Latest Blogposts

Hoe herken je een echte narcist in relaties?

Hoe-herken-je-een-echte-narcist-in-relaties

De term narcisme heeft een scala aan mogelijkheden voor uitleg. Zo schetst het een variatie van normaal narcisme en van gematigd tot de ziekelijk narcistische persoonlijkheidsstoornis. Echte narcisten hebben vaak een ongelofelijke overtuigingskracht, waardoor je ze niet snel herkent. Daarom hier een aantal voorbeelden om mild narcistisch gedrag van echte narcisten in relaties te onderscheiden:

Mild narcisme

Laten we het eerst eens hebben over mild of goedaardig narcistisch gedrag. Iemand kan dan soms egocentrisch en egoïstisch zijn, maar is in staat om zichzelf te beheersen. Mensen die gematigd narcistisch zijn, hebben in relaties nog steeds empathie.

Door de egoïstische trekken voldoen ze misschien niet altijd aan de behoeften van hun geliefden, maar ze kiezen er niet voor om deze behoeften te negeren. In relaties kunnen ze misschien gewoon vergeten dat iemand anders andere behoeften kan hebben, dus moeten ze eraan worden herinnerd.

Tegen mensen met gematigd narcistisch gedrag kun je gewoon zeggen: dat ze je ergeren, en ‘het gaat niet altijd over jou’ en zij verontschuldig zich dan voor hun gedrag. Ze kunnen dan hun overdreven zelffocus opschorten en zijn in staat om hun eigen gedrag te kunnen zien. Ze kunnen zeggen dat ze het jammer vinden dat ze zo egoïstisch waren.

Echte narcist

Goed, dan de voorbeelden van echt narcistische mensen.

Zij zijn extreem zelfingenomen en egocentrisch, ze hebben een onverzadigbare behoefte aan aandacht, bewondering en waardering, Ze zijn zo ijdel dat ze de neiging hebben om binnen relaties compleet op zichzelf en hun eigen behoeften gefocust te zijn.

Narcisten denken dat zij de experts in de meeste dingen zijn en hebben, naar buiten toe, een hoge eigendunk. Ze geloven dat intellectueel, superieur, speciaal en uniek, begaafd zijn of behoren tot de uitverkorenen. Ze hebben aanhoudende aspiraties voor status en prestige waar ze naar streven

Meer voorbeelden

Door het belachelijk maken van anderen voelen zij zich beter. Zij zijn degene die de fouten van iedereen zien, niet omdat ze iemand willen helpen, maar vooral omdat het hen op de een of andere manier een beter gevoel geeft.

Zelf hebben ze het idee dat ze meer rechten hebben en zijn ze geneigd om te geloven dat ze een voorkeursbehandeling verdienen. Ze willen speciale aandacht en hebben onredelijke verwachtingen van anderen.

Vooruit, nog een paar voorbeelden

Ze tolereren geen kritiek en zijn dan erg defensief. De narcist reageert boos, omdat hij zo zelfvoldaan, veroordelend en intolerant is voor imperfectie, vooral die van hun eigen imperfectie.

Narcisten zijn erg angstig en nerveus over het maken van een fout. Ze ontkennen het of zullen de schuld altijd aan iemand anders geven. Ze keren de dingen om en zij geven de schuld aan andere mensen voor hun eigen fouten.

Goed, nog een aantal voorbeelden dan

Ze hebben meer schaamte dan je je kunt voorstellen. Ze zullen verantwoordelijkheid ontkennen en misschien je zelfs wel straffen, omdat je hen hebt gecorrigeerd. Het is gebruikelijk voor narcisten, wanneer ze betrapt of geconfronteerd met een fout of een probleem dat ze zelf veroorzaakten, om dat dan om te draaien.

Narcisten kwetsen mensen in hun omgeving, omdat hun eigenzinnige behoeften voorrang hebben op anderen. Ze zijn onbewust van en niet in staat om de schade te herkennen die ze veroorzaken. Ze voelen zich gerechtvaardigd om zich zo te gedragen.

Narcisten zullen het bestaan van hun onaangepastheid ​​niet herkennen of toegeven. Ze zullen en kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun acties. Ze kunnen hun kwetsend gedrag niet stoppen of aanpassen.

Lees meer over: is de Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Veranderbaar? 

Als afsluiter nog één voorbeeld dan...

Normale mensen zijn bereid om wat water bij de wijn te doen bij conflicten, in hun gedrag zullen ze laten zien dat ze het beste met iedereen voor hebben.

Ja, narcisten kunnen ook genereus zijn en doen alsof ze liefdevol en vrijgevig zijn, maar dan alleen wanneer hun persoonlijk gewin op handen is of wanneer ze hun ego bevestigd willen zien. En daarin zit dan ook het grootste verschil met mild en buitensporig narcistisch gedrag. Een echte narcist heeft alleen het beste met zichzelf voor en vergeet verder iedereen om zich heen.

 

Herken jij een echte narcist in je omgeving en wil je weten wat je kunt doen om jezelf te beschermen? Lees dan meer in de boeken van Mjon. 


Meer over

error: Content is protected !!