Latest Blogposts

Licht Op De Duistere Kanten Van Narcisme

Narcist - I love myself

Zonder dat we het beseffen, staan we allemaal in contact met narcisten. Narcisme komt voor in alle culturen, sociale klassen en rassen, in jong en oud, man en vrouw, hetero-en homoseksueel. Mensen met een sterke narcistische persoonlijkheid zijn overal. De meeste mensen denken bij het woord narcist al snel aan iemand die te veel in de spiegel kijkt. Een narcist is echter meer dan alleen verliefd op zijn eigen spiegelbeeld, er zijn nog vele andere kanten aan een narcist te ontdekken. 

Buitensporig Narcisme

Elke dag zijn de krantenkoppen gevuld met voorbeelden van narcistische types, die niets meer zijn dan bedriegers die verwoestingen aanrichten in het leven van anderen. Dagelijks worden we geconfronteerd met nieuws over kleine en grote familiedrama's of over de financiële narcistische heren van Wall Street tot aan topfunctionarissen in regeringen.

Te veel narcisme is synoniem aan het alleen op zichzelf gericht zijn, streven naar macht en controle, verleiden en manipuleren. Narcisme is het centrale probleem van veel verslaafden en is de oorzaak van veel misbruik en (witte boorden) criminaliteit.

Maatschappelijk veroorzaakt buitensporig narcisme het verlies van menselijke waarden, een gebrek aan zorg voor mens en dier, het milieu en de kwaliteit van het leven. Het is de brandstof voor racisme, seksisme, snobisme, religieus misbruik en onverdraagzaamheid. Narcisme zorgt er ook voor dat we gemakkelijk kunnen worden Verraden door liefde en voor veel disfunctionele relaties en onnodig beschadigde kinderen.

Controle en macht

Narcisten hebben een aantal verschillen met de normale mens. Ze hebben een gebrekkige empathie. Daarom kunnen ze gemakkelijk anderen misbruiken en hen gemakkelijk tot in het diepste van de ziel kwetsen. Narcisten liegen en bedriegen, ze creëren ongeluk, smart en veel problemen in het leven, om er vervolgens anderen de schuld van te geven.

Mede door het gebrek aan empathie ontbreekt bij narcisten de mogelijkheid om 'met liefde in het leven staan'. Dit gebrek brengt voor narcisten de angstige noodzaak met zich mee, om alles en iedereen onder controle te hebben en de macht te behouden. Niets is hen teveel om te krijgen wat ze willen, ze hebben immers geen goed ontwikkeld geweten. Het doet hen letterlijk niets, ze gaan zogezegd over lijken.

Licht in de duisternis

Narcisten kunnen in eerste instantie misschien zeer interessant lijken, maar het gebrek aan medemenselijkheid kan uiteindelijk gevaarlijk zijn. Narcistische personen veroorzaken misbruik, onderdrukking en (emotioneel-)geweld, wat een leven vol duisternis kan brengen.

De donkere duisternis, die narcisten als een schaduw over ons heen laten vallen, kunnen we alleen bestrijden met licht. We kunnen deze duisternis verdrijven door onze zachte krachten te gebruiken door het kwaad dat narcisme veroorzaakt, in het licht te zetten en naar buiten te brengen. We kunnen onszelf en anderen informeren over de gevolgen van narcisme in relaties en diegene helpen, die geholpen willen worden om ervan los te komen.

Narcisten zullen er altijd zijn, maar door er licht op te laten schijnen kunnen we onszelf en anderen beschermen en er zo bovenuit stijgen.

star

 

Deel de informatie van deze website met iedereen voor wie je denkt dat het nuttig is!


Meer over

error: Content is protected !!