Latest Blogposts

Narcistisch Misbruik en Gaslighting

Onzekerheid, afhankelijkheid en het verlies van jezelf zijn ernstig symptomen die worden veroorzaakt door narcistisch misbruik. ‘Gaslighting.’ is een van de soorten van misbruik die strategisch worden ingezet door narcisten. Het is vorm van psychische mishandeling die gebruikt wordt om geleidelijk een extreem gevoel van angst en verwarring te creëren, tot het punt waarop slachtoffers niet meer vertrouwen op hun eigen geheugen, hun waarneming of hun oordeel.

Het spel

Het is een spel waarbij deze misbruikers proberen de realiteit van het slachtoffer te herdefiniëren en vorm te geven door hen mentaal te bewerken.

Gaslighting begint voor het slachtoffer eerst met het stadium van ongeloof, dat wil zeggen er gebeurt iets wat vreemd lijkt en ze kunnen niet geloven wat er gebeurd is.

In de volgende fase verplaatst zich dit naar de verdediging. Op dat moment heeft het slachtoffer nog steeds voldoende waarden van zichzelf om te vechten en zich te verdedigen tegen het manipulerende gaslighting, maar ze worden telkens opnieuw weer in verwarring gebracht.

Verdraaid beeld van de werkelijkheid

Uiteindelijk zal de narcist ze met trucs bespelen en inspelen op hun onzekerheid. Geleidelijk raakt het slachtoffer hierdoor steeds meer verward, is niet meer in staat om het spel te doorzien en begint aan zichzelf te twijfelen.

In de laatste fase is er sprake van een depressie en slagen ze er niet eens meer in te herkennen wie ze zijn geworden. Ze voelen zich gebroken en geïsoleerd. Ze beginnen te denken dat ze niets goed meer kunnen doen, hebben niet het gevoel dat ze nog kunnen vertrouwen op zichzelf en ze hebben een verdraaid beeld van de werkelijkheid.

Twijfelen aan alles

De narcist gebruikt gaslighting als een opzettelijke en wrede manier om het slachtoffer te laten denken dat ze hun verstand verliezen door hen te manipuleren. Ze bombarderen hun prooien met een forse hoeveelheid onzekerheden, waardoor de slachtoffers uiteindelijk niet meer in staat zijn om hun eigen perceptie te vertrouwen.

Wanneer slachtoffers deze toestand bereiken, beginnen ze te twijfelen aan alles over zichzelf, hun gedachten, hun mening, hun ideeën, hun idealen. Vaak denken ze dat ze hun verstand verliezen en worden ze in hoge mate mede afhankelijk van hun misbruiker voor hun realiteitszin.

De technieken voor het gaslighting zijn krachtige, geheugenspelletjes. Ze zijn vergelijkbaar met bepaalde vormen van hersenspoeling, ondervraging en marteling die al decennia professioneel beoefend worden door geheime inlichtingendiensten, sektes, enz.

Dit is slechts een korte en vrij simpele verklaring van een van de meest ingewikkelde onderwerpen die betrekking hebben op het narcistisch misbruik. Hopelijk heb ik hiermee duidelijk gemaakt wat gaslighting is en wat het teweeg brengt. Het is mijn mening dat zonder deze kennis over narcistische gedrag slachtoffers onnodig extra lang in een pijnlijk relatie met misbruikers blijven.

Meer lezen > Verraden door Liefde - E- Books over het herkennen hanteren en herstellen van narcisme in relaties


Meer over

1 reactie op “Narcistisch Misbruik en Gaslighting


Comment author said

Door Henk op 7 maart 2017 om 21:29

Het klopt helemaal en men liegt en bedriegt om mij stuk te maken?
Ik ben in 2000 gescheiden en ex heeft iedereen met leugens en bedrog mijn naam slecht gemaakt. Ik ben zelf ook dom geweest om niet eerder te scheiden en 38 jaar de relatie in stand gehouden terwijl 3 maanden na huwelijk al de eerste emoties begonnen dat ze nog niet zwanger was en dat ging jaren door. De grootste pijnen is voor mij het zwijgen en ook tegen hulpverlener opdracht hebben gegeven dat die niets mocht zeggen toen ik heb geprobeerd om het contact met kinderen weer te krijgen en die vertelde mij dat ze een zwijgplicht heeft. Hoe wil je dan een probleem oplossen. Ik heb mijn hele verhaal in 2014 beschreven in een boek "Strijd tegen onrecht' maar ook die is uit de handel genomen zonder met mij te overleggen wat ik ten zeerste betreur. Ik blijf positief denken maar heb al mijn kinderen onterft.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!