maar weg, etteren etteren etteren.

Het eind van het liedje is dat hij meteen bij zijn vriendin ging wonen die hij al een tijd had, hij heeft nog 2 jaar een bezoekregeling met de kinderen gehad en omdat ik ze altijd huilend terugkreeg en ze me smeekten om ze niet meer naar hem toe te laten gaan want ze waren zo bang voor hem en hij was zo gemeen heb ik gezegd: ze komen niet meer punt. Vecht het maar aan, je doet maar, maar ze komen niet meer. Je mag ze zien onder begeleiding. Oh oh oh oh oh.. hoe DURFDE ik.. onder begeleiding! Hij! De supervader! Hoe durfde ik! Ik die heks die de kinderen tegen hem had opgezet!

3 jaar hebben we hem niet meer gezien nu. Hij was zó diep in zijn eer gekrenkt en aangetast dat hij de kinderen niet meer hoefde te zien. Ze hadden hem verraden. Verraden in zijn gedrag ja. Wat werkelijk niet te beschrijven was, hoe hij met ze omging.

Ik ben nu 5 jaar na de scheiding sterker dan ooit, niets krijgt mij nog uit mijn evenwicht, ik ben bewust celibatair, ik hoef nooit meer een relatie. Heb er genoeg van. Ik laat me nooit meer door wie dan ook bespelen of gek maken.
Met de kinderen gaat het ook heel erg goed, dat zijn hele lieve kids geworden, de oudste is nu 15 en de jongste 9.

1 keer per jaar krijgen ze een kaartje voor hun verjaardag van hem. En that's it. Geen telefoontje, geen brief, geen bezoekje, niets. Terwijl ik altijd gestimuleerd heb dat hij ze bleef zien, hij mocht altijd langskomen, alles, maar wel dat ik erbij bleef als hij ze zag. Hoe durfde ik. Okee nou dan toch niet. Zoek het uit.

Narcisten zijn de gevaarlijkste mensen van de wereld. Ze zien niet in dat ze ziek zijn. Ze denken dat iedereen gek is behalve zij. Zij zijn fantastisch. über mensen. Bijna koninklijk. En de rest spoort niet.
En omdat ze dat niet inzien kunnen ze niet geholpen worden. Niet met therapie, niet met medicijnen, nergens mee.
Ik weet wat ik mankeer en neem mijn medicatie en ga naar de ggz en ik ben al sinds de scheiding niet meer opgenomen geweest. Omdat de grootste ellende van mijn leven verhuisd is 5 jaar geleden.
Maar hij is niet te redden. Hij is alles kwijt. Zijn vrouw, zijn kinderen, alles.
Maar dat is allemaal mijn schuld want ik heb iedereen opgestookt...
Hij is immers zo een lieve man...

 

Comment author said

Door Beate Weiermann op 10 augustus 2014 om 16:30

Hallo Tonny,
Aan het artikel van de Telegraaf kunnen we je niet helpen, maar kijk eens op onze Facebook pagina'Narcisme en relaties', daar kun je een checklist vinden.
Groet,
Beate

 

Comment author said

Door T. Kijf op 4 augustus 2014 om 11:57

Hallo,

Ik zou heel erg geholpen zijn met een duidelijke omschrijving van de daden, gedrag en kenmerken van de narcist. In november/december 2013 heeft er in de Telegraaf een duidelijke omschrijving gestaan i.v.m. de zaak Jansen Steur maar door een crash ben ik dit kwijtgeraakt en kan het niet terugvinden. Wie helpt mij?

mvg
Tonny Kijf

 

Comment author said

Door Beate Weiermann op 25 juli 2014 om 11:48

Tja, hoe trap je erin? De narcist is in staat om op een slinkse, achterbakse manier je vertrouwen te winnen. Tegen de tijd dat jij erachter komt dat hij niet helemaal spoort, ben je al zo gehersenspoeld dat je niet aan hem, maar aan jezelf twijfelt.

 

Comment author said

Door bijenkorf op 20 juli 2014 om 09:26

Hier sta ik helemaal achter, en het blijft me verbazen dat mensen maar in de streken van de narcist blijven trappen, je kunt een narcist beetje bij beetje afpellen, soms na jaren pas, en hetgeen er dan van de persoon overblijft is een zak lucht, inhoudsloos,manipulerend,frauduleus, gewetenloos, en ik heb me vaak afgevraagd met wie ik in hemelsnaam een relatie onderhield, ze bestaan feitelijk, naar mijn idee uit 2 persoonlijkheden, the nice person and the evil person, zo heb je het ide, we zitten op hetzelfde level en zo ben je ze weer kwijt, geen werkelijk contactmet hen mogelijk en dat willen ze ook niet.Zijn tweelingboer is exact hetzelfde, denken en doen op hetzelfde vlak(mensenhandel,paspoortfraude,ernstig violent naar partner toe en kinderen.Ze laten een geweldig lang spoor na van ellende, misbruik, gebakken lucht, verzinsels-pathologisch liegen - noem het maar op en nu, na 25 jaar denk ik nog weleens na over de horror dat mij (ons) ten deel is gevallen)

 

Comment author said

Door Pieter Stuurman op 28 juni 2014 om 10:00

Zo is het. Het zijn juist de narcisten, de gewetenloze ego's, die zich in de machtsposities gemanoeuvreerd hebben. Dat betekent dat zij de "regels" bepalen. Zij hebben de macht en zij bepalen daarmee wat wij doen. En met dat doen, richten wij de wereld in. Een wereld die daarmee logischerwijze de eigenschappen van de narcist reflecteert.

Politieke machtsstructuren, corporaties, banken, allemaal vertonen ze de gewetenloze ego-kenmerken van de narcisten die ze besturen. Wij laten ons leiden door narcisten, omdat we geloven dat ze het beste met ons voorhebben. Omdat we hun leugens geloven. En net als in een persoonlijke relatie met een narcist, kan het niet anders dan leiden tot problemen. Een korte blik op de huidige inrichting van de wereld zou genoeg moeten zeggen.

En net als in een persoonlijke relatie met een narcist, is de oplossing eenvoudig: stoppen met geloven van de aangeboden sprookjes. Sprookjes die altijd uitdraaien op nachtmerries.

Zolang we ons laten verleiden, erin blijven trappen en naar de pijpen van de narcisten blijven dansen, zal de wereld het ego-domein blijven die hij geworden is.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!