Latest Blogposts

Waarom Je De Narcist Mist

Vraag jij je weleens af, waarom je niet met en ook niet zonder de narcist in je leven kan? Of, waarom je zo lang in de relatie bent blijven hangen, en waarom je hem soms mist? Er zijn veel redenen te bedenken ... Eigenlijk is er een simpel antwoord te geven, namelijk: omdat je brein niet meewerkt! Of je het nu 'relatieverslaafd' of gewoon 'dom' noemt, het is een feit dat je hersenen er debet aan zijn.

Verlangen in je brein

Er zijn experimenten gedaan met ratten over hoe je brein functioneert bij verlangens. Indien je een rat op een knopje laat drukken en er verschijnt dan de eerste tijd steeds voedsel, zullen de hersenen van de rat zich hierop instellen. Indien je vervolgens de rat een tijd niets geeft, terwijl hij wel op het knopje drukt, gaat hij steeds meer naar dit voedsel verlangen. Wanneer je de rat dan af en toe weer wat voedsel geeft wanneer hij op het knopje drukt, dan raakt zijn verstand dusdanig de weg kwijt en wordt het verlangen zo groot, dat hij vervolgens continu op het knopje zal blijven drukken, ook al heeft hij al lang geen honger meer.

Het juiste 'liefdesknopje'

Net als bij de experimenten met de rat, gebeurt er in de relatie met de narcist in jouw brein iets automatisch.

  • De narcist leert je op het juist knopje te drukken voor zijn liefde.
  • Daarna onthoudt hij je dat een tijdje.
  • Dan geeft hij soms een klein beetje van zijn liefde, terwijl jij steeds op dezelfde knopjes drukt.
  • Vervolgens raken je hersenen in de war.
  • Je gaat nog harder op alle mogelijke knopjes drukken om zijn liefde weer te krijgen.
  • Dit gebeurt ondanks het feit, dat je eigenlijk geen zin meer hebt in de relatie.
  • Je hebt en houdt door de verwarring toch nog steeds honger naar meer en meer...

Zo simpel ligt het dus eigenlijk, het is gewoon je automatische brein dat je in de weg zit. Tja, en jij maar denken dat het liefde was.

Terug naar jezelf

De eerste stap naar herstel is het erkennen van het probleem. Dit kun je effectief doen door het gedrag van de narcist en de invloed daarvan op jouw brein, te inventariseren en te gaan herkennen wat er mis is.

Alle vrouwen die een liefdesrelatie met een narcist hebben gehad, hoor je vaak zeggen dat ze het gevoel hebben dat hun relatie nooit zijn natuurlijke beloop heeft gehad. In plaats daarvan voelt het alsof de echte relatie nog moest beginnen, wat uiteindelijk nooit leek te gebeuren. Een andere gemeenschappelijke verklaring die je vaak van vrouwen in dit soort relaties hoort is: "We hadden zo'n geweldige relatie kunnen hebben als hij maar....".

Afstand scheppen

De nasleep en het herstellen van narcisme in relaties kan een afmattende ervaring zijn. Aanvaarding 'van wat is', is een van de essentiële manieren om ermee om te gaan. Je krijgt geen rust totdat je kunt accepteren wat er gebeurt in je leven en aandacht geeft aan het echt loskomen en herstellen.

Schep om te beginnen een (emotionele) afstand tussen jou en de narcist. Indien je nog erg kwetsbaar bent, communiceer dan liefst niet rechtstreeks met de narcist, tenzij je er toe gedwongen bent.

Laat je brein je niet meer in verwarring brengen!


Meer over

36 reacties op “Waarom Je De Narcist Mist


Comment author said

Door B. op 9 maart 2017 om 09:11

Ook dat is zo herkenbaar. Dat IK sorry zeg terwijl HIJ toch echt degene is die zorgt voor het conflict...en dat te beseffen, maakt dat ik me gek voel...

 

Comment author said

Door B. op 9 maart 2017 om 08:50

Hoi Tijgertje,
Ik begrijp wat je bedoelt. Mijn narcist is niet overleden, maar ik zit wel met dezelfde vragen. Was alles dan nep? Misschien kan ik je troosten met te zeggen dat je dit soort vragen wel kan stellen aan de narcist, maar dat je toch een leugen als antwoord zal krijgen. Of een beschuldiging. Ze zijn nooit oprecht helaas. Ik weet ook niet hoe ik die gedachten een plek moet geven in mijn hoofd. Als alles nep was en ik geloofde het, dan kan ik mezelf dus niet eens vertrouwen?!? Ik zou deze zwarte bladzijde uit mijn leven het liefst laten verdwijnen, dan pas kan ik verder. Maar dat kan niet. Dus hoe dan wel? Heel moeilijk.

 

Comment author said

Door B. op 9 maart 2017 om 08:42

Hoi Julie,

Vooral dat laatste is zo herkenbaar, het gevoel te willen winnen van zo'n man en dat het niet lukt...zo raar...dat gevoel heb ik bij andere mensen nooit!
Maar, hoe is het nu met je? Bijna een jaar later? Ben erg benieuwd.

 

Comment author said

Door B. op 8 maart 2017 om 16:22

Dat is het inderdaad. Anderen denken dat het een gewoon eind van een relatie is. Maar dat is het niet! Ik ben gescheiden na een relatie van 22 jaar! Maar de man met wie ik een destructieve relatie had kende ik maar 2,5 jaar...toch heeft juist díe relatie van 2,5 jaar mij totaal veranderd, niet ten goede... Vrienden en familie begrijpen het niet, ze kennen het niet, GELUKKIG! Maar dat onbegrip maakt dat ik me vaak eenzaam voel, omdat ik mijn verdriet niet goed meer durf te delen, omdat ze niet snappen dat ik van een man houd die mij zo behandelt...en geef ze eens ongelijk eigenlijk...

 

Comment author said

Door B op 8 maart 2017 om 16:22

Dat is het inderdaad. Anderen denken dat het een gewoon eind van een relatie is. Maar dat is het niet! Ik ben gescheiden na een relatie van 22 jaar! Maar de man met wie ik een destructieve relatie had kende ik maar 2,5 jaar...toch heeft juist díe relatie van 2,5 jaar mij totaal veranderd, niet ten goede... Vrienden en familie begrijpen het niet, ze kennen het niet, GELUKKIG! Maar dat onbegrip maakt dat ik me vaak eenzaam voel, omdat ik mijn verdriet niet goed meer durf te delen, omdat ze niet snappen dat ik van een man houd die mij zo behandelt...en geef ze eens ongelijk eigenlijk...

 

Comment author said

Door Wendy op 18 januari 2017 om 21:44

Indd mis em ook mr ik geef niet meer toe ik vetrouw geen venten meer ziek zijn ze

 

Comment author said

Door Lotus op 4 januari 2017 om 20:21

Hallo iedereen,
Na 27 jaar ben ik van mijn man gescheiden, hij is een narcist denk ik. Jarenlang was er ruzie met huiselijk geweld. Mijn dochter heeft alles meegemaakt. Nu loopt mijn kind én ik bij de psychologie en meneer woont al samen met zijn nieuwe vriendin. Hij is heeeel erg gelukkig, vertelt hij mijn dochter. Dat steekt ons zo erg want wij zijn nog steeds aan het herstellen van een verschrikkelijke lange tijd. En tóch mis ik hem, hoe erg is dat!.. ik ben er stuk van! Ik hoop dat ik ooit over hem heenkom en tevreden met mezelf en mijn dochter door het leven kan gaan. Het wordt tijd daarvoor!

 

Comment author said

Door Inca op 31 december 2016 om 12:32

Inc
Zot zou ik het niet noemen....eerder verslaafd. Het theaterstuk brengt je in een roes van zekerheid, door de manier waarop je in het begin als een koningin behandeld word. Eens in de netten wordt alles goed beredeneerd gedevalueerd. Het theaterstuk wordt een gigantisch drama waarbij je compleet uitgeput en alleen achterblijft. Hij negeert je compleet en geniet er nog van ook. Op naar de volgende frisse griet, er lopen er nog genoeg rond. Ik heb er serieuze hartproblemen in de plaats voor gekregen en onlangs een ingreep gehad waar hij op de hoogte van was. Denk je dat hij zelfs één smsje gestuurd heeft om te vragen hoe het met ging. Ik besef nu meer dan ooit dat ze zelfs nog met veel genoegen over je lijk zouden willen lopen. Mensen zijn niks voor zulk een soort. Ze hebben ze enkel nodig voor eigenbelang. Zij moeten er beter van worden, niet jij.

 

Comment author said

Door Jolande op 28 december 2016 om 12:20

Littekens loop je ook op als je sterk bent. Dat heeft niks te maken met zwakheid. Het begint allemaal zo gelijdelijk aan dat je niet eens in de gaten hebt in welk wespennest je zit. Ze weten precies welke knopjes ze moeten drukken om je stil te houden. Ik nen absoluut niet zwak. Maar wel zwaar beschadigd nu.

 

Comment author said

Door Jolande op 25 december 2016 om 14:45

Narcisten zullen ook hun excuses aanbieden als ze denken dat ze daar zelf baat bij hebben. Mijn ex deed dat steeds weer als ik aangaf dat ik mijn neus vol had. Och dan was hij zielig want hij had het zo moeilijk. En als ik dan na een tijdje dacht het gaat goed hij is veranderd begon de hele poppekast weer op nieuw . Ik heb er 14 jaar over gedaan om te leren zien wat er aan de hand was. Nu ben ik al een jaar weg en word nog steeds uitgescholden en gekleineert waar hij maar kan. Vergis je niet in het verstrekkende machtsspel van een narcist. Alles is geoorloofd als zij er beter van worden.

 

Comment author said

Door Rosita Bajnath op 25 december 2016 om 11:36

Erg herkenbaar! Het houdt maar niet op! Wat ik ook bizar vind van mijn situatie, is dat mijn Ex N zijn nieuwe "vriendin" voor zijn karretje liet spannen.
Wat deed die "prooi": die stuurde mij smsjes, ik weet dat hij mn nummer had gegeven
Dat ze maanden getrouwd is met mjn exN.
Dus ik heb totaal geen medelijden met haar

 
← Oudere reacties

Plaats een reactie

error: Content is protected !!