Latest Blogposts

Kunnen vrouwen narcisten zijn?

De Narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) discrimineert niet en kan van invloed zijn op zowel mannen en vrouwen. Het is een misvatting om te denken dat narcistische kenmerken alleen het mannelijke deel van de bevolking treffen. Een dergelijke vergissing kan gevaarlijk zijn, omdat je dan de schade ontkent die vrouwen kunnen aanrichten.

Vrouwelijke narcisten brengen hun slachtoffers net zo veel pijn, vernedering, chaos en vernietiging toe als hun mannelijke collega's. Hun leven bestaat uit mooie woorden, uit gebakken lucht en beide voelen geen empathie of liefde.

Narcistische vrouwen

Uit een studie over narcisme van de Universiteit van Buffalo School of Management blijkt dat mannen gemiddeld meer narcistisch zijn dan vrouwen. In de studie - gepubliceerd in het Psychological Bulletin - werden resultaten van 31 jaar van onderzoek over narcisme gepubliceerd. Men vond dat mannen consistent hoger scoorden op narcisme over meerdere generaties en ongeacht de leeftijd.

Uit bijna alle statistieken blijkt dat er meer mannen zijn met narcistische kenmerken dan vrouwen. Uit het meest recente onderzoek blijkt ook dat er een duidelijke verschuiving is. Het aantal vrouwen met narcistische gedrag neemt toe. Je zou kunnen stellen dat er sprake is van een inhaalslag in narcistisch gedrag bij vrouwen.

Moeilijk te herkennen

Een mannelijke narcist zal gemakkelijker iemand met fysiek geweld schaden. Geweld door de vrouwelijk narcist zie je minder. Dit zal eerder worden toegepast door middel van verborgen manipulatie, bedreiging, stille behandeling, het verspreiden van geruchten, etc....

Deze vorm van agressie is een verkapt middel om anderen te schaden. Om die reden denk ik dat narcistische vrouwen meer kans hebben om niet herkend te worden. Ze weten zich op een onopvallende, subtiele en indirecte manier te misdragen.  Zo voldoen ze aan culturele stereotypen, rolpatronen en sociale verwachtingen. Om die reden alleen al hebben ze minder kans om als narcisten herkend te worden.

Verborgen emotioneel misbruik

Narcistische vrouwen blijven ook vaker van de radar doordat hun (mannelijke) slachtoffers vaker zwijgen over vrouwelijke relationele agressie. Het verborgen emotionele misbruik is vaak erg moeilijk te identificeren, laat staan te verklaren voor het slachtoffer.

De psychologische mishandeling die de mannelijke slachtoffers ervaren is vaak moeilijk te begrijpen. Als ze het al begrijpen is er vaak sprake van veel schaamte en schuldgevoel. Dus ja, ondanks dat ze vaak niet herkend worden, kunnen vrouwen narcisten zijn!

 

Hij / zij

Voor de duidelijkheid hanteren we ‘hij’, in de Nederlandse grammatica, als het geslacht onbekend is. Dé narcist is dus in teksten bijna altijd ‘hij’, net zoals er in artikelen en boeken over dé baby, dé dokter of wandelaar deze altijd als ‘hij’ omschreven staat.

Voor de leesbaarheid en om het omslachtige hij/ zij te vermijden, is op deze website voor de omschrijving van de narcist steeds een man als voorbeeld gekozen. Dit betekent zeker niet dat er geen vrouwelijke narcisten bestaan of dat ze niet net zoveel schade kunnen aanrichten.

In het geval van narcisme in relaties (of dat nu door een man of een vrouw is) is kennis de beste zelfverdediging! Lees meer in het artikel: Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke narcisten

 

 

 


Meer over

error: Content is protected !!