Latest Blogposts

Ben jij het kind van een narcistische ouder?

Ben-jij-het-kind-van-een-narcistische-ouder

Hoe weet je nu of je het kind bent van een narcistische ouder? In de lijst met kenmerken van narcisten herken je misschien het gedrag, maar hoe weet je nu of je ouder wel echt narcistisch is? Je narcistische moeder of vader zal waarschijnlijk niet alle kenmerken vertonen, maar als ze aan veel van de kenmerken voldoen kan dat al veel invloed op je ontwikkeling hebben gehad.

 

Als kind van een narcist kun je worstelen met de volgende problemen:

 • Vertrouwensproblemen
 • Afhankelijkheid in relaties
 • Angst of depressie
 • Leegte
 • Zelfverwijt
 • Een ‘people pleaser’ zijn
 • Een zwak gevoel van eigenwaarde
 • Moeilijkheden om jezelf uit te drukken
 • Moeite om emoties te hanteren
 • Een onvermogen om ‘nee’ te zeggen
 • Chronische schuld- of schaamtegevoelens
 • Onvermogen om in je levenskracht te staan
 • Het gevoel geen bestaansrecht te hebben

Wanneer je dit gedrag, deze houdingen en gevoelens nooit of bijna nooit ervaart, is de kans klein dat je ouder een narcist is. Veel herkenning houdt in dat je ouder waarschijnlijk veel narcisme kenmerken heeft. Hoe meer je herkent, hoe groter de kans dat een van je ouders de Narcistische Persoonlijkheidsstoornis heeft.

 

Lees hier welke mogelijke gevolgen een narcistische ouder heeft of had voor je ontwikkeling:

VERDEDIGINGSREACTIE

Er is sprake van de 'verdedigingsreactie', wanneer er veel energie wordt gestoken in zelfverdediging en het verstoppen voor gevaren, zowel van binnenuit als van buitenaf.

Door de opvoeding van een narcistische ouder ben je geneigd te reageren om jezelf te beschermen; niet alleen tegenover je ouders, maar ook tegen anderen, zoals vrienden, familie en partners. Dit patroon suggereert dat je alle middelen inzet om te voorkomen dat je wordt gemanipuleerd of overspoeld wordt door de behoeftes van anderen. Het houdt meestal ook in dat je jezelf mislukt voelt als je niet aan iemands verwachtingen kunt voldoen. Met deze manieren om jezelf te verdedigen tegen narcistisch gedrag, bescherm je jezelf onbewust tegen potentiële bedreigingen als manipulaties en kleinering. De meest voorkomende mechanismen zijn: weerstand, rebellie, jezelf terugtrekken en (emotionele) ongevoeligheid.

VOLGZAAMHEIDSREACTIE

De ‘volgzaamheidsreactie' houdt in dat je als kind probeert met de narcistische ouder mee te werken, hem of haar probeert te paaien en probeert te voldoen aan alle verwachtingen van die ouder.

Ben je inderdaad geneigd volgzaam te reageren? Voorbeelden daarvan zijn:

* jezelf minder belangrijk maken

* jezelf opofferen en meegaan in de mening van anderen.

* je verantwoordelijk voelen voor het welzijn en de gevoelens van anderen

Als je ‘ja’ zegt op deze vragen, dan ben je waarschijnlijk vaak bezig met het zorgen voor anderen en voel je jezelf tegelijkertijd niet gewaardeerd, als aan jouw behoeftes niet worden voldaan. Toch blijf je steeds meer en meer tijd en moeite investeren in het zorgen voor anderen, in de hoop dat ze uiteindelijk ook jouw behoeftes vervullen.

 

Veel van dit gedrag en deze houdingen en gevoelens van - volwassen kinderen met narcistische ouders - kunnen worden teruggeleid naar de relatie met je ouder(-s) in de periode dat je nog jong was. Hoogstwaarschijnlijk werd je verantwoordelijk gehouden voor hun welzijn en kon je nooit helemaal aan die eisen voldoen. Dat patroon zal zich ook herhalen in andere relaties die je hebt. Ook al heeft het niet het gewenste resultaat, je blijft het proberen.

Wat nu?  

Wanneer je jezelf herkent in bovenstaande zaken, dan kan dat een alarmbel voor je zijn.

Leren om de gevolgen van het kind zijn van een narcistische ouder te begrijpen, én vrede te hebben met je jeugd, is een van de meest genezende en krachtigste ervaring die je ooit zult hebben.

Ik hoop dat deze informatie je ondersteunt op de weg naar heling en groei. Lees voor meer informatie het boek Voorbij het narcisme, in je relaties, familie en werk.

Of als je meer kennis wilt opdoen en/ of  je ervaringen over het opgroeien met een ouder wilt delen, kom dan naar de workshop Voorbij het narcisme.


Meer over

error: Content is protected !!