Latest Blogposts

En de Kinderen...? Narcistisch Misbruik Identificeren

Een van de meest hartverscheurende zaken omtrent narcistisch misbruik is de invloed op kinderen. Het is pijnlijk om te zien hoe de invloed van de gestoorde ouder een diepe negatieve impact kan hebben op de ontwikkeling van kinderen. Emotioneel misbruik van kinderen is een van de meest verraderlijke problemen, die niet voorkomen kunnen worden zolang ze niet worden (h)erkend.

 

Een scheiding is nooit makkelijk voor kinderen en de N-ouder maakt deze stressvolle situatie meestal nog moeilijker. Om te krijgen wat hij wil, maakt de N gebruik van iedereen. Dit geldt ook voor zijn kinderen. Het lijkt misschien niet direct duidelijk, maar het is zijn stijl van leven.

Negatieve effecten minimaliseren

Het gaat te ver om er hier diep op in te gaan, maar het identificeren van een aantal van de spelletjes die de N kan spelen, is belangrijk om de negatieve effecten op de kinderen te minimaliseren.

De N is een pathologische leugenaar. Hij zal tegen zijn kinderen liegen en de werkelijkheid vervormen op dezelfde wijze als hij dat bij iedereen doen. De N zal de kinderen zelfs vragen voor hem te liegen, geheimen te bewaren en om je te bespioneren.

Bestaansrecht

De N zal de behoeften en wensen van de kinderen niet respecteren. Hij zal beloften doen aan de kinderen en dan weigeren om ze na te komen. Kinderen zullen verjaardagsfeestjes, sportieve evenementen of andere activiteiten missen die voor hen belangrijk zijn, om maar aan de wensen van de N tegemoet te komen. De kinderen leren zo al snel dat wat zij willen niet belangrijk is bij de N ouder.

Het kan de N niets schelen. Hij is niet in staat zich in te leven, hij heeft niet het vermogen. Voor hem zijn mensen gebruiksvoorwerpen, herbruikbaar en overbodig. Ze zijn er om een functie te vervullen: om hem te voorzien van aandacht (aanbidding, bewondering, goedkeuring, bevestiging, vrees, enz. ) Zelfs de kinderen hebben geen eigen (bestaans-)recht, ​​los van hun taak die ze voor de N hebben te vervullen.

Emotionele mishandeling

De N zal de kinderen een gevoel van vals (materieel) welzijn bieden, in een poging om zijn gezicht te redden. Sommige kinderen zijn buitengewoon gevoelig voor deze hypocrisie van de N-ouder en voelen haarfijn aan wat echte onbaatzuchtige liefde is en wat nep, egoïstisch en vals is. Dit geeft voor deze kinderen veel verwarring en onzekerheid.

Emotionele mishandeling is over het algemeen moeilijker te bewijzen dan fysieke mishandeling. Door rechters en advocaten wordt het dan ook vaak gezien als ongegronde beschuldigingen tegen elkaar. Het resultaat kan zijn dat het emotioneel misbruik niet grondig wordt onderzocht, of geheel word ontkend. Emotioneel misbruik kan tot grote bezorgdheid over het welzijn van de kinderen leiden als het niet serieus genomen wordt.

Wanneer je enige vorm van misbruik van de kinderen vermoedt, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen wat je observeert en deskundigen te raadplegen. Het is niet altijd de gemakkelijkste weg, maar het kan werken. Zoek, indien nodig altijd hulp, in welke vorm dan ook, voor je kinderen en eventueel ook voor je jezelf!


Meer over

10 reacties op “En de Kinderen...? Narcistisch Misbruik Identificeren


Comment author said

Door Ronald op 12 januari 2017 om 22:35

Ik ben zelf een vader van een zoon van 5,5 en stiefdochter 14 jaar( 11,5 jaar opgevoed.) Sinds februari 2015 ben ik gescheiden. De ex stelt alles in het werk om maar te pakken wat ze wil hebben. Ik ben op onderzoek uit gegaan en heb ontdekt dat ouderverstoring wordt gezien als psychische kindermishandeling. Een kind is loyaal aan beide ouders wanneer dit door een ouder wordt beïnvloed dan krijgt het kind problemen met zijn ontwikkeling. In het wetboek van strafrecht staat bij artikel 300 lid 4 dat het benadelen van de gezondheid gelijk is gesteld aan mishandeling. Als je wat bewijs tegen de ex hebt dan kun je dus aangifte doen bij de politie. De politie is verplicht aangifte op te nemen van ieder strafbaar feit artikel 163 lid 6 en artikel 165 lid 1 wetb van Strafvordering.

 

Comment author said

Door Lidy op 12 januari 2017 om 18:38

Wat kunnen we nog doen.
Mijn kleinkinderen komen ook in zo,n situatie terecht.
Moeder manipuleert en verbiedt de kinderen naar vader en rest veel familie te gaan.
Ze isoleert haar kinderen.
Veel beloftes die niet nagekomen worden.
Dit verhaal van jou maakt mij radeloos.
Kunnen we echt niks doen?
Mvg Lidy

 

Comment author said

Door Liselotte op 20 december 2016 om 15:00

Ik ben zo'n kind die is opgevoed door een narcist. 16 lange jaren heeft het geduurd voor we er achter kwamen. Wat er nu met mij is? Ik heb geen contact meer met mijn vader, dreigt daarom de alimentatie stop te zetten, maar hij moet nog 3 jaar (tot mijn 21e) te betalen. In mijn hoofd is ook alles niet helemaal op een rijtje. Ik verwijt mezelf vaak dingen en ben vaak boos op mezelf. Ik ben overgevoelig en word snel boos. Vooral het stemmetje in mijn hoofd blijft maar praten en ik word er zo ontzettend moe van.
Ik ben zo klaar met het idee dat narcisme een soort taboe is, dat er niet openlijk over gesproken kan worden en dat vaak niemand mij begrijpt.
Mijn verleden is een te lang verhaal om op te schrijven, maar wat ben ik enorm trots op mijn moeder die mij heeft opgevoed ondanks mijn narcistische vader. Alles in haar eentje moeten doen en onderdrukt worden door zo'n gemene, egoïstische vent.
Het doet veel met kinderen, wees daar bewust van. Ik weet zeker dat ik hier nog lang laaaaaaang niet vanaf ben..

 

Comment author said

Door suus op 13 december 2016 om 12:16

Hele herkenbare verhalen. Mijn energie is op. Daarom kan ik mijn verhaal hier niet neer zetten. Ook ter bescherming van mijn kinderen. Het enigste wat ik wil is hulp en dan vooral voor mijn kinderen. Bij bjz en de kinderbescherming hoef ik niet aan te kloppen. Dat is nu het probleem. Ik word namelijk telkens als labiel neer gezet. Ik kom al 5 jr geen stap verder.ondertussen wonen twee kinderen die gehersen spoeld zijn bij vader en twee kinderen bij mij. Waarvan mijn oudste geen contact meer wil met vader. Zij heeft hem door en maakt zich ernstige zorgen. Een kind van 17 hoord zich geen zorgen te maken, over de thuis situatie bij vader. Huiselijk geweld, drank misbruik. Miin andere twee kinderen tegen mij opzetten. Van alles beloven en niet na komen. Ik zie sinds kort dat mijn oudste zoon die bij vader woond klem begint te lopen. En het gedrag van vader begint na te doen. Ze moeten tegen opa en oma liegen en mensen die daar over de vloer komen. Dat vraag je toch niet van je kind !!! Ik als moeder kan eigenlijk niks doen. Het ergste is dat je nergens gehoord word.Maar het is genoeg geweest. Het enigste wat ik nog kan proberen denk ik is de kinder onbutsman inschakelen

 

Comment author said

Door Wietske op 29 mei 2016 om 13:51

Mijn ex is ook een narcis. Ik heb 3 jaar terug na 17 jaar huwelijk eindelijk de beslissing durven maken om te scheiden. Partner alimentatie heeft hij mij gechanteerd dat ik deze nooit mocht vragen. De bedreigingen waren zeer grof. Na een jaar kinderalimentatie te hebben betaald is hij daar ook mee gestopt om gewoon zijn bedrijf failliet te laten verklaren en door te draaien op de naam van zijn zoon uit zijn vorige huwelijk. Hij heeft mij bij iedereen zwart gemaakt en ondertussen is hij constant bezig mijn zoon te manipuleren om mij zwart weg te zetten, en hem om te kopen met spullen. Ik ben ondertussen weer gelukkig met een andere man maar ik word gewoon doodmoe van de bedreigingen en het stoken. Ik weet niet meer wat ik moet doen ertegen. Moet ik echt mijn zoon van 14 naar zijn vader laten gaan? Iedere keer heb ik als hij thuis komt een ander kind terug die compleet omgeslagen is en hier thuis de boel verziekt door zijn gedrag.

 

Comment author said

Door Removed op 19 mei 2016 om 04:27

Dit leest eerder als dat moeder Borderline heeft, ook cluster B. Bij Bordeline direct denken aan automutilatie, korte relaties, drugs enz, dat zijn Low functioning. High funtioning Borderliners zijn normaal succesvol in Jobs in sociale omgeving en hebben "normaal" langdurige relaties. Ook hier is het vernietigende alleen gericht op de partner, manipuleert kinderen enz. Madonna, lady Di en Angelina Jolie als voorbeeld. Narcisme uit grandiositeit, Borderline uit angst laag zelfbeeld en zeer kwetsbaar, emotioneel een kind van 4-5 jr. Het bordeline bekende: ik hou van je - ik haat je in 1 moment. Lees "stop walking on eggshells" van Randi Kreger.
Vergeet niet dat ook de Theatrale persoonlijkheidsstoornis cluster B is. Ook overlappend met borderline en narcisme.
Ervaringsverhalen van exen, partners, familie met cluster B hebben allen 1 rode draad, het is vernietigend en heeft diep effect op de volgende generatie!

 

Comment author said

Door Anneke Meijer op 18 mei 2016 om 06:26

Ik steun sinds 2 jaar een vader in zijn jarenlange strijd voor de veiligheid van zijn 2 kinderen (tweeling) Ik ken vader al 36 jaar. deze vader heeft kort na de geboorte van zijn kinderen hulp gevraagd, omdat hij dat de merkte dat moeders geen empathie met de kindjes had. Ze wilde nooit met ze zitten of knuffelen, dat benauwde haar !Er kwam hulp, om moeder te begeleiden anders met haar kinderen om te gaan. maar moeder stopte het na 1x. Vader stopte voor 1 jaar met zijn werk, om thuis de kindjes te verzorgen , daardoor verloor hij zijn eigen bedrijf (Restaurant )En ging vervolgens seizoen werk doen , om dan toch zoveel mogelijk bij zijn kinderen te kunnen zijn. Vervolgens starte men nog een relatie therapie,omdat moeder ook hierin niets toevoegde. En die ookweer door moeder gestopt werd. Toen de kindjes 3 waren schreeuwde moeder nog maar alleen tegen ze en begon ze ook te slaan. VADER slaat alarm en verzoekt via de huis arts weer om hulp.DAN WORDT De ELLENDE ALLEEN MAAR ERGER. Moeder veranderd zonder overleg meteen met de kindjes van huisarts. En Jeugdzorg wordt erbij betrokken...Vader verteld en vraagt professionele hulp voor de veiligheid van zijn kinderen. Moeder slaat, manipuleert en liegt . Familie en vrienden zijn niet meer welkom, het bekende isoleren is in volle gang, De kinderen mogen niet buiten spelen en hebben geen vriendjes.Vader mag niet alleen iets doen met zijn kids. De kinderen mogen ook niets wat vader bedenkt leuk vinden. Elk gezamelijk uitje met de kinderen wordt door moeder verpest. Na een dagje pretpark liggen ze door het gepest van moeder aan het einde van de dag huilend in bed. Vader loopt op eieren , en laat dingen voor de vrede van zijn kinderen.Eenmaal neemt hij de kids mee naar zijn familie om de neefjes en nichtjes te zien. Dan moet de politie erbij komen want moeder laat ze er niet meer in ! Het slaan en schreeuwen of gooien met voorwerpen door moeder is dagelijks. Als vader er tussen springt om zijn kids niet te laten slaan heet dat op papier "vader en moeder zitten in vechtscheiding"Als vader verteld wat moeder doet, heet het "vader praat slecht over moeder " Moeder verklaard bang te zijn voor vader, omdat vader haar mishandeld . Inmiddels is er al een leger van hulpverleners geweest, die niets bereikt hebben. En steeds weer door moeder buitenspel worden gezet. Vader wist toen nog niets van Narcisme, maar had wel door dat moeder gestoord was en dat niets verbeterde of stopte. Het dochtertje krijgt goed contact op school met een lerares, die signaleert dat het niet goed gaat. De volgende dag laat moeder weten dat haar dochter met deze juf niets meer te maken mag hebben. Het kind moet ....onder dwang zeggen "ik wil de juf niet meer `De kinderen moeten van moeder naar andere school ! Vader weet dan nog zelf niets over narcisme , maar ziet wel dat moeder niet goed is !En telkens weer bij elke nieuwe hulpverlener, hetzelfde resultaat. `ouders praten slecht over elkaar en zitten in vechtscheiding !!!Er komt OTS. Moeder wil niets met gezinsvoogd bepraten en laat haar vaak niet eens binnen.Verteld de kinderen dat vader ze naar een gesticht wil sturen en een verhouding met de gezinsvoogd heeft. De kinderen zijn doodsbang voor de tirannie van moeder. Vader wil weg, maar niet zonder zijn kinderen. Hij mag ze niet meenemen want heeft geen eigen huis. Vader en kinderen zitten helemaal klem. Het jongetje van de tweeling is het bij narcisme bekend Golden child . Die alles wat papa en zusje doen aan moeder moet vertellen. Moeder maakt vader 24 uur per dag belachelijk en lacht om zijn pogingen tot hulp verzoek !Ze zet de kinderen in als haar wapen tegen vader. En frustreert ook vaders werk, vader mag eigenlijk ook niet werken van haar. Ze gooit vaders werkkleding of scheermesjes weg zodat vader niet netjes naar zijn werk kan gaan zoals ook al zijn persoonlijke dingen (familie foto´s. diploma´s , post,enz enz ) Of haalt de kinderen niet van school, zodat vader op zijn werk gebeld moet worden om ze te halen. Moeder slaapt dan !Deze vrouw die overal perfect de rol speelt van de vrouw die bang is voor haar man. Is totaal niet ban, maar een duivel !DE KINDEREN WORDEN DOOR HAAR ALS INSTRUMENT IN GEZET OM VADER TE STRAFFEN. Als de kinderen 12 zijn, vraagt vader de scheiding aan en zegt met de hoogste spoed een woonruimte te gaan zoeken voor hem en zijn kids. In overleg met Jeugdzorg gezinsvoogd, die hij vraagt extra beveiliging in te zetten op zijn kids. Omdat er geen andere uitweg meer is. Van af dat moment laat moeder de gezinsvoogd niet meer binnen !!!!!En er worden geen stappen ondernomen door Jeugdzorg tegen moeder. De gezinsvoogd bezoekt dan de kinderen op school !!!Daar legt zijn dochter een verklaring af, dat mama haar dreigt met een mes, als ze voor papa durft te kiezen !!Maar zegt dat ze graag bij papa wil. NU KOMT HET !!!! Vader smeekt zijn kids nu in veiligheid te brengen (zeer bewust inmiddels dat moeder narcist is )en dit te doen voor ze dit met moeder gaan bespreken. Maar neee.........dat is tegen het protocol van Jeugdzorg in...Ze moeten het moeder gaan vertellen!!! Dit terwijl de kinderen bij moeder wonen en hier natuurlijk zwaar gestraft voor gaan worden . Van af die dag heeft zijn dochter gezegd, dit nooit verteld te hebben en ook niets meer met deze gezinsvoogd van doen te willen hebben. UIT PURE ANGST. Vader heeft inmiddels al weer 2 jaar een huis, en heeft na de scheiding nooit zijn kinderen meer gezien. Toen de rechter besloot dat dit weer moest op advies van de raad van kinderbescherming. Lapte ook moeder dit aan haar laars en kwam ze niet brengen. Belde precies op de afgesproken tijd om te zeggen de kinderen willen niet. Ook de kinderen geven sindsdien aan niet meer en nooit meer naar papa te willen. VADER VECHT NOG STEEDS IN DOODSANGST VOOR HET WELZIJN VAN ZIJN KINDEREN. Het jarenlange dossier staat vol van wat moeder niet wil en niet doet. Overal staat vader zoekt hulp, vader houdt zich aan de regels , maar inmiddels heeft vader al bijna a 3 jaar nu zijn kinderen nooit meer gezien. De kinderen hebben geen OTS meer, maar staan nu onder een bijzonder curator ,moeten van de rechter naar een psycholoog en moeder moet verplicht naar een psychiater.Of dit correct gebeurd hoort vader niet. Vader werd door de curator verzocht de kinderen even rust te gunnen en ze maar even 1 jaar nu , niet te zien. Alle noodkreten van vader over de hel waarin zijn kinderen leven, en dat elk woord dat ze spreken met angst en op straffe van door moeder is voorgezegd . Moet eerst weer bewezen worden ????Maar er word niet aan waarheids bevinding gedaan. Dus conclusie....de jeugd hulpverlening herkend narcisme niet en zijn er mede verantwoordelijk voor dat deze kinderen onder zware dreiging en mishandeling leven.Moeder heeft alle vrijheid de kinderen te zetten naar haar hand. Zelfs als de bezoekregeling waar nu door de curator van de kinderen aan wordt gewerkt , zal een nieuw bedreiging voor de kinderen zijn. Want moeder is niet van plan haar macht op de kinderen te verliezen ...en wat dan...? Vader heeft aangeven voor de veiligheid van zijn kinderen te vrezen .Moeder is narcist en onberekenbaar. Niemand luistert echt naar wat vader zegt !En de kinderen zitten in de hel. Totaal afhankelijk van de duivelse streken van moeder. Zelf de bedreigingen met het mes, zijn in de zaak terzijde geschoven. Vader moet dat maar laten rusten is hem gezegd, "we werken nu toch aan een hernieuwde mogelijkheid van bezoek onder toezicht " Dus richt u daar maar op ! Het is niet te geloven hoe deze goede en verzorgende vader op een zijspoor is gezet, en de kinderen nog steeds bij hun wrede narcistische
moeder moeten blijven ? Wij de oude vriendengroep van vader ( sommigen 37 jaar lang ) hebben na zijn scheiding weer contact met hem gezocht. We hebben verklaringen afgelegd ,waarin staat dat we door zijn vrouw niet meer welkom waren,maar dat zijn normale netwerk weer is hersteld. Ook hebben we gemeld dat deze kinderen steeds ernstiger gevaar lopen als er door de professionals NU geen juiste diagnose wordt gesteld. Want is het niet zo dat steeds wanneer er weer een gezinsdrama plaats vind ,de hulpverlening net als hier al op de hoogte was ? Wij blijven steunen en aangeven dat een ieder die hier aan meewerkt verantwoordelijk is voor de veiligheid van deze 2 kinderen.

 

Comment author said

Door Anoniem op 15 februari 2016 om 07:46

Vader heeft in de rechtbank tijdens OTS geroepen zijn handen van de kinderen af te trekken.
Deze man stalkt de oudste al twee jaar, ze heeft PTSS.
Ze heeft op een veilige plek gewoond omdat ze bang is dat hij steeds weer voor mijn deur verschijnt. Nu heeft de voogd haar verblijfsadres doorgegeven. Heb ik hun gebeld om veiligheidsplan op te stellen en de voogd is boos op mij. Het is nl zijn woord tegen mijn woord.
Mijn jongste wilde graag twee keer twee uurtjes in de week naar vader toe, hij heeft vader vergeven ( dit kind heeft er gewoond en kwam met verhalen thuis dat hij op de dakkapel moest vluchten voor deze psychopaat), de voogd ziet het belang van vaste korte afspraken, maar vader wil geen vaste tijden.
De voogd gaat hierin mee!
Dit is niet te handelen, mijn oudste staat op het randje van de afgrond en de voogd duwt haar er op deze manier overheen.
Ze zit daar om sterker te worden, zodat ze weer naar huis kan komen. Ze roept steeds tegen mij stop papa, ik zou niet weten hoe!

 

Comment author said

Door Wilma op 16 maart 2015 om 22:13

Hier is het AMK ingeschakeld. Ik had hoop dat ze het zouden zien. Dat de hulpinstanties die in mijn leven waren (psych, basis bureauzorg, context en thuisbegeleiding) samen met mij AMK kon overtuigen. Helaas, meneer heeft met leugens, verdraaiingen en tegenwerken het voor elkaar gekregen dat er niets aan zijn kant hoeft te gebeuren. En omdat het AMK geen grip op hem kreeg moest ik maar de wijste zijn. Met een narcist naar een relatietherapeut (al uit elkaar incl. mishandelingen), ja hoor, want die kan wel door zijn leugens heen kijken? En je kan met een narcist compromissen sluiten? Dus het AMK zag geen bewijs dat mijn kinderen in gevaar waren (emotioneel). Het enige dat het heeft opgeleverd is dat ik nu geen ernstige dingen meer hoor van mijn kinderen. Zou hij deze niet meer doen omdat hij het AMK niet op zijn dak wil krijgen of zeggen mijn kinderen deze dingen niet meer... De hulpverlening is niet opgeleid om narcisten te herkennen. Wij als ouder moeten het uiteindelijk zelf uitzoeken. En geloof mij, mijn kinderen hebben al schade ondervonden aan zijn gedrag...

 

Comment author said

Door Annemieke op 17 oktober 2014 om 16:22

Hoi, Ik ben het er ook mee eens, dat het zeker onderschat word, wat er in werkelijkheid gebeurd, met de kinderen, en ook met mij als moeder,
Zelf zit ik nu in scheiding met een N.Persoon,
We zijn al bij twee bemiddelaars geweest, en als laatste bij een Psycho therapeut, zelf daar heeft hij het met zijn manipulatie voor elkaar gekregen, dat hij voor waar aan gezien wordt, in godsnaam wie geloofd mij nu hierin, ik ben diegene die hulp mmoet gaan zoeken!
Ik zit nu op het verdachte bankje, en geloof me maar dat er vele dingen zijn gebeurd, maar het wordt elke keer zo aan gewerkt en verdraaid, dat het dan elke keer weer bij me neer gelegd wordt,
Zelfs een van ons kind krijgt hij hierin in mee, en dit is heel erg, Zo zegt hij telkens, ik weet niet wat ik fout gedaan heb, weet niet wat ik verkeerd gezegd heb, maar het ergste van alles dAt hij zonder blikken en blozen kan zeggen, Ik heb je nog nooit iets aan gedaan, Vindt dit dood eng.
Nu zijn we bij het eerste gesprek geweest, i.v.m de scheiding,
Deze N. Krijgt het moeilijk kan niet uit zijn woorden komen, ( hij doet alleen de dingen die voor hem het beste uitkomt, waar hij beter van wordt)waarop er word gevraagd zijn jullie het er samen mee eens dat jullie uit elkaar willen,
Dan zie je zo'n man en zegt huilend, Ik moet wel, doe jaren Zo mijn best, ik doe er alles voor en doe het toch nooit goed, Dit is zo walgelijk om te zien, hoe dat gebeurd.
En ik sta er in vele gevallen zo alleen voor, wat ik vertel, klinkt in vele zo ongeloof waardig, Hij is toch een aardige man, tjonge wat kunnen deze mensen liegen, alles verdraaien, en manipuleren, maar het alle ergste van alles vind ik, dat ik op een plek word gezet die ik helemaal niet ben, en onze kinderen horen en zien hun vader, hoe zielig hij Nu is, en wat mama hun vader nu allemaal aan doet,
Hier wilde ik het bij laten,
Ik wil iedereen heel veel sterkte wensen, en zeker veel kracht die hier ook mee te maken hebben, Eigenlijk verdienen we zoveel beter.
En eens zal er een tijd komen, dat hier ook meer naar gekeken gaat worden, en meer bekend heid in komt. Want zo komen er op deze manier ook vele slachtoffers meer als je denkt.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!