Latest Blogposts

Narcistische Relaties en het Stockholm Syndroom

narcisme-in-relaties-en-het-stockhom-syndroom

In narcistische relaties is er vaak een onbegrijpelijke emotionele binding. Deze ongezonde 'binding' met de daders van misbruik is een bekend verschijnsel in de psychologie. Voor de slachtoffers is het een strategie om de intimidaties te overleven. Dit gedrag is bekend geworden als het 'Stockholm Syndroom'.  

Het is belangrijk om het Stockholm Syndroom te begrijpen, omdat dit verklaart, waarom je vaak zo lang 'In de Ban' van de narcist blijft.

Het Stockholm Syndroom is al vele jaren bekend en werd ook terug gevonden in studies van gegijzelden, gevangenen en in situaties van misbruik, zoals bij misbruikte vrouwen, krijgsgevangenen, sekteleden en incest-slachtoffers. Het komt bijna altijd voor in intimiderende relaties. Politiemensen herkennen dit syndroom ook bij mishandelde vrouwen die geen aangifte doen van de mishandeling door hun partner.

Het syndroom lijkt betrekking te hebben op het misbruik en de controle in narcistische relaties. Zodra je het syndroom begrijpt, is het makkelijker om te begrijpen waarom je nog steeds positieve gevoelens ervaart en 'In de Ban' blijft van de narcist.

Hoe werkt het Stockholmsyndroom in relaties?

In bedreigende situaties zoek je automatisch naar tekenen van hoop, een klein teken dat de situatie zou kunnen verbeteren. Wanneer de narcist je een klein beetje goedheid toont, ook al is het omdat hij er zelf van kan profiteren, dan interpreteer je deze kleine vriendelijkheid al snel als een zeer positieve eigenschap. Zelfs als het eigenlijk gaat om iets dat in een gezonde relatie de normaalste zaak van de wereld moet zijn.

Kleine dingen in het gedrag, zoals het toegeven aan een verzoek, een geschenk, of het een enkele keer spijt betuigen, zijn genoeg om het Stockholm Syndroom te versterken. In de relatie met de narcist zul je een speciale behandeling al snel interpreteren als positief. Tot overmaat van ramp, zie je het dan ook nog als het bewijs dat hij zo 'slecht' nog niet is en dat hij zijn gedrag kan corrigeren...

Sympathie voor de dader

Zielig doen en het slachtoffer uithangen is onderdeel van de strategieën van de narcist. Tijdens de relatie zal de narcist vast begonnen zijn met het delen van informatie over zijn verleden - hoe hij werd mishandeld, misbruikt, verwaarloosd of hem onrecht werd aangedaan. Als kleine vriendelijkheid zal de narcist ook zo af en toe zijn perceptie van een 'zachte kant' laten zien. Daardoor begin je medeleven te voelen en te begrijpen waar zijn gedrag soms vandaan kan komen. Of erger nog, je ziet de narcistisch misbruiker als 'slachtoffer'. 

Sympathie ontwikkelen in de richting van de dader behoort vaak bij het Stockholm Syndroom, naast de verdediging van de misbruiker. Persoonlijke verantwoordelijkheid voor zijn misbruik en gedrag kan zo worden geminimaliseerd en zelfs ontkend, door de schuld van zijn slechte opvoeding, mishandeling als kind, enzovoorts.

Sympathie tonen en medelijden met je narcistische partner zal geen verandering in het gedrag van de narcist geven. In feite zal het hem de gelegenheid geven je nog meer te misbruiken. Het Stockholm Syndroom produceert een ongezonde band met de narcist. Dat is de reden waarom je hem vaak lang blijft ondersteunen...

Onvrijwillige basis

Belangrijk om te begrijpen is dat je het Stockholm Syndroom ontwikkelt op een onvrijwillige basis en je niet opzettelijk deze houding aanneemt. Je probeert te overleven.

Je persoonlijkheid verandert door de ontwikkeling van deze gevoelens en gedachten die nodig zijn om de situatie te overleven. Hoe langer deze emotionele en fysieke risico's duren, hoe meer je persoonlijkheid verandert.

Hoe disfunctioneler de situatie is, hoe meer disfunctioneel je aanpassing en gedachten worden om te overleven en hoe moeilijker de beslissing om de relatie te beëindigen.

Dus, stop met jezelf te belazeren, erken je tegenstrijdigheden en onderneem actie! Vertrouw op je intuïtie. Je verdient het om een liefdevolle, gezonde relatie te hebben. De relatie met een narcist, is niet gezond. Jij hebt misschien echte liefde voor hem gevoeld. Nu is het tijd om die liefde aan jezelf te gaan geven!

 


Meer over

9 reacties op “Narcistische Relaties en het Stockholm Syndroom


Comment author said

Door Kamarinti op 28 januari 2017 om 20:02

Ik had dit stuk ook kunnen schrijven ....Idem situatie na 30 jaar samen te zijn geweest .( Theoretisch gezien, want in de praktijk heb ik dat niet zo gevoeld )

 

Comment author said

Door Kamarinti op 28 januari 2017 om 16:36

Weird... na 30 jaar struggelen lees ik dit artikel met jullie reacties . Het is herkenning, de verklaring en tevens mijn horoscoop ...

 

Comment author said

Door Anoniem1000 op 23 januari 2017 om 18:20

Ik vind het een goed artikel.
Tegelijkertijd hebben mensen het alleen maar over partner-relatie.

Bij mij was mijn opvoeding van geweldadige-basis en dan voor mijn 8e jaar lichamelijk geweld en na mijn 8e psychisch geweldadig.

Waarom hebben mensen het alleen maar over het uitmaken met een geweldadig iemand als ik mijn huis niet kon ontvluchten als kind en niemand mij ooit serieus nam?

Ja, hoe langer het duurt hoe schadelijker... Ben ik dan gedoemd om zo de hele tijd door te leven?...

 

Comment author said

Door marlou op 17 december 2016 om 16:20

3 Van mij 4 kinderen leiden aan het Stockholmsyndroom. Zij kunnen niet los komen van hun vader. Hij beliegt en bedriegt de boel. Dit ten koste van mij en de relatie van mij met mijn kinderen.
Hij beliegt en bedriegt ze. Ik heb al 11 jaar het nakijken en zie dus 3 van mijn 4 kinderen en hun gezin niet meer. Dit dus inclusief mijn kleinkinderen,
Ik vraag mij af hoe ik hier een opening in kan krijgen. Ik ben al 69 jaar en wil niet steren zonder mijn kinderen en kleinkinderen.

 

Comment author said

Door Rosita op 24 september 2016 om 18:47

Is zo gemakkelijk om de schuld naar n ander te schuiven,ach ja, een N is de eeuwige slachtoffer. Wat mijn herstel bevordert is: veel lezen op t internet. Ik heb het boekje vanJanStorms gekocht, destructieve relatie op de schop.

 

Comment author said

Door Ellis op 17 september 2016 om 21:28

"Klets over mij dat ik gek ben". Herkenbaar! Jan Storms heeft er een term voor: psychopathische omkering: niet hij is gek maar jij (... en ik en heel veel meer slachtoffers). Dragonslippers hielp mij ook. Sterkte! Ellis

 

Comment author said

Door carolien op 28 augustus 2016 om 07:16

Ik zit al 5 jaar in een afrondingsfase na mijn scheiding van een narcist.
Hij blijft manipuleren!! Kletst over mij dat ik GEK ben!!!! zou zo graag wraak willen nemen, maar hou me in want hij gaat het me dan nog moeilijker maken.
Hij heeft me financieel in de steek gelaten, door mooie praatjes op te hangen met de scheiding dat hij me financieel niet laat vallen!!! ik met mijn domme kop geloofde er nog in ook!!! weer leugens allemaal leugens!!!! Een huwelijk van 32 jaar met alleen maar leugens naar mij toe, hij heeft zelfs vrienden erbij betrokken om bepaalde dingen niet aan mij te vertellen.
Ik voel me zeer vernedert en naief dat ik dat nooit in de gaten heb gehad!!! Maar als je met een narcist te maken hebt of hebt gehad, dan weet je dat dit je overkomt!!!! zijn echt gestoord, maar schuiven de stoornis op hun partner af.

En het ergste van alles is dat ze niet in de gaten hebben dat ze hun kinderen erg veel pijn doen!!! Als je ze daarmee confronteerd dan worden ze bang, bang door hun kinderen in de steek gelaten te worden. Dan krijg jij weer de schuld dat je hem onder dwang zet!!!! maar je kinderen zijn niet blind, zij hebben genoeg gezien!!!!!!! zij nemen daardoor uit zichzelf afstand van de narcist.....

 

Comment author said

Door Karel op 19 mei 2015 om 13:02

Beste, als ik je een goede raad mag geven breek nu je nog kan met je vriend of man nu het nog kan, want het kan gaan van kwaad tot erger ! Ik ben ook het slachtoffer geworden van narcistisch misbruik door mijn eigen vrouw na 12 jaar huwelijk, kan ik mij eindelijk losmaken van haar en haar machtspelletjes... Een hele opluchting en ga nu kiezen voor mijn eigen leven te leiden ! Gr. Karel 😉

 

Comment author said

Door Koosje op 19 mei 2015 om 10:49

Lieve Mayke,
Dank je voor je verhaal meid. Allemaal heel herkenbaar he... Ook voor mij. Heel veel sterkte toegewenst en ik zou zeggen - ga niet terug! Hij verdient je niet! Doe veel onderzoek op het internet over narcisten en over slachtoffers van narcisten (wat je waarschijnlijk al aan het doen bent, goed!). Het gaf mij veel steun om verhalen van anderenen en de tips en uitleg van bijvoorbeeld Mjon te lezen. Een belangrijke voor mij: weer leren op je intuïtie te vertrouwen...

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!