Latest Blogposts

Herstellen van Narcistisch Misbruik, Angst en Trauma

Herstellen van Narcistisch Misbruik

"De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest", zo luidt oma's tegeltjeswijsheid. Dit is ook vaak een waarheid om te onthouden, bij het herstellen van narcisme in relaties. De een herstelt uit zichzelf en de ander met veel moeite. Angst loopt uit de hand wanneer het je leven gaat beheersen, en dat zou dan ook het moment moeten zijn om zelf in te grijpen, maar het liefst veel eerder.

Wanneer je precies begint te begrijpen wat narcisme is, verklaart dit zoveel. Narcisten zijn niet afgestemd op de wereld, op de manier waarop gewone mensen dat zijn. Ze hebben hun eigen verwrongen angstige ideeën over alles. Ze gedragen zich op manieren waar niets zinnigs uit op te maken valt. Wanneer je op zoek gaat en hun gedrag door de lens bekijkt van wat een normale relatie is, snap je er al helemaal niets meer van.

Zodra je echt kunt accepteren dat de narcist in je leven zo is als hij is en niet zal veranderen, zullen de onzekerheid en de angst die je hebt, ook beginnen te verminderen. De angst die je van hem overgenomen hebt zal waarschijnlijk geleidelijk met hem verdwijnen. Tenzij je een PTSS hebt opgelopen van narcistisch misbruik.

PTTS

De afkorting PTSS staat voor Post Traumatische Stress Stoornis. PTSS is een angststoornis die ontstaat na een traumatische ervaring of na blootstelling aan een gebeurtenis of een serie van gebeurtenissen, die veel stress hebben gegeven doordat ze als overweldigend zijn ervaren. Mocht je het idee hebben niet vooruit te komen in je herstel, dan is het noodzakelijk dat je wat dieper gaat graven.

Een Post Traumatische Stress Stoornis is een zeer veelvoorkomend verschijnsel in destructieve relaties. Voor je herstel heb je dan zeker behandeling nodig, omdat een PTSS kan verergeren indien behandeling uit blijft.

Een PTSS kan zelfs jaren later pas de kop opsteken, zoals tijdens een andere stressvolle periode. Het kan zo heftig zijn, dat je een zware angststoornis of depressies ontwikkelt. PTSS kenmerkt zich door chronische stress, extra grote waakzaamheid en allerlei andere klachten. Karakteristieke klachten zijn sterke herbeleving (flashbacks), depressie, slapeloosheid en fysieke klachten. Zulke symptomen worden vaak vergezeld door verlammende invaliderende symptomen en paniekaanvallen, zoals een scala aan veranderingen in de persoonlijkheid en het onvermogen om zich te concentreren.

Veranderende hersenen

PTSS wordt vaak gezien als een psychische aandoening, toch kun je PTSS vooral zien als een fysiologische aandoening in plaats van een psychische stoornis. Dit, omdat door de destructieve relatie fysiologische veranderingen in je hersenen zijn opgetreden. Onderzoeken wijzen uit, dat trauma en de daaruit voortvloeiende PTSS de hippocampus kleiner maken, de amygdala vergroten en voor een verminderde werking op de mediaan prefrontale weefsels zorgt. Als gevolg van deze wijzigingen wordt continu de automatische vecht-of vluchtreactie geactiveerd.

Blootstelling aan ernstige trauma's veroorzaakt blijkbaar werkelijke fysiologische veranderingen in de gebieden van de hersenen. Deze gebieden kunnen normaal gesproken de emoties reguleren, lange termijn herinneringen opslaan en focussen op problemen en rationele conclusies formuleren. De hersenstructuren die beschadigd zijn door PTSS symptomen, zullen daardoor minder functioneren.

Je brein herstellen

Behandeling van PTSS heeft vaak een traditioneel patroon en biedt maar bitter weinig resultaat. Medicatie kan maar voor een deel helpen de balans te herstellen en de stemming te beïnvloeden. Praat therapie kan deels helpen met het verwerken van de traumatische gebeurtenissen, maar kan de zaken ook verergeren. Recente studies geven de hoge effectiviteit van beweging aan, als een van de manieren om je brein van een PTSS te herstellen.

Lichaamsbeweging liefst in de natuur zoals wandelen kan al verlichting van depressieve gevoelens en angst geven, en zal als bonus ondersteunend werken bij het verbeteren van het slaappatroon. Daarnaast zijn er nog vele andere vormen van (zelf-)hulp en therapie die waardevol voor je kunnen zijn. Het belangrijkste is dat je iets doet wat voor jou persoonlijk werkt.

Word sterker

Of je nu nog in een relatie zit, net een verbroken relatie achter je hebt of wilt begrijpen waarom een al langer geleden relatie spaak liep, lezen en zo je kennis vergroten over narcisme is een van de belangrijkste zaken die je zelf kunt doen. De E-books in de serie Verraden door Liefde geven je die kennis en zijn gemakkelijk te lezen. Het zijn de E-books die je het inzicht en de kracht geven die nodig is om te herstellen.

Je ontdekt in deze serie E-books stapsgewijs hoe je kunt omgaan met verdriet, boosheid, frustratie en angst. Dit helpt je het emotioneel evenwicht te hervinden. De E-books geven je ook strategieën om je verlammende stressmomenten te transformeren in een positieve energie, waarmee je een evenwichtiger leven, vanuit je eigen innerlijke overtuigingen opbouwt.

Bestel nu de serie E- books, Verraden door Liefde en leer narcisme te herkennen, hanteren en ervan te herstellen. Wees geen slachtoffer meer. Word sterker en leer jezelf te beschermen tegen deze misbruikers, voor nu en in de toekomst.

Ga om de serie E-books, Verraden door Liefde te bestellen of voor meer informatie naar: Trafo Publishers.


Meer over

0 reacties op “Herstellen van Narcistisch Misbruik, Angst en Trauma

Plaats een reactie

error: Content is protected !!