Latest Blogposts

10 Kenmerken - Narcistische Versus Gezonde Relaties

Weet jij hoe gezond jouw relatie is? Deze 10 kenmerken zijn een check-up voor de gezondheid van je relatie. Bij veel punten zullen de problemen in een relatie met een narcistische partner herkenbaar zijn. Uiteindelijk zul je het gevoel krijgen dat de relatie gewoon fundamenteel 'niet klopt'!

 

Check-up voor de gezondheid van je relatie

Een persoonlijkheidsstoornis, kan een gezonde relatie ernstig in de weg staan. Maar, hoe herken je het wanneer je een partner hebt die de narcistische stoornis heeft? En, hoe weet je nu hoe een gezonde relatie eruit ziet?

De gelukkigste, meest vervullende en duurzaamste relaties zijn diegene die gelijkwaardig zijn, dat wil zeggen, relaties waarin elke partner gelijk is aan de andere in de besluitvorming, ouderschap, carrière en financiën en waar beide partners zichzelf kunnen zijn, vrij zijn en in staat zijn tot het uitdrukken van hun gedachten, gevoelens en ideeën naar de ander.

Gezonde romantische relaties worden gekenmerkt door empathie en bezorgdheid voor de gevoelens van de ander, een oprechte interesse in de ideeën van de ander, het vermogen om ambivalentie te tolereren en het vermogen om de eigen bijdrage aan conflicten te erkennen. Bij narcistische relaties is er niets van dat alles.

10 Kenmerken - Narcistische Versus Gezonde Relaties

1. Eerlijkheid en verantwoordelijkheid:

in een gezonde relatie zullen beide partners de verantwoordelijkheid voor hun eigen daden aanvaarden en zullen ze niet de schuld op anderen schuiven. Als er een noodzaak is om te veranderen, dan doen ze dat voor hun eigen groei en niet omdat hun partner dat wil.

Een narcistische partner neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn daden en zal de schuld altijd op jou schuiven. Er verandert niets aan zijn gedrag, ook al zegt hij soms van wel. Wanneer je een narcist als partner hebt dan leef je met iemand die zijn eigen fouten niet kan zien.

2. Niet-bedreigende taal:

goede partners praten op een manier die ervoor zorgt dat beiden zich veilig voelen, om zich uit te drukken zoals ze dat zelf willen. Het is voor hen vanzelfsprekend om in de communicatie geen bedreigingen of manipulatieve acties te gebruiken.

Bij een narcistische partner voel je je vaak onveilig om echt te zeggen wat je denkt. Na een tijdje heb je zelfs niet eens meer het gevoel dat je nog een stem hebt.

3. Compromissen en billijkheid:

beide partners streven, normaal gesproken, naar wederzijds bevredigende oplossingen in een conflict. Ze zijn bereid verandering te aanvaarden en compromissen te sluiten.

Met een narcistische partner heb je het gevoel, dat er in een conflict alleen maar verliezers zijn. Hij is zelden bereid tot het sluiten van een compromis en hij aanvaardt geen tegenspraak. Als hij zijn zin niet krijgt, wordt hij meteen woedend.

4. Wederzijdse Communicatie:

een goede communicatie houdt in dat beide partners openlijk en naar waarheid spreken. Ze zijn in staat om eerlijk en zichzelf te zijn en te praten over hun eigen gevoelens.

De narcist praat en jij mag luisteren. Het gaat meestal nergens over, maar hij kan uren doorgaan. Als je eens iets probeert te vertellen, onderbreekt hij je, of kapt hij het onderwerp af. Hij brengt het gesprek steeds terug naar zichzelf. Hij liegt vaak en je hebt het gevoel dat je partner niet te vertrouwen is.

5. Gedeelde verantwoordelijkheid:

goede partners nemen samen besluiten. Als er iets gedaan moet worden, delen ze de taken zo gelijk mogelijk. Ze delen ook de verantwoordelijkheden.

De narcistische partner neemt in z'n eentje alle besluiten en is niet bereid naar eventuele redelijke tegenargumenten te luisteren. Zijn mening, tijd, zaken, dingen, zijn altijd het belangrijkste. Als er echt iets lastig is, of er iets gedaan moet worden, dan zal hij proberen om jou als partner ervoor op te laten opdraaien.

6. Respect:

wanneer je respect hebt voor je partner, luister je op een niet-oordelende manier, waardeer je elkaars meningen en is er emotionele bevestiging en begrip.

Een narcistische partner is niet in staat om te luisteren. Wanneer hij wel luistert en ingaat op dat wat je te zeggen hebt, dan is dat vaak op een veroordelende en negatieve manier. Hij luistert niet echt naar jouw mening en hij toont geen begrip. Ondanks zijn charmante kanten naar buiten toe, vertoont hij thuis vaak respectloos gedrag en vernedert hij je.

7. Vertrouwen en steun:

je veilig voelen bij de ander, betekent dat je elkaars doelstellingen ondersteunt. Dat betekent ook dat partners elkaar de tijd en ruimte geven om hun eigen dingen te doen. Je erkent dan ook elkaars recht op individuele gevoelens, vrienden en activiteiten.

De narcist bekritiseert al je activiteiten. Hij zal proberen je neer te halen, of je gevoelens negeren of proberen om ze negatief te beïnvloeden. Hij is totaal niet in staat tot het geven van enige emotionele steun, wat soms hartverscheurend eenzaam is. 

8. Onafhankelijkheid en autonomie:

beide partners zijn zich bewust van hun eigen behoeften en onafhankelijkheid. Ze kunnen afzonderlijk activiteiten doen met vrienden, ook al zijn ze van het andere geslacht. Ze kunnen zonder elkaar zijn en toch gelukkig te zijn.

Jouw behoeften doen er voor een narcist niets toe. Je voelt je vaak meer zijn bezit dan zijn partner. Je moet beschikbaar voor hem zijn wanneer en hoe hij dat wenst. Hij zal alles doen om je sociaal te isoleren en onder controle te houden. Hij is zeer jaloers en staat je bijna niet toe, om contact met anderen te hebben.

9. Plezier in elkaar:

gelukkige stellen vinden het prettig om bij elkaar te zijn en met elkaar te praten.

Langzamerhand zul je al je plezier en vreugde verliezen in het communiceren met hem. Je voelt het steeds meer als een verplichting, noodzaak en als afhankelijkheid om bij de narcistische partner te zijn. Je hebt er geen plezier meer in.

 10. Compleet jezelf zijn:

in een gezonde relatie hebben beide partners het gevoel dat ze compleet zichzelf kunnen zijn.

In een relatie met een narcist kun je jezelf compleet verliezen. Ongemerkt word je gedwongen om steeds meer een stukje van je eigen identiteit in te leveren om de relatie in stand te kunnen houden.

 

* Lees meer over Narcisme in Relaties herkennen, hanteren en ervan herstellen in de E-books, Verraden door Liefde. Ga voor meer informatie of om de E-books te bestellen naar de website van Trafo Publishers  

Serie E-books Verraden door Liefde.  


Meer over

3 reacties op “10 Kenmerken - Narcistische Versus Gezonde Relaties


Comment author said

Door Rosita op 18 september 2016 om 19:17

Herkenbaar

 

Comment author said

Door Mjon op 23 mei 2016 om 20:44

Een narcist is geen autist. Hij heeft anderen nodig voor zijn zelfbevestiging en om ze voor zijn karretje te spannen. Er zijn tal van aandoeningen die te maken hebben met een gebrek aan empathie, maar narcisme beschrijft specifiek iemand die er daadwerkelijk op uit is om te profiteren van anderen. De charmerende kant die onlosmakelijk met narcisme is verbonden, wijst er al op dat je een narcist niet zomaar kunt definiëren als iemand met gebrekkige empathie die er niet toe komt interesse te hebben voor een ander, zoals met autisme veel meer het geval is.

 

Comment author said

Door Marieke Visser op 23 mei 2016 om 13:46

Wil grag weten of er een overlap is met autisme ?

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!