Latest Blogposts

Valkuil bij het vinden van hulp: de narcistische therapeut

valkuil-bij-het-vinden-van-hulp- de narcistische therapeut

Het is geweldig dat er steeds meer hulp komt voor diegene die beschadigd zijn door narcistisch misbruik. Het is echter zeer schrijnend wat er allemaal met je kan gebeuren, als je onwetend bent en je er onbewust van bent dat je een narcistische therapeut hebt gekozen. 

Op websites van verschillende psychologen en therapeuten wordt gekoketteerd met termen als  'therapeut en expert narcistisch misbruik', zonder nader te verklaren welke opleiding en ervaring ze hierin hebben.

Narcistische therapeuten

Helaas zijn er nogal wat narcisten die zichzelf profileren en uitgeven voor expert en/of therapeut. Er zijn inmiddels vele verhalen bekend van slachtoffers van narcisten die, wanneer ze hulp zoeken, een narcistische psycholoog, therapeut of psychiater treffen. Zowel in binnen- als buitenland is dit een regelmatig voorkomend probleem.

Uiteindelijk zullen narcistische therapeuten je niet helpen. Om te beginnen hebben ze niet de benodigde kennis, want ze liegen vaak over hun opleidingen. Daarnaast zul je begrijpen dat de narcistische therapeuten zelf geen ervaringsdeskundige als slachtoffer kunnen zijn. Toch spelen ze de rol van slachtoffer. Ze acteren en spiegelen alles al hun hele leven en doen dus ook als dader vaak alsof ze zelf slachtoffer geworden zijn.

Een narcistische therapeut kan je zelfs nog verder in de problemen brengen. Het narcistisch misbruik gaat dan gewoon door. Net zoals in een relatie vernietigt het je zelfbeeld. Bij een therapeut is het misschien nog wel meer onzichtbaar. Net zoals in je relatie zul je dan, als slachtoffer van een narcist, al snel denken dat alles aan jou ligt...

Een therapeut kiezen

Tijdens het kiezen van een therapeut is het raadzaam om jezelf goed te beschermen. Dit kun je doen door jezelf goed te informeren via verschillende bronnen en door goede referenties van anderen te krijgen. Leer eerst de therapeut via anderen kennen en ken ook het verschil tussen de aanpak van verschillende therapeuten.

Heb je het gevoel dat je contact hebt met een narcistische therapeut? Geeft in dat geval nooit iemand het voordeel van de twijfel, maar luister naar jezelf! Waarschijnlijk ben je al genoeg beschadigd. Bescherm jezelf en stop met de therapie.

Tips om een therapeut te vinden

Zoek je echte hulp, dan zijn er een aantal tips die je kunt toepassen om te voorkomen dat je in handen van een narcistische therapeut valt:

  1. Zorg ervoor dat je goede referenties hebt van andere narcisme slachtoffers over de beoogde therapeut.
  2. Laat je niet verblinden door populariteit. We weten immers dat narcisten een ongezonde behoefte aan aandacht hebben. Een narcistische therapeut/expert zal extreem zijn/haar best doen om deze aandacht vooral in de media te krijgen. Veel media aandacht zegt niets over de kwaliteiten van diegene als therapeut. Het zou zelfs een waarschuwingsteken kunnen zijn.
  3. Wanneer iemand zichzelf uitgeeft als ‘narcisme expert’, ’gediplomeerd coach’, 'therapeut', enzovoorts vraag dan waarin iemand exact gespecialiseerd en gediplomeerd is.
  4. Beweert iemand bepaalde diploma’s en opleidingen te hebben behaald, controleer dit dan ook bij de opleidingsinstellingen. Check ook of de genoemde diploma’s echt behaald zijn.
  5. Schrijft iemand dat diegene aangesloten of geregistreerde therapeut is bij een bepaalde organisatie, controleer dit dan ook bij die organisatie.
  6. Het BIG-register is er voor erkende zorgverleners. Het gaat dan bijvoorbeeld om een gezondheidszorgpsycholoog of psychotherapeut. In het BIG-register kun je zien of de zorgverlener bevoegd is om het beroep uit te oefenen volgens de kwaliteitseisen die in Nederland gelden. Zoek je een specialist/ expert, dan toont het BIG het specialisme van de zorgverlener. Daarnaast tonen zij of een zorgverlener een tuchtrechtelijke maatregel opgelegd heeft gekregen. BIG-register: https://www.bigregister.nl/overbigregister/zorgconsument/default.aspx
  7. Als laatste maar zeker niet minst belangrijke tip: ga af op je intuïtie. Voelt het niet goed, dan is het waarschijnlijk ook niet goed!


Meer over

0 reacties op “Valkuil bij het vinden van hulp: de narcistische therapeut

Plaats een reactie

error: Content is protected !!