Latest Blogposts

Narcisme en Ouderschapsverstoting

narcisme-in-relaties

De machtsstrijd waarin je terecht kunt komen tijdens de scheiding van een narcist, kan er toe leiden, dat kinderen zonder aanwijsbare reden het contact met één of beide ouders verbreken. Het ouderverstotingssyndroom kan zich vooral voordoen bij kinderen, als de ouders tijdens de scheiding erg op elkaar afgeven. De negatieve uitlatingen kunnen ertoe leiden dat het kind zelf gaat meedoen aan de verkettering van de andere ouder. Als die verkettering voorkomt, is er sprake van Ouderverstoting. Deze verstoting van één van de ouders, wordt ook wel PAS, van 'Parental Alienation Syndrome' of ouderverstotingssyndroom genoemd. 

Desastreuze gevolgen

Ouderverstoting kan zeer schadelijk zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen erg kunnen lijden onder situaties waarin de ene ouder de echtscheiding niet kan verwerken en de andere ouder zwart maakt. Het is dan ook niet voor niets dat deskundigen er altijd voor waarschuwen, dat vooral niet te doen.

Hersenspoeling is ook een component in PAS. Dit kan meer of minder bewust en systematisch of subtiel door de andere ouder worden uitgevoerd. De liefdevolle ervaringen van het kind met de ouder in het verleden, worden zo vervangen door een nieuwe werkelijkheid. Dit negatieve scenario, dat veroorzaakt wordt door de programmering van de narcistische ouder, rechtvaardigt hun verwerping van de vervreemde ouder. Dit is een belangrijk inzicht omdat de mogelijkheid biedt om PAS  te herkennen, want het kan desastreuze gevolgen voor het kind hebben als het niet wordt erkend.

PAS  identificeren

Het is van belang om een onderscheid te maken tussen lichte, matige en ernstige PAS, bij het bepalen welke interventies er moeten worden toegepast. PAS is misschien nog een onbekend syndroom, toch het is inmiddels voldoende wetenschappelijk algemeen aanvaard en geaccepteerd, om in de rechtsgang te gebruiken.

Wanneer je PAS identificeert, bij een van je kinderen, maakt het eigenlijk niet uit of het nu gaat om het verstoten van jou, of van de andere ouder. Je kind moet dan zo snel mogelijk worden behandeld. Als dit niet gebeurt, zullen alle andere kwesties van het ouderschap alleen maar leiden tot onvrede, frustratie en, ten slotte, ouderlijke vervreemding.

Deskundige raadplegen

In de meeste gevallen kunnen kinderen vanaf de leeftijd van twaalf of dertien zelf bezoekrecht weigeren. Als een jonger kind zelf niet naar de Narcistische ouder wil gaan, dan zal je moeten uitvinden waarom en zal je alle informatie moeten verzamelen die je kunt krijgen.

Als je enige vorm van misbruik van de kinderen vermoedt, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen wat je observeert en deskundigen te raadplegen. Als je denkt dat de omgangsregeling de kinderen schaadt, dan kun je een deskundige raadplegen en onder toezicht proberen om bezoekrecht te krijgen. Hierdoor kun je genoeg tijd krijgen om je kind door een expert te laten onderzoeken en bewijs te verzamelen, zodat het kind niet meer gedwongen is tot verplichte omgang. Het is niet altijd de gemakkelijkste weg, maar het kan werken.

Lees meer over het herstellen van narcisme in relaties in het 3e en laatste e-book uit de serie Verraden door Liefde.


Meer over

6 reacties op “Narcisme en Ouderschapsverstoting


Comment author said

Door Saskia op 18 december 2016 om 18:26

Ik ben het met je eens geen enkele hulpverlener erkend het tot nu toe. Het kind zit in de knoei door de scheidin zeggen ze dan. En als in dan uitleg dat het andere redenen heeft heb ik het gevoel dat ik word bekeken als de wraakzuchtige ex. Terwijl ik alleen maar de juiste hulp wil voor mijn kinderen en voor mijn ex. Maar ik word niet gehoord..

 

Comment author said

Door anoniem op 3 november 2016 om 12:14

En wie zijn dan de deskundigen waar je terecht kunt? We hebben bosjes aan "hulp"verleners versleten, maar niemand begrijpt het, erkent het of durft iets te doen. Een narcist windt iedereen om zijn vinger en de kinderen beschadigen meer en meer en je kunt alleen maar machteloos toezien hoe je kinderen ongelukkiger worden.
Welke hulpverlener of instantie gaat dit nou eens aanpakken?

 

Comment author said

Door C. D. op 23 augustus 2016 om 23:51

Helaas ook herkenbaar, wie is de schuldige maar aller belangrijkste wie is het slachtoffer?

 

Comment author said

Door Han. op 13 april 2016 om 20:26

Als reactie op 25 maart 2015: Ik weet het niet zeker maar ik denk dat u eens heel goed aan zelfreflectie zou moeten doen. Ik denk dat u een veroorzaker van PAS bent en niet een bezorgde moeder. Dit is precies waar het om gaat!

 

Comment author said

Door Anoniem op 16 januari 2016 om 10:15

Vanaf 12 hebben ze hier echt een eigen stem in, je kunt ze een brief laten schrijven naar de rechtbank.
Meng je hier zelf echter niet in, laat bv een schoolmaatschappelijk werker helpen of psycholoog.

 

Comment author said

Door Een bezorgde moeder op 25 maart 2015 om 10:44

hallo, ik heb drie kinderen die een omgang hebben met hun vader. Ze willen helemaal niet meer gaan. Twee van de drie moeten naar een psychiater en heeft meerdere malen met de rechter gesproken. Toch door weinig bewijs en dat vader de rechter om zijn vinger heeft kunnen winden. Wordt het nu heel moeilijk voor ons allemaal om uit deze situatie te komen. Ze lijden er erg onder en worden niet gehoord. Als ik ze thuis hou wordt ik op mijn vingers getikt. Ze zijn onder de 15 jaar en weet niet meer wat ik moet doen. ik ben al 6 jaar van deze man weg en nog wil hij ons leven beheersen. Hij zuigt energie uit mijn lichaam. Ik heb al heel veel dingen overwonnen. Daar kan hij niet tegen en begin gevaarlijk te worden in zijn woorden en dreigingen om ze bij mij weg te halen. Hij wil nog steeds macht hebben over ons en als ik niet mee werkt krijg ik weer een dreig brief van zijn advocaat. Ik ben ten einde raad komen we ooit van deze man af. De kinderen zijn bang voor hem en durven en willen hem niet meer zien.

Een bezorgde moeder

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!