Latest Blogposts

Wacht Niet tot de Narcist Verandert - Verander Zelf

wacht-niet-tot-de-narcist-verandert-verander-zelf

Negatieve emoties kunnen hoog oplopen, wanneer je narcistisch misbruik hebt ervaren en door een narcist bent verraden door liefde, maar ze hoeven niet je leven te beheersen. Narcisten zijn het niet waard om in het negatieve gevoel te blijven hangen. Keer steeds terug naar het ervaren van wie je werkelijk bent. En dat is niet diegene die de narcist wil dat je bent...

Positieve wending

De eerste stap naar het veranderen van je leven is om te erkennen dat je de keuze hebt om zelf te veranderen. De narcist is niet van plan om voor je te veranderen. De veranderingen die je wilt zien, zullen dus door jezelf gecreëerd moeten worden, om zo het leven weer een positieve wending te geven.

Natuurlijk heb je het recht om boos te worden, wanneer je bent misbruikt en slecht behandeld bent. Echter, wanneer je lang in die boosheid blijft hangen, dan word je nog steeds gecontroleerd door iemand anders, je gevoelens en beslissingen zijn dan een reactie op de andere persoon.

Zelf kiezen

Hoe meer je kunt kiezen voor dat waar je jezelf goed bij voelt en dat wat je zelf wilt, ongeacht wat iemand anders er van zou kunnen denken of zeggen, hoe meer je de controle over je leven hebt en hoe gelukkiger je kunt zijn.

Zelfs wanneer iemand je bewust probeert een slecht gevoel te bezorgen, zoals de narcist dat doet, zou je diegene niet de controle over je moeten geven. Kies er zelf voor hoe je je voelt. Kies zelf hoe je reageert. Dat is de schoonheid van het zelf de verantwoordelijkheid nemen voor je leven en je te concentreren op het veranderen van jezelf en niet van anderen.

Meer kracht

Het verschil zit in de benadering. Door niet anderen de schuld te geven en door je niet te richten op de verwachtingen van de narcist, kun je alleen focussen op dat, wat je zelf kunt doen om je leven te verbeteren.

Zelf je richting bepalen en niet wachten op wat de narcist wel of niet doet, geeft veel meer kracht dan al het andere wat je probeert te doen.

Wanneer je onterechte kritiek van de narcist krijgt, probeer jezelf er dan aan te herinneren, dat je niet van plan bent om je uit balans te laten brengen, of om je energie te laten ontnemen. Wanneer je dat doet dan betekent dat, dat je de (emotionele) controle zelf houdt.

Balans

Jouw emoties zijn van jou en kunnen alleen worden gemanipuleerd door iemand anders, als jij dat toelaat. Wil jij door het leven gaan op een manier, dat anderen je boos en ongelukkig kunnen maken? Of dat iemand je bang en angstig kan maken? Nou, dat hoef je ook niet toe te laten!

Besef dat je te allen tijde baas bent over je eigen gevoelens. Wat iemand anders doet of tegen je zegt, hoeft je niet uit balans te brengen, tenzij je dat toelaat.

Niemand anders dan jij kan de keuzes bepalen die jij neemt met betrekking tot je gevoelens, en niemand anders dan jij zelf kan de weg van jouw leven bepalen. Het interessante van deze aanpak is, dat wanneer je dit toepast, je ook veel beter in staat bent om zelf een leuker mens te zijn.

Als je niet toestaat ​​dat anderen je emoties manipuleren, kun jij meer jezelf zijn en blijven, en open staan voor positieve invloeden, in plaats van vast komen te zitten in een beschermend, vastgeroest patroon.

Snel effect

Het veranderen van jezelf gaat niet over het krijgen van goedkeuring van anderen, het gaat er ook niet over dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Het gaat erom dat je niet langer probeert om anderen te veranderen. Als je dat wel doet, dan geef je nog steeds de ander, de controle over je leven.

Het belangrijkste aspect van het veranderen van jezelf is het effect dat het heeft op je. Als je tegen jezelf zegt: "Ik ben niet van plan om mijn emoties door anderen te laten bepalen en mijn energie van me weg te laten halen", dan voel je jezelf al snel meer in evenwicht. En dat is veel belangrijker dan wat de ander zegt of doet.

Het interessante is, dat wanneer je jezelf richt op het veranderen van je innerlijke zelf, dan kun je ook minder zelf-beschermend en responsiever worden. Dit zal niet in elke situatie lukken, maar het gebeurt sneller dan je denkt.  Het vraagt om veel oefening, maar wanneer je het consequent toepast zal het werken.

Kies verstandig

Je kunt niet altijd kiezen wat je overkomt in het leven, maar je kunt wel kiezen hoe je omgaat met datgene wat je overkomt. Kies verstandig!

Zelfs als je gevangen zit en afschuwelijk behandeld bent, heb je de keuze hoe je het leven benadert. Nelson Mandela en Mahatma Gandhi lieten zien hoe waar dit is. Zij zijn grote voorbeelden. Beiden hebben hun onderdrukking en gevangenschap niet hun leven laten bepalen.

Gandhi en Mandela kozen hun eigen weg en hielden daarmee zelf de controle over hun leven. Niemand anders. Het maakte niet uit wat ze met hen gedaan hadden. Je hebt diezelfde keuze over jouw leven. En het is niet waarschijnlijk dat je in dezelfde soort omstandigheden bent, dan die waar zij mee geconfronteerd werden...

Natuurlijk, je hebt zo je eigen ontberingen en tragedies. Maar je hebt dezelfde keuze. De gebeurtenissen in je leven hoeven je niet definiëren. Andere mensen hoeven je niet te definiëren. Je definieert jezelf door je eigen keuzes te maken.

Herhaling

Gelukkige mensen richten zich op het verbeteren en veranderen van zichzelf, in plaats van de anderen. Ik moedig je aan om hetzelfde te doen. Het zal natuurlijk niet altijd even gemakkelijk zijn, de sleutel hierbij is herhaling.

Het doel is om stap voor stap kleine veranderingen toe te gaan passen door heel goed naar jezelf te luisteren, totdat je in staat bent om het consequent te integreren in je leven.

Denk er maar over na. Hoe zou jouw wereld eruit zien als je je enkel en alleen richt op jezelf veranderen, in plaats van op het proberen de narcist te veranderen? Wacht er niet op dat de narcist verandert. Hij heeft eenvoudigweg niet het vermogen om dat te doen. Verander zelf.

Zelf de verandering zijn

Hopelijk zal het zelf veranderen een aantal ideeën over je relatie met de narcist in een nieuw perspectief zetten.

Na de eerste stappen genomen te hebben, door het herkennen van narcisme in je relatie, het vervolgens te gaan hanteren en door er echt van te herstellen, kun je, door veranderingen aan te brengen in jezelf, bepalen wat je wilt doen om jouw leven weer op een positieve manier een nieuwe vorm te geven.

Blijf bij jezelf! Uiteindelijk zal je ziel je dankbaar zijn... De vraag is niet of je een beter leven kunt creëren, maar of jij bereid bent om zelf de verandering te zijn!

 

Verder lezen? Dit is een fragment uit het boek:

Narcistisch misbruik in de liefde, 50 vragen en antwoorden

De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen. Dit boek is geschikt voor iedereen die verwikkeld is (geweest) in een narcistische relatie, maar ook voor mensen die narcisme meemaken in hun omgeving en er meer over willen begrijpen.

Bestel jouw exemplaar op de webshop Boekenwereld.com voor €18,50.

 


Meer over

1 reactie op “Wacht Niet tot de Narcist Verandert - Verander Zelf


Comment author said

Door Rosita Bajnath op 11 september 2016 om 14:08

Het bovenstaande verhaal is duidelijk, het gaat om; wacht niet tot de N verandert.
Er zijn ook verhalen waar kinderen worden genoemd, heb ook het eea meegemaakt, lees mij heel veel in en kom in de verhalen ook over kids tegen, hoe je ze moet opvangen tijdens t huwelijk en na de scheiding.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!