Latest Blogposts

Leven met een narcist en manipulatie

leven-met-een-narcist-en-manipulatie

Samenleven met een narcist komt er, in het kort, op neer dat je ver bij jezelf weg bent. Je bent vooral op de narcist gericht. Het is vaak een leven vol stress en manipulatie. De onmacht die je ervaart komt, doordat je, vaak onbewust, je innerlijke kracht uit handen hebt gegeven. Meestal heb je het nodig om afstand te nemen van de manipulatieve psyche van de narcist, voordat je dit kunt zien.

Het kan moeilijk zijn om narcistische manipulatie in je relatie te herkennen, maar dit zijn enkele van de tekenen, die je bij jezelf kunt ontdekken. Je:

 • bent vol zelftwijfel.
 • voelt je vaak verward.
 • voelt je hopeloos en vreugdeloos.
 • voelt je alsof je niets goed kan doen.
 • vraagt je af of je ‘te gevoelig bent’.
 • vraagt je zelfs af of je gek aan het worden bent.
 • verzint vaak excuses voor het gedrag van je partner.
 • hebt het gevoel dat je jezelf altijd moet verontschuldigen
 • weet dat er iets mis, maar je kunt niet bepalen wat het is.
 • begint te liegen om de werkelijkheid te vermijden.
 • houdt informatie achter, zodat je jezelf niet hoeft uit te leggen.
 • hebt moeite het nemen van eenvoudige beslissingen.
 • vraagt je af of je wel 'goed genoeg' bent.

Narcistische manipulatie

Een ander essentieel onderdeel om voor jezelf te erkennen is, dat je het gevoel hebt dat je een geheel andere persoon was voor de relatie; meer ontspannen en met meer zelfvertrouwen, meer lol in het leven en met meer liefde.

Door narcistische manipulatie kun je in een verschrikkelijk demoraliserende spiraal van zelftwijfel, angst en zelfs waanzin terecht komen. De enige manier om eruit te komen, is bij de narcist uit de buurt te blijven en door te gaan met je leven.

De kans is groot dat je graag wilt bewijzen dat je gelijk hebt en dat de narcist verkeerd is. Je wilt bewijzen dat hij probeert om je gek te maken en dat je dat niet bent! Maar besef dat je met dat perspectief de toestand alleen maar erger maakt. Misschien heb je "moeite met geen contact met de narcist", maar soms moet je gewoon leren om niet meer deel te nemen aan bepaalde manipulatieve spelletjes.

Focus op jezelf

Je hoeft namelijk niet te ‘winnen’ van een narcist en dit gaat niet over het overtuigen, beschuldigen of proberen te veranderen van die persoon. Het gaat om het veranderen van je eigen perspectief. Het gaat erom dat je nu gaat focussen op jezelf en dat je de narcist, de stress en de manipulaties achter je kunt laten.

De narcistische persoon is niet geïnteresseerd in wie je bent, of hoe jij jezelf voelt. Hoe je ook je best doet om hem te overtuigen met jouw liefde, hij kan dit niet beantwoorden. Een narcist is niet in staat tot echte liefde: Lees meer in het artikel: niet alles is liefde 

Hoe vaak hij ook zegt van je te houden, hij zal keer op keer bewijzen dat het niet zo is, want iemand die echt van je houdt zal je niet manipuleren enkel voor zijn egocentrische doeleinden. De enige manier om je zelfrespect terug te krijgen en je fysieke en mentale gezondheid te behouden - echt de enige manier - is door uit de relatie te vertrekken.

 

Als je een relatie hebt met een narcist, dan zijn er vele vaardigheden die je kunt gebruiken. In de E-books Verraden door Liefde (klik op de titel voor meer info & bestellĺen) leer je om je kalmte te behouden en ontdek je manieren om proactief te zijn in plaats van reactief. Je leert krachtige strategieën om narcisten te herkennen en hanteren en manieren om ‘nee’ te zeggen. Je krijgt ook krachtige manieren aangereikt die je kunt gebruiken om los te komen en vele tips voor het herstellen van de relatie, zodat je weer verder kunt gaan.


Meer over

error: Content is protected !!