Latest Blogposts

10 Kenmerken Van Narcistisch Misbruik

Bij narcistisch misbruik is er sprake van een vorm van psychologisch misbruik. Het gedrag van iemand is dan zo onberekenbaar en egocentrisch dat de omgeving er last van heeft, en dat is nog voorzichtig uitgedrukt. Narcistisch misbruik is erg onderschat. Veel slachtoffers van narcisten zijn zich er niet eens van bewust dat wat ze ervaren een feitelijke, vorm van misbruik is. Zelfs wanneer ze zich er wel van bewust zijn dat ze worden misbruikt, dan kunnen ze het nauwelijks beschrijven, omdat het zo moeilijk is om op de  manieren waarop narcistisch misbruik schade veroorzaakt de vinger op te leggen.

Lees hier 10 kenmerken van narcistische misbruikers:

1. Jaloezie & Bezitterigheid

Een narcistische misbruiker ziet je als partner als zijn eigendom, in plaats van als unieke individu. Hij is jaloers op je familie, vrienden, collega's of zelfs je hond. Hij beschuldigt je van bedrog of flirten met andere mannen zonder reden.

2. Controle

Hij vraagt altijd waar je bent geweest en met wie, op een beschuldigende manier. Hij controleert de activiteiten waaraan je mag deelnemen. Hij wordt al snel boos als je als vrouw tekenen van onafhankelijkheid toont.

3. Superioriteit

Een narcist zal zich superieur gedragen en je naar beneden halen, om zichzelf beter te voelen. Het doel is om jou een zwak gevoel te geven, zodat hij zich machtig kan voelen.

4. Manipulatie

Een narcistische misbruiker zal geen tactiek onbenut laten om je te manipuleren. Hij zal bij problemen de schuld altijd bij anderen leggen. Hij zal zielig doen en ervoor zorgen dat je medelijden met hem hebt, zodat je zal blijven proberen hem te 'helpen'.

5. Stemmingswisselingen

Zijn stemming wisselt van agressief en misbruikend naar zielig en slijmerig. En, soms ineens weer liefdevol. Meestal, nadat het misbruik heeft plaatsgevonden.

6. Acties komen niet overeen met woorden

Hij breekt voortdurend zijn beloften. Hij zegt het een en doet het ander. Hij zegt dat hij van je houdt en vervolgens misbruikt hij je...

7. Bestraffend

Wanneer hij zijn zin niet krijgt, dan zal een narcist je seks, aandacht geld of wat dan ook weigeren, of hij speelt "de stille" als straf, of hij scheldt, dreigt en heeft woede uitbarstingen en hij zal voortdurend kritiek op je uiten.

8. Niet bereid om hulp te zoeken

Een narcist zal niet toegeven dat er iets mis is met hem, dus waarom zou hij hulp zoeken? Hij erkent zijn fouten niet of wijt het aan zijn kindertijd, of in elk geval aan omstandigheden buiten hem om.

9. Geen respect voor vrouwen

Een mannelijke narcist toont geen respect voor vrouwen. Hij denkt dat vrouwen minderwaardig, dom en waardeloos zijn. Daarnaast zijn er uiteraard ook vrouwen die de narcisticshe stoornis hebben.

10. Geschiedenis van misbruik

Misbruikers herhalen hun patronen. Uit onderzoek blijkt, dat narcistische mannen vaak jarenlang hun destructieve relatie patronen blijven herhalen en een spoor van vernielde relaties achterlaten.

Actie ondernemen

Als je partner een of meer van bovenstaande kenmerken vertoont, dan kan het tijd zijn om de relatie opnieuw te evalueren, hulp te zoeken en om eruit te stappen. Als je doorgaat met een (emotioneel) gewelddadige relatie, omdat je denkt dat hij zal veranderen en zich zal laten behandelen, denk dan nog eens goed na. Een narcistische misbruiker zal niet veranderen.

Lees meer in het artikel: is de narcistische persoonlijkheidsstoornis veranderbaar

Als je partner zijn onrechtmatige gedrag blijft herhalen, is je enige optie om te vertrekken en echt actie te ondernemen voor de bescherming van jezelf en eventuele kinderen.

Zelfbescherming

De beste verdediging tegen narcistisch misbruik is zelfverdediging. En, de beste zelfverdediging is kennis. Wanneer je te maken hebt met een narcist dan is het functioneren van iemand zo gestoord dat het onoplosbare problemen kan veroorzaakt en dat niet af en toe, maar vrijwel voortdurend. Het is dan niet alleen wijsheid om kennis te verzamelen, maar ook noodzakelijk om die kennis met wijsheid in je leven te gaan toepassen.

Lees verder hoe je jezelf kunt beschermen tegen narcistisch misbruik in de boeken van Mjon van Oers, over narcisme in relaties.

 


Meer over

5 reacties op “10 Kenmerken Van Narcistisch Misbruik


Comment author said

Door Teurlings Ann op 1 maart 2016 om 21:06

Ik heb ook zo'n man gehad en mijn kinderen zijn nog bij hem. In Belgie zeiden ze tegen mij dat vrouwen en kinderen niet beschermd worden en dat mijn geval te erg was en ik naar het buitenland moest vertrekken. Hij staat onder bescherming van het koninklijk paleis en iedereen weet wie hij is en niemand kan iets doen. Als een vrouw mij vorig jaar belde om te zeggen dat mijn kinderen in gevaar zijn dan weet je het wel. Dan ga je er bijna onderdoor maar toch hou ik vol. De kinderen kan ik niet meer zien of ik moet naar de gevangenis. enz....Mijn doel is nu mijn leven zo op te bouwen dat ik voldoende geld heb om ze nog een gelukkig leven te kunnen geven als ze terug komen zodat ze wetetn dat ze niet voor niets hebben moeten lijden, ook mij gelooft niemand. Ik ben maar een kunstenaar en dus onstabiel!!!!??????

 

Comment author said

Door aa op 7 april 2015 om 16:06

En wat doe je als ook kinderbescherming, jeugdzorg en de rechterlijke macht worden ingepalmd door een narcist? Ex en kinderen worden de dupe. Niemand lijkt te zien wat hier gebeurt, de verkeerde wordt gestraft! Hoe kun je de "experts" laten inzien dat ze het totaal bij het verkeerde end hebben?

 

Comment author said

Door Tineke op 30 maart 2015 om 16:40

Helemaal helen lukt denk ik bijna niemand!

 

Comment author said

Door Een bezorgde moeder op 30 maart 2015 om 14:49

Wat hier staat het lijkt wel of ik het heb geschreven. Alles komt er in voor 16 half jaar was ik vernederd en gekrengt door hem en nu zijn mijn kinderen aan de beurt bij hem. Ik kan er niks tegen doen want ik wordt niet gelooft. Het ik een kwelling voor je nu 6 jaar van hem af en nog is het geen overwinning. Je komt er niet zomaar vanaf en zeker als je het bij de rechter niet serieus genomen wordt en hem eerder gelooft dan zijn kinderen en mij

 

Comment author said

Door Doris Hoogenraad op 19 juli 2014 om 16:23

15 jaar volgehouden! Vele jaren nodig gehad om te helen! Maar helemaal heel wordt ik nooit!

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!