Latest Blogposts

Niemand waarschuwt voor 'Prince Charming'

de-narcist-op-het-werk

We denken vaak dat we wel weten hoe 'slechteriken' eruit zien. Niets is echter minder waar!  Film en TV geven een karakteristiek beeld van 'slechte mensen'. Zelden zien we in één karakterrol, een uiterlijk mooie, goed verzorgde 'Prince Charming', met stropdas en een innerlijk gewetenloos iemand, verenigd. Hierdoor zijn we verblind!

Niemand vertelt je dat...

We denken dat het goede er goed uitziet en het slechte, er ook slecht uitziet. Ook ouders waarschuwen hun kinderen dat ze niet met vreemde mannen in enge regenjassen mee moeten gaan, maar wie waarschuwt ze voor 'Prince Charming?

  • Niemand vertelt je, dat er ook mensen bestaan die er heel normaal uitzien, die heel slim, sluw en briljante acteurs zijn en soms zelfs zeer charmant over kunnen komen.
  • Niemand vertelt je, dat deze soort 'Prince Charming' je onder druk kan zetten om dingen te doen, waarvan je eigenlijk weet "ik moet dit niet doen", maar het toch doet.
  • Niemand vertelt je, dat deze 'Prince Charming' kan veranderen in een schurk die je misschien wel zal proberen te vermoorden.
  • En niemand heeft je gewaarschuwd dat deze 'bad guy' wel eens je leraar, vriend of familielid, of zelfs je geliefde zou kunnen zijn...

In alle lessen op school hebben we hier niets over geleerd. Niemand heeft ons hier ooit op voorbereid. Mensen waarschuwen elkaar over van alles en nog wat, maar niemand vertelt dat deze 'kwaad-aardige' mensen bestaan!

Onrechtmatig gedrag

Natuurlijk praten ouders met hun jonge kinderen over wat gevaarlijk is, wat een 'goede aanraking' is, zoals een knuffel, of wat een 'foute aanraking' is, zoals seksueel misbruik, en dat is belangrijk. Maar vertelt iemand ook aan kinderen wat de regels zijn in respectvol gedrag, in gezonde relaties, die voor iedereen gelden?

Kinderen leren vaak niet dat ze voor zichzelf mogen opkomen tegen onrechtmatig gedrag, of dat het goed is om zichzelf te verwijderen uit ongemakkelijke situaties. Ze leren ook bijna niets over mentaal-, psychisch-, financieel- of machtsmisbruik, terwijl dit zeer ingrijpende gebeurtenissen zijn.

Toekomstige generaties

Het is net alsof misbruik niet belangrijk genoeg is... We hoeven niet paranoïde te worden, maar wanneer we het bestaan van gevaarlijk narcistisch misbruik, dicht bij huis en in de maatschappij blijven ontkennen, dan brengt dit ook toekomstige generaties onnodig in gevaar want;

  • Kinderen zouden al vroeg kunnen leren dat er gevaarlijke misbruikers bestaan.
  • Kinderen kunnen leren dat er 'niet zulke hele aardige mensen' voorkomen in alle soorten en maten.
  • Kinderen kunnen leren dat gevaarlijke mensen er lang niet altijd vreemd, lelijk of onverzorgd uit hoeven te zien.
  • Kinderen kunnen leren dat er misbruikers in hun leven kunnen zijn of in de toekomst kunnen verschijnen. zoals: familieleden, vrienden, managers of zelfs hun 'geliefden'.
  • Ook kinderen kunnen ontdekken hoe ze zichzelf tegen onrechtmatig gedrag kunnen beschermen.

En, hier kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen!

 


Meer over

0 reacties op “Niemand waarschuwt voor 'Prince Charming'

Plaats een reactie

error: Content is protected !!