Latest Blogposts

9 Tekenen Van Een Relatie Met Een Narcist

9-tekenen-van-een-relatie-met-een-narcist
Iedereen kent wel een narcist in zijn omgeving. Deze persoon is egocentrisch, heeft weinig vermogen tot empathie, is manipulatief en heeft het idee meer rechten te hebben dan jij en ik. Het verwarrende is dat een narcist heel charmant en attent kan zijn wanneer je hem net hebt ontmoet. Dit is met name het geval wanneer hij je als een aantrekkelijk prooi ziet.

Het is gemakkelijk om te vallen voor een narcist: hij is verleidelijk, charmant en betrekt je al snel in een vaste relatie. Tegen de tijd dat je je realiseert wat er is gebeurd, is het vaak al te laat; je bent verslaafd aan zijn aandacht. 

Ben jij verwikkeld in een relatie met een narcist? Vind het uit door het lezen van deze 9 tekenen:

  1. In de eerste fase van de relatie is hij de persoon van je dromen. Hij draagt je op handen en zet je op een voetstuk. Hij zal je laten geloven in het sprookje van ‘de ideale liefde’ en je een prachtige relatie voorspiegelen met alle romantische kenmerken die daarbij horen.

  2. De relatie verloopt vaak snel en heftig, want een narcist heeft meestal grote haast met het bevestigen van de relatie. Hij wil je zo snel mogelijk ‘vastleggen’ door te gaan samenwonen, trouwen of aan kinderen te beginnen.

  3. De abrupte kentering die dan volgt, is een vast onderdeel van narcistisch misbruik. Narcisten idealiseren je in het begin en dan ‘devalueren’ ze je plotseling. Tijdens deze devaluatiefase laat de narcist je door een reeks vernederende handelingen merken dat je niet meer van belang bent voor hem. Hij haalt je gewetenloos naar beneden, verlaat je tijdelijk, negeert je schaamteloos of wordt zelfs agressief.

  4. Zo af en toe gaat hij weer even terug naar de idealiseringsfase, om je ervan te overtuigen dat hij je zal belonen met liefdevol gedrag zolang je hem maar gewoon zijn zin geeft. Hierdoor blijf je geloven in het ‘mooie begin van de relatie.’

  5. Je wilt graag die liefdevolle persoon weer terug en daarom geef je hem al snel zijn zin. Dit gaat vaak heel subtiel. Zonder dat je het merkt, pas je je steeds meer aan en je gaat steeds meer op je tenen lopen. Telkens weer geef je een stukje van jezelf weg.

  6. Hij zal proberen je te isoleren door kritiek te uiten op vrijwel iedereen die je kent, en een wig te drijven tussen jou en je familie en vrienden. Hij is erop uit om je netwerk kapot te maken. Op deze manier garandeert hij zich van jouw exclusieve aandacht.

  7. Voortdurend eist hij dat je voorziet in zijn behoeften en hij vindt dat zijn behoeften altijd vóór die van jou gaan.

  8. Wanneer je hem confronteert met zijn gedrag wordt hij boos. Jouw gevoelens zal hij niet erkennen, maar je juist nog meer manipuleren en omlaag halen.

  9. Het maakt niet uit hoeveel je van jezelf geeft, het zal nooit genoeg zijn. Het gat in de narcist is in veel opzichten een bodemloze put …

Deze fragmenten zijn veelbetekenende gemeenschappelijke kenmerken van narcisme in relaties en zijn samengevat uit het boek: Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk.


Meer over

0 reacties op “9 Tekenen Van Een Relatie Met Een Narcist

Plaats een reactie

error: Content is protected !!